magdasnews.gr
People & Politics

Νικήτρια της ζωής στα 101 της χρόνια- Η δεύτερη υπεραιωνόβια στην Ελλάδα που πήρε εξιτήριο 

Νικήτρια της ζωής στα 101 της χρόνια- Η δεύτερη υπεραιωνόβια στην Ελλάδα που πήρε εξιτήριο 

Η κ. Ολγα, 101 ετών, πήρε εξιτήριο από το Αχιλλοπούλειο στις 8 Μαρτίου, μετά από αρνητικό τεστ, έχοντας νικήσει τον ιό.

Νίκησε τον κορονοϊό στα 101 της χρόνια. Η υπεραιωνόβια κυρία Ολγα από τη Μαγνησία κατάφερε να ξεγελάσει τον κορονοϊό και είναι η δεύτερη μεγαλύτερη σε ηλικία ασθενής από COVID-19 στην Ελλάδα, που νίκησε τον ιό και πήρε εξιτήριο!

Η ιστορία της συγκαταλέγονται μεταξύ εκείνων που θα κάνουν σίγουρα τον γύρο του κόσμου, καθώς αποπνέει ελπίδα την ώρα που η πανδημία έχει αναζωπυρωθεί στην Ελλάδα αλλά και σε δεκάδες άλλες χώρες, προκαλώντας μεγάλη ανησυχία και δη για τις ευπαθείς ομάδες. Μέχρι πρότινος διαβάζαμε για υπερήλικες, άνω των 100 ετών, που κέρδισαν τη μάχη με τον φονικό ιό. Στην Ελλάδα το πρώτο περιστατικό που αναφέρθηκε αφορά σε μία ηλικιωμένη 102 χρόνων από την Κέρκυρα.

Πρόκειται για την Ολγα Κοντογιώργη, τρόφιμο του Γηροκομείου Καναλίων Σουρλίγκειο, 101 ετών, που μετά από 40 ημέρες νοσηλείας βγήκε από το Αχιλλοπούλειο όρθια, έχοντας καταφέρει να αναρρώσει από τον COVID-19.

Μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στον Βόλο στις 27 Ιανουαρίου, όταν εμφάνισε συμπτώματα και αργότερα επιβεβαιώθηκε ότι είχε μολυνθεί με τον ιό, μαζί με άλλους τροφίμους του Σουρλίγκειου.

Αρχικά η κατάσταση της υγείας της δεν ήταν ιδιαίτερα επιβαρυμένη. Η κλινική της εικόνα συγκριτικά με άλλους τροφίμους της ίδιας δομής ήταν καλύτερη. Οι γιατροί ωστόσο δεν έκρυβαν ότι ανησυχούν. Ο φόβος τους αφορούσε κυρίως τις αντοχές του οργανισμού της στις επιπλοκές που μπορούσε να προκαλέσει η νόσος, εξαιτίας του προχωρημένου της ηλικίας.

Και όμως η γιαγιούλα τους διέψευσε όλους. Δεν χρειάστηκε να νοσηλευτεί καν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Την ίδια ώρα 10 τρόφιμοι της ίδια δομής άφηναν την τελευταία τους πνοή σταδιακά «χτυπημένοι» από τη νόσο.

Η νοσηλεία της κ. Ολγας περιορίστηκε στην Α’ Κλινική COVID-19 μέχρι που πήρε το εξιτήριο. Δεν διασωληνώθηκε. Είχε λίγο πυρετό και ορισμένες δυσλειτουργίες στο αναπνευστικό, οι οποίες όμως αντιμετωπίστηκαν χωρίς να χρειαστεί μηχανική υποστήριξη.

Στην αρχή με δυσκολία, αλλά με το πέρασμα των ημερών πιο δραστικά, καθώς ο οργανισμός της άρχισε να αντιδρά στην θεραπεία που της δόθηκε.

Χάρη στις προσπάθειες γιατρών και νοσηλευτριών που έγιναν «φύλακες- άγγελοι» για εκείνη, ανέκτησε δυνάμεις και τελικά κατάφερε να δαμάσει το «θεριό».

Πήρε εξιτήριο στις 8 Μαρτίου, μετά από αρνητικό τεστ. Βγήκε μάλιστα από τον θάλαμο όρθια και μπήκε στο ασθενοφόρο που θα την μετέφερε πίσω στο Γηροκομείο Καναλίων, όπου διαμένει τα τελευταία χρόνια αφού δεν έχει οικογένεια. Η περιπέτειά της είχε αίσιο τέλος.

 

Η γιαγιά ήταν λεβεντιά

Γιατροί και νοσηλευτές μιλούν με αγάπη για μία γιαγιά, που ήταν λεβεντιά. Το σθένος που έδειξε και η αποφασιστικότητα να ζήσει αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση, λένε.

Ταυτόχρονα όμως, η περίπτωσή της αποτελεί την πλέον αισιόδοξη πλευρά στην πορεία αυτής της φονικής πανδημίας για δύο λόγους: Πρώτον, διότι αποτελεί μία μεγάλη δικαίωση για το προσωπικό του Νοσοκομείου Βόλου. Η αξιέπαινη αντιμετώπιση από το ικανό ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό είχε ως αποτέλεσμα η υπεραιωνόβια γυναίκα να σωθεί, κόντρα στους αρχικούς φόβους. Κατά δεύτερον καταδεικνύεται ότι ο ιός δεν είναι πάντα άτρωτος.

«Είμαστε πολύ περήφανοι για κάθε άνθρωπο που παίρνει εξιτήριο και κερδίζει τη μάχη με τον κορονοϊό», δήλωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η Μαρία Μιχολίτση, νοσηλεύτρια στην Α΄Covid-19, όπου νοσηλεύονταν η κ. Ολγα.

Είχε πειθαρχία και υπομονή

Η κ. Μιχολίτση, είχε γίνει η «σκιά» της γηραιότερης μέχρι τώρα επιζήσασας της νόσου στη Μαγνησία που είναι γεννημένη το 1920. Αποδίδει την ανάρρωση της υπερήλικης στην «πειθαρχία και την υπομονή της».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ η συμπαθέστατη κ. Ολγα έχοντας αλλάξει περιβάλλον και με τον κορονοϊό να την ταλαιπωρεί, τα πρώτα 24ωρα δεν ήταν καθόλου συνεργάσιμη με το υγειονομικό προσωπικό.

Ζητούσε να φύγει από το Νοσοκομείο. Εδειχνε πολύ στενοχωρημένη. Εχοντας αντιληφθεί το ευμετάβλητο της ψυχολογίας της σ’ αυτή την ηλικία, γιατροί και νοσηλευτές προσπάθησαν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη της.

Προσπάθησαν να της δώσουν να καταλάβει ότι βρίσκεται σ’ ένα ασφαλές περιβάλλον και πως αυτό που προέχει, είναι να γίνει καλά για να επιστρέψει ανάμεσα σε ανθρώπους που νιώθει γνώριμους. Οταν πείστηκε πως το κυρίαρχο είναι να ξεπεράσει τη δοκιμασία, όλα πλέον έγιναν πιο εύκολα.

«Πείστηκε ότι θα βγει νικήτρια και αυτό συνέβαλε, ώστε μέρα με τη μέρα να βελτιώνεται η κλινική της εικόνα», σχολίασε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ με τη σειρά της η διευθύνουσα τη Νοσηλευτική Υπηρεσία Κατερίνα Χαρανά.

Αυτό που επίσης ήταν συγκλονιστικό ήταν η αποφασιστικότητά της να βγει όρθια από την κλινική, μόλις συνειδητοποίησε ότι μπορεί να τα καταφέρει.

 

Είχε για όλους μία ευχή

Οι κ.κ. Μιχολίτση και Χαρανά αναφέρονται επίσης στην ευγένεια και την καλοσύνη εκείνης της γυναίκας, ακόμα και τις πιο δύσκολες στιγμές και συγκινούνται.

«Χίλιες ευχαριστίες και μόνο καλά λόγια και ευγνωμοσύνη είχε για όλο το προσωπικό. Για όλους είχε μία ευχή. Ακόμη και για τους άλλους ασθενείς με τους οποίους μοιράζονταν τον ίδιο θάλαμο», θυμάται η νοσηλεύτρια της Κλινικής COVID-19. «Σας αγαπάω και σας ευγνωμονώ για όλα όσα κάνατε για μένα. Είστε η οικογένειά μου», είπε φεύγοντας και τα λόγια της ηχούν ακόμη στα αυτιά γιατρών και νοσηλευτών που δεν πρόκειται να ξεχάσουν ποτέ την καλοσυνάτη κ. Όλγα, που έγινε το «σύμβολο» της ελπίδας μέσα στις κλινικές COVID-19.

 

Υπερήλικες και κορονοϊός

Τον Νοέμβριο του 2020, κατά τη διάρκεια του δεύτερου φονικού πανδημικού κύματος του κορονοϊού στην Ελλάδα, καταγράφεται το πρώτο ελπιδοφόρο μήνυμα «νίκης» υπερήλικα κατά του ιού.

Αφορούσε σε μία γιαγιά 102 ετών από την Κέρκυρα, που διέμενε σε γηροκομείο των Ιωαννίνων, νόσησε από κορονοϊό, πάλεψε και κατάφερε να τον νικήσει.

Η ηλικιωμένη είχε νοσηλευτεί για 20 ημέρες στη Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων, που δημιουργήθηκε μετά την εμφάνιση της πανδημίας του κορoνοϊού στο Νοσοκομείο Κέρκυρας, όταν στον ιδιωτικό οίκο ευγηρίας που διέμενε, στα Ιωάννινα, διαπιστώθηκε ότι 56 ηλικιωμένοι ήταν θετικοί στον κορoνοϊό και έπρεπε να νοσηλευτούν μεταξύ αυτών και η 102χρονη. Εμεινε 20 ημέρες στο νοσοκομείο, ανάρρωσε πλήρως και πήρε εξιτήριο.

 

Τι γίνεται όμως στον υπόλοιπο κόσμο;

Σύμφωνα με τον κατάλογο της οργάνωσης GRG (Gerontology Research Group) ο πιο ηλικιωμένος άνθρωπος στον κόσμο που νίκησε τον κορονοϊό είναι η Γιαπωνέζα Κάνε Τανάκα, που έκλεισε τα 118 στις 2 Ιανουαρίου και ακολουθεί η Γαλλίδα μοναχή αδελφή Αντρέ, που κατάφερε να νικήσει την Covid-19 και γιόρτασε τα 117α της γενέθλια τον περασμένο Φεβρουάριο.

Περιπτώσεις υπερηλίκων, άνω των 100 χρόνων, που βγήκαν νικητές από τη μάχη με τον κορονοϊό καταγράφονται επίσης στη Βρετανία, την Ισπανία, τη Ρωσία, τον Λίβανο, την Ινδονησία.

 

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ    http://taxydromos.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Μαρία Σάκκαρη: “Θα μπορούσα να μιλάω με τις ώρες για τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη” (video)

News Room A

Οι selfies Μητσοτάκη από το Μοσχάτο – «Δίπλα σε παλιούς και νέους φίλους»

Newsroom

Αυτός είναι ο λόγος που η Αγγελική Ηλιάδη κατεβαίνει υποψήφια στις Ευρωεκλογές

Newsroom