magdasnews.gr
News

Ν. Ανδρουλάκης: Εμείς στεκόμαστε με αίσθημα ευθύνης στο ζήτημα της βίας, όταν εσείς περιμένατε τη δολοφονία ενός νέου ανθρώπου για να πάτε 200 ονόματα σεσημασμένων στη δικαιοσύνη

ΝΙΚΟΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ

Για ένα ανεπαρκές νομοσχέδιο που δεν αντιμετωπίζει συνολικά το φαινόμενο της οπαδικής βίας, έκανε λόγο ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού. Υπενθύμισε πως είναι η τρίτη φορά, που η κυβέρνηση νομοθετεί για το ίδιο θέμα μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια, κι αυτό μετά τις τραγικές δολοφονίες του Άλκη Καμπανού τον Φεβρουάριο του 2022, του Μιχάλη Κατσουρή τον περασμένο Αύγουστο και του αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη τον Δεκέμβριο. «Μετά από κάθε τραγική δολοφονία υπήρχαν εξαγγελίες για αντιμετώπιση της βίας από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, που όμως κάθε αφορά αποδείχθηκαν “κενό γράμμα”», είπε χαρακτηριστικά. Ο κ. Ανδρουλάκης απέδωσε στην κυβέρνηση έλλειψη πολιτικής βούλησης για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της βίας και της εγκληματικότητας, τη στιγμή που το υφιστάμενο πλαίσιο είναι πολύ αυστηρό αλλά δεν το εφαρμόζει. Έφερε ως παράδειγμα την «παρέλαση» των Κροατών χούλιγκανς ως το κέντρο της Αθήνας, με την κυβέρνηση να μην κάνει τίποτα παρά την ενημέρωση από τις υπηρεσίες άλλων κρατών. «Τί σας εμπόδισε να τους σταματήσετε;», αναρωτήθηκε, «Έφταιγε και για αυτό το νομοθετικό πλαίσιο; Ή ότι μετά από 4 χρόνια διακυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία ο κ. Οικονόμου παρέλαβε καμένη γη στην αστυνομία, κάτι που επικαλέστηκε ο διάδοχός του, ο κ. Χρυσοχοΐδης, τονίζοντας την ανάγκη για ένα “restart”;», σημείωσε. Άσκησε ακόμη κριτική στις παλινωδίες της κυβέρνησης, που παρότι μετά το κλείσιμο των γηπέδων τον Δεκέμβριο δεσμεύτηκε ότι αυτά θα ανοίξουν μόνο μετά την εφαρμογή συγκεκριμένων μέτρων, όπως οι κάμερες και το σύστημα ελέγχου ηλεκτρονικού εισιτηρίου, τώρα προαναγγέλθηκε από τον κ. Βρούτση ότι ανοίγουν χωρίς αυτά στις 12 Φεβρουαρίου. «Άρα, κακώς κλείσατε τα γήπεδα. Πήρατε μια απόφαση, επικοινωνιακά, που δεν είχε καμία επί της ουσία στόχευση και καμία αποτελεσματικότητα. Απλώς για δύο μήνες απαγορεύσατε στον κόσμο να πηγαίνει με τα παιδιά τους και τις οικογένειές τους στο γήπεδο, τιμωρώντας τους φιλάθλους», σχολίασε.

Ως δύο βασικές αδυναμίες του νομοσχεδίου, ο κ. Ανδρουλάκης προσδιόρισε την παντελή έλλειψη μέριμνας για τα οπαδικά επεισόδια εκτός πλαισίου διεξαγωγής αγώνων, καθώς και ότι δεν αγγίζει το ζήτημα της διαφθοράς στον ελληνικό αθλητισμό και ιδιαίτερα στον χώρο του ποδοσφαίρου. Οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής είναι οι εξής:

  • Όποιος έχει εμπλακεί σε περιστατικά βίας ή έχει καταδικαστεί στο παρελθόν να του απαγορευτεί ισόβια η είσοδος σε οποιαδήποτε αθλητική δραστηριότητα.
  • Ουσιαστική εξυγίανση του χώρου του ποδοσφαίρου ιδίως από κυκλώματα διαφθοράς και εγκληματικής δράσης.
  • Περαιτέρω ενίσχυση των αρμοδιοτήτων της Εθνικής Επιτροπής Συντονισμού, ώστε να περιλαμβάνουν: ενημερωτικές εκστρατείες, εισαγωγή δράσεων καταπολέμησης της αθλητικής βίας στις σχολικές βαθμίδες, προβολή θετικών προτύπων και ενεργοποίηση των εν ενεργεία αθλητών προς τον σκοπό αυτό, όπως της “χρυσής γενιάς” της μεγάλης εθνικής επιτυχίας του 2004, αποτελεσματική χρήση των νέων τεχνολογιών από το τμήμα αθλητικής βίας για πρόληψη και σε αγώνες χαμηλών κατηγοριών και πέραν του ποδοσφαίρου.
  • Πρόβλεψη για την αποφυγή συνωστισμού με τον οριζόμενο αριθμό των θεατών σε κάθε θύρα.

Ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε πως παρότι το νομοσχέδιο δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα ολιστικά, ούτε αγγίζει τις βαθύτερες ρίζες του, το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής το στηρίζει επί της αρχής. «Εμείς στεκόμαστε με αίσθημα ευθύνης σε ένα πολύ σημαντικό ζήτημα, όταν εσείς περιμένατε τη δολοφονία ενός νέου ανθρώπου για να πάτε 200 ονόματα σεσημασμένων στη δικαιοσύνη», ξεκαθάρισε και έθεσε το ερώτημα: «Τι περιμένατε κύριοι της Κυβέρνησης; Πόσοι νέοι έπρεπε να δολοφονηθούν για να πάτε εκ των υστέρων στις αρμόδιες αρχές αυτούς τους σεσημασμένους χούλιγκαν; Αυτά αποδεικνύουν ότι ακόμη και σε αυτές τις τραγωδίες κάνατε επικοινωνιακά παιχνίδια».

Σχετικές αναρτήσεις

«SOS» από Παγώνη για λοιμώξεις και ιώσεις: Είναι σε έξαρση όλα!

Newsroom

Παραιτήθηκε η κυβέρνηση της Παλαιστίνης

News Room G

Την Άγκυρα επισκέπτεται ο πρόεδρος του Ιράν Ιμπραχίμ Ραϊσί για συνάντηση με τον Ερντογάν

News Room G