magdasnews.gr
Για την υγεία μας

Νέα μελέτη: Έλεγχος καρδιαγγειακού κινδύνου για γυναίκες με επιπλοκές στην εγκυμοσύνη

Μείζονες επιπλοκές όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, η προεκλαμψία ή ο διαβήτης κύησης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου κατά δύο έως τρεις φορές – σε σύγκριση με γυναίκες που δεν αντιμετώπισαν καταστάσεις υγείας στην εγκυμοσύνη τους. Ωστόσο, η ευαισθητοποίηση παραμένει χαμηλή, διαπίστωσε η μελέτη από τη Νότια Αυστραλία.

Ερευνητές από το Ινστιτούτο Robinson του Πανεπιστημίου της Αδελαΐδας (RRI) και το Πανεπιστήμιο Flinders διεξήγαγαν σε βάθος συνεντεύξεις με 26 έγκυες γυναίκες και διαπίστωσαν ότι η πλειονότητα δεν γνώριζε για τη σχέση μεταξύ των επιπλοκών της εγκυμοσύνης και του κινδύνου καρδιακών παθήσεων. Η επικεφαλής συγγραφέας Δρ. Prabha Andraweera είπε ότι οι συζητήσεις σε ομάδες εστίασης με 13 γυναίκες με επιπλοκές εγκυμοσύνης και 13 που είχαν υγιείς εγκυμοσύνες πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο Lyell McEwin για να αξιολογηθεί εάν οι γυναίκες γνώριζαν τον κίνδυνο.

«Θέλαμε να μάθουμε για τις αντιλήψεις των νέων μαμάδων σχετικά με τους κινδύνους για τη μελλοντική τους υγεία μετά από μια σημαντική επιπλοκή της εγκυμοσύνης, γι’ αυτό τις ρωτήσαμε σε ομάδες εστίασης και με ένα ερωτηματολόγιο», είπε η Δρ Andraweera, που είναι λέκτορας και Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια στο RRI και την Ιατρική Σχολή της Αδελαΐδας, στο Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας.

«Οι γυναίκες, από τις οποίες πήραμε συνέντευξη στη μελέτη, ήθελαν να τους πούμε πώς να φροντίζουν την υγεία της καρδιάς τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους και μετά, αλλά δεν θεώρησαν ότι οι πληροφορίες σε φυλλάδια ήταν χρήσιμες. Θεώρησαν επίσης ότι θα έπρεπε να τους δοθεί ραντεβού για να παρευρεθούν στο νοσοκομείο για έλεγχο καρδιαγγειακού κινδύνου μετά την εγκυμοσύνη και ότι η ημερομηνία του ραντεβού θα έπρεπε να δοθεί πριν πάνε σπίτι με το νέο τους μωρό».

Οι ερευνητές σημείωσαν επίσης ότι οι γυναίκες που είχαν παρουσιάσει διαβήτη κύησης είχαν μεγαλύτερη επίγνωση του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. “Αυτό πιθανότατα οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχει ένα εθνικό μητρώο διαβήτη κύησης και οι γυναίκες λαμβάνουν συμβουλές να κάνουν τακτικές εξετάσεις για τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα”. «Η μελέτη μας δείχνει ότι οι γυναίκες θέλουν πληροφορίες και επιθυμούν να συνεργαστούν με επαγγελματίες υγείας μετά τον τοκετό για την πρόληψη μελλοντικών καρδιακών παθήσεων, λένε οι ερευνητές.

Το άρθρο, “Επιπλοκές εγκυμοσύνης και αντίληψη κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου: Μια ποιοτική μελέτη” (2022) δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο στο PLOS One.

ΠΗΓΗ

Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Η αλλαγή στην όραση που μπορεί να σηματοδοτήσει πρώιμη έναρξη Αλτσχάιμερ

News Room A

Σοβαρό πρόβλημα στα μάτια προκαλεί ο καφές: Προσοχή αν έχετε αυτό το υποκείμενο νόσημα!

News Room A

Πέντε τροφές που μπορεί να προκαλέσουν αϋπνίες

News Room A