magdasnews.gr
News

Νίκος Ανδρουλάκης: «Ο πυρήνας της διαφθοράς είναι το Μέγαρο Μαξίμου»

ANDROULAKIS

Ομιλία Νίκου Ανδρουλάκη, Προέδρου ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής στην Ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης

 

Κύριε Πρόεδρε,
Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

Πήρα την πρωτοβουλία να καταθέσουμε πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, γιατί μετά από μια σειρά αποκαλύψεων είναι πλέον εδραιωμένη πεποίθηση στον ελληνικό λαό ότι η κυβέρνησή σας λειτουργεί ως μία καλοκουρδισμένη μηχανή διαφθοράς, συγκάλυψης και προπαγάνδας.

Αυτό είναι το επιτελικό κράτος. Αυτό μας διαφήμιζαν εδώ και χρόνια.

Ποιο επιτελικό κράτος; Ένα επιτελικό παρακράτος, το οποίο λειτουργεί με όρους που υπονομεύουν το δημόσιο συμφέρον και το μόνο που θέλει είναι η διαιώνιση της εξουσίας της Νέας Δημοκρατίας. Ένα κράτος – λάφυρο. Αυτή είναι η προτεραιότητα της σημερινής κυβέρνησης.

Ο ελληνικός λαός, μετά τη δύσκολη οικονομική κρίση που πέρασε, -με ανεργία, φτωχοποίηση, ανισότητες-, περίμενε αυτές οι νοοτροπίες που οδήγησαν στη χρεοκοπία και στα μνημόνια να αποτελέσουν παρελθόν.

Περίμενε το πολιτικό σύστημα να συμπεριφέρεται θεσμικά, να λειτουργεί με διαφάνεια και αξιοκρατία. Ο λαός περίμενε ένα άλλο υπόδειγμα διακυβέρνησης. Δημοκρατικό, συμμετοχικό, δίκαιο.

Όμως, εσείς καθημερινά αποδεικνύετε ότι είστε αμετανόητοι. Άρρηκτα συνδεδεμένοι με τις παλιές κακές νοοτροπίες. Είναι εδώ και ηγεμονεύουν, βαθιά ριζωμένες.

Σήμερα είμαστε εδώ, γιατί δεν μιλάμε για την οποιαδήποτε υπόθεση. Μιλάμε για μια τραγωδία, για ένα έγκλημα, για το οποίο δεν θα δεχτούμε να επιβάλετε κλίμα σιωπής και συνενοχής.

Αρνούμαστε να αποδεχθούμε το συνεχές μοτίβο διαφθοράς, συγκάλυψης και ατιμωρησίας σε μια σειρά από νοσηρές υποθέσεις.

Ακόμα και στο έγκλημα των Τεμπών φερθήκατε απάνθρωπα και δεν σεβαστήκατε τους 57 συνανθρώπους μας και τις οικογένειές τους.

Από την πρώτη στιγμή, το μόνο σας ενδιαφέρον ήταν να επενδύσετε επικοινωνιακά στην κακιά στιγμή και σε ένα ανθρώπινο λάθος.

Το ανέφερε, άλλωστε, ο Πρωθυπουργός στην πρώτη του δήλωση, λίγες ώρες μετά τη φονική σύγκρουση. Απεφάνθη: ανθρώπινο λάθος και μόνο.

Από την πρώτη στιγμή προσπαθήσαμε να σπάσουμε αυτή τη σιωπή, που πήγε να επιβληθεί από την κυβέρνηση και τα φιλικά της μέσα.

Προσπαθήσαμε με νόμιμο και θεσμικό τρόπο να γίνουν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες ώστε να αποκαλυφθεί η αλήθεια και να αποδοθεί δικαιοσύνη.

Όταν το καλοκαίρι ήρθε στη Βουλή το πόρισμα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για την σύμβαση 717, που εντόπιζε συγκεκριμένες ποινικές ευθύνες στους κ.κ. Σπίρτζη και Καραμανλή, καταθέσαμε αίτημα για σύσταση προανακριτικής επιτροπής.

Στο πόρισμα αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Το χειρότερο είναι ότι το 2022 με τον τρόπο που διαχειρίζεται τα έργα η ΕΡΓΟΣΕ, τα τρένα κυκλοφορούν χωρίς κανένα σύστημα ασφαλείας».

Ποια ήταν η απάντησή σας; Την απορρίψατε, όπως άλλωστε είχε ξεκαθαρίσει ο κ. Βορίδης πριν καν ξεκινήσει η συζήτηση.

Αθωώσατε τον κ. Καραμανλή, καθώς αποφανθήκατε αλαζονικά ότι «δεν συντρέχουν ποινικές ευθύνες». Αυτό είχε πει τότε ο κ. Βορίδης ως… δικαστής. Υποβαθμίσατε το πόρισμα ισχυριζόμενοι ότι «αφορά τα ευρωπαϊκά δημοσιονομικά και τη διαχείριση χρημάτων της Ένωσης». Αφορά και αυτά διότι είχε προνοήσει η ΕΕ να μας δώσει 54 εκατ. ευρώ για να επενδύσουμε στην ασφάλεια των τρένων και αποτύχατε παταγωδώς. Αγνοήσατε αυτό που σας λένε όλοι, από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία μέχρι και την επιτροπή εμπειρογνωμόνων, που εσείς διορίσατε: ότι αν η σύμβαση 717 είχε ολοκληρωθεί, τα τρένα δεν είχαν συγκρουστεί ποτέ.

Και για να μην κοροϊδευόμαστε: το αδίκημα της απιστίας σημαίνει διαφθορά, κ. Καραμανλή. Γιατί αναρωτιέστε συνεχώς «γιατί με καταγγέλλετε; Τι είναι αυτό το οποίο θεωρείτε ότι πρέπει να συζητήσουμε σε μία προανακριτική;». Μα, αυτό που λέει το πόρισμα. Η απιστία είναι διαφθορά.

Το πόρισμα αφορούσε ακριβώς αυτές τις αδικαιολόγητες καθυστερήσεις. Εσείς όμως πονηρά επιλέξατε τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής και με το αριθμητικό σας πλεονέκτημα επιβάλατε την αποσιώπηση των ευθυνών σας και το αφήγημα του «ανθρώπινου και μόνο λάθους».

Μία εξεταστική επιτροπή που έψαχνε ψύλλους στα άχυρα. Αντί να συζητάμε τους λόγους της τραγωδίας, συζητούσαμε από το 1997 μέχρι σήμερα. Αντί να έρθουν σημαντικοί μάρτυρες, παρέλασαν παλιοί υπουργοί προ 20ετίας και 25ετίας. Ήταν αυτά σοβαρά πράγματα; Αλλά, τι θέλατε; Να επενδύσετε στις χρόνιες παθογένειες. Όποιες και αν είναι αυτές, αν είχε υλοποιηθεί η 717, τα δύο τρένα δεν θα είχαν συγκρουστεί ποτέ και αυτή είναι η ευθύνη του κ. Καραμανλή και της Νέας Δημοκρατίας.

Ο ελληνικός λαός, όμως, καταλαβαίνει αυτό που λέμε: Όσο δεν υπήρχαν συστήματα ασφαλείας που θα απέτρεπαν το οποιοδήποτε λάθος, παίζατε με τις πιθανότητες να γίνει μια τραγωδία. Τόσο απλά είναι τα πράγματα, όσο και αν θέλετε με στρεψοδικίες να δημιουργήσετε μία άλλη αίσθηση στον ελληνικό λαό.

Μπροστά σε αυτή την απόπειρα συγκάλυψης και ατιμωρησίας, εμείς αποχωρήσαμε από μια επιτροπή-παρωδία.

Μια μόνο κατ’ όνομα «εξεταστική» επιτροπή, που δεν κάλεσε κρίσιμους μάρτυρες που προτείναμε, που έφτασε να καλέσει τον κ. Αγοραστό, όταν ήταν ήδη κατηγορούμενος.

Και φτάσαμε στην περασμένη Κυριακή, όπου ένα δημοσίευμα αποκαλύπτει ότι λίγες ώρες μετά τη φονική σύγκρουση, πριν ακόμα μάθουμε πόσοι ήταν οι νεκροί, οι τραυματίες, οι αγνοούμενοι.

Την ώρα που οι συγγενείς αγωνιούσαν για την τύχη των δικών τους ανθρώπων και όλοι οι Έλληνες σοκαρισμένοι έβαζαν με το μυαλό τους ότι στο μοιραίο αυτό τρένο θα μπορούσαν να ήταν το δικό τους παιδί, οι φίλοι τους, οι συγγενείς τους, ακόμα και οι ίδιοι.

Εκείνη την παγωμένη στιγμή κάποια νοσηρά μυαλά είχαν άλλη προτεραιότητα: έβαζαν σε εφαρμογή το έγκλημα της χειραγώγησης της κοινής γνώμης προ των εθνικών εκλογών.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει σήμερα η “Καθημερινή”, -άλλο ένα συγκρότημα που σε λίγο θα μας πείτε ότι σας «πολεμάει»-, στις 4 το πρωί, ούτε 5 ώρες από τη σύγκρουση, τα γρανάζια της προπαγάνδας είχαν μπει σε κίνηση.

Μόνη τους αγωνία να ενισχυθεί με τον πιο χονδροειδή τρόπο το κυβερνητικό αφήγημα ότι για όλα φταίει ο μοιραίος σταθμάρχης και μόνο αυτός. Έναν σταθμάρχη που εσείς διορίσατε παράνομα στη θέση αυτή.

Για τον λόγο αυτό, από τις 8 το πρωί της ίδιας ημέρας, πριν ακόμα παραλάβουν τις συνομιλίες η αστυνομία και οι δικαστικές αρχές, κάποιοι τις είχαν στην κατοχή τους, τις είχαν επεξεργαστεί και τις είχαν διοχετεύσει σε φιλικό σας μέσο ενημέρωσης, το οποίο δημοσίευσε αυτούσιο ό,τι του δώσατε.

Λέτε ότι ήταν γνωστό τοις πάσι ότι οι συνομιλίες αυτές δεν ήταν αληθινές. Πού ήταν γνωστό; Μόνο εσείς το ξέρετε.

Λέτε ότι το είχε δημοσιεύσει μέχρι και η κρατική ΕΡΤ. Όμως, αν είναι έτσι όπως λέτε, τί κάνατε κ. Μητσοτάκη εδώ και ένα χρόνο για να βρεθεί ποιο αδίστακτο και διεφθαρμένο χέρι είναι πίσω από τη μονταζιέρα;

Και αφού ξέρατε ότι ήταν χαλκευμένες, ποιες πρωτοβουλίες πήρε η Κυβέρνησή σας ώστε να βρούμε ποιος είναι αυτός ο νοσηρός νους, που την ώρα που θρηνούσαμε 57 ανθρώπους, είχε την προτεραιότητα να πάρει τις συνομιλίες πριν τη δικαιοσύνη και την αστυνομία, να τις χαλκεύσει και να τις δώσει στο “Πρώτο Θέμα”; Τίποτα δεν κάνατε. Γιατί πολύ απλά αυτό το νοσηρό χέρι, ο νοσηρός νους είναι ανάμεσά σας, όπως ήταν και στις υποκλοπές.

Και αφού ξέρατε ότι είναι χαλκευμένες οι συνομιλίες, γιατί τις επικαλέστηκε ο κ. Μητσοτάκης στην ομιλία του στο υπουργικό συμβούλιο και στελέχη της Νέας Δημοκρατίας στα μέσα ενημέρωσης; Άρα, εάν το γνωρίζατε παραπλανούσατε τον ελληνικό λαό εν γνώσει σας.

Απαντήστε στον ελληνικό λαό! Ποιος πήρε τις συνομιλίες; Ποιος τις χάλκευσε; Ποιος τις έδωσε στο “Πρώτο Θέμα” για να τις δημοσιεύσει; Δεν θα κρύψετε την αλήθεια πίσω από τη χυδαία και θλιβερή προπαγάνδα σας.

Η αποκάλυψη αυτή επιβεβαιώνει την εδραιωμένη πεποίθηση του ελληνικού λαού ότι μόνος στόχος σας είναι η χειραγώγηση της κοινής γνώμης. Για να κάνετε τα επικοινωνιακά σας παιχνίδια στον βωμό της εξουσίας. Για να μην κλονίζεται η εικόνα του Πρωθυπουργού και του υπουργικού συμβουλίου. Αυτών που δυστυχώς τα τελευταία χρόνια έχουν εκθέσει με συνεχιζόμενα σκάνδαλα διεθνώς τη χώρα μας.

Πάρτε το χαμπάρι. Δεν μπορείτε να πείσετε την ελληνική κοινωνία όπως κάνατε στις υποκλοπές ότι δεν τρέχει τίποτα, ότι «σιγά το θέμα».

Θέλουμε να μάθουμε ποιο είναι αυτό το επικίνδυνο και αδίστακτο χέρι. Ποιος έδωσε την εντολή στις 4 το πρωί να μπει υπάλληλος στον ΟΣΕ, να πάρει τις συνομιλίες και να τις περάσει στις 8 το πρωί στα email ανώτατων στελεχών του Οργανισμού. Εκτός κι αν και σε αυτή την περίπτωση επικαλείστε το απόρρητο όπως στην περίπτωση των υποκλοπών.

Για τον λόγο αυτό πήραμε την πρωτοβουλία να καταθέσουμε πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησής σας, αξιοποιώντας το ύψιστο μέσο κοινοβουλευτικού ελέγχου, που διαθέτουμε. Δεν είναι μια εξωθεσμική διαδικασία, όπως θέλετε να την παρουσιάσετε. Είναι συνταγματική μας υποχρέωση.

Όσοι αγωνιούμε για τα ανθρώπινα δικαιώματα, για το κράτος δικαίου, τη διάκριση των εξουσιών στη χώρα μας στεκόμαστε απέναντι στο ύφος και το ήθος της διακυβέρνησής σας. Αυτό το ύφος και ήθος που επέδειξε ο πρόεδρος της εξεταστικής επιτροπής ακόμη και απέναντι στους συγγενείς των θυμάτων. Αυτό το ύφος και το ήθος που επέδειξε χθες από αυτό το βήμα ο κ. Καραμανλής. Που έχει το θράσος να το παίζει και θύμα, ο άνθρωπος που έλεγε «ντροπή που βάζετε θέματα ασφάλειας στα τρένα» και μετά από μερικές μέρες είχαμε την τραγωδία. Μας κάνει και μαθήματα πως θα μιλάμε, τι θα λέμε, πως θα κάνουμε αντιπολίτευση.

Εκφράζουμε τη γνήσια αγωνία της ελληνικής κοινωνίας που διψά για αλήθεια και δικαιοσύνη, και θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις για αυτό. Εσείς, από την άλλη, έχετε βρει τώρα διάφορα σενάρια για «αποσταθεροποίηση της χώρας». Ταυτίζετε τη σταθερότητα της κυβέρνησής σας με τη σταθερότητα της χώρας. Θέλω να σας πω ότι η ευρωβουλευτική μου εμπειρία στις χώρες της Λατινικής Αμερικής δείχνει ότι αυτό είναι το τελευταίο καταφύγιο όλων των απολύτως αποτυχημένων κυβερνήσεων. Ο κίνδυνος του ξένου παράγοντα, της εσωτερικής αποσταθεροποίησης για να σώσουν τις καρέκλες τους.

Πάλι αναζητάτε εχθρούς και σκοτεινά κέντρα αποφάσεων, που μηχανεύονται το κακό σας. Καταφεύγετε ξανά στη συνωμοσιολογία για να αποφύγετε τις ευθύνες σας.

Επιτίθεστε στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, όπως κάνατε πριν μερικούς μήνες στις εθνικές ανεξάρτητες αρχές. Επιτίθεστε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Όπως κάνουν όλοι οι αντιευρωπαϊστές ηγέτες της Ένωσης. Εκθέτετε, λοιπόν, με αυτές τις επιθέσεις τη χώρα μας. Μία χώρα του σκληρού πυρήνα της Ένωσης και του ευρώ.

Κύριε Μητσοτάκη, μην μπερδεύεστε. Στο Μέγαρο Μαξίμου είστε απλώς ενοικιαστής. Μόνος ιδιοκτήτης είναι ο ελληνικός λαός. Όπως λοιπόν σας έβαλε, έτσι θα σας βγάλει. Κι όπως το πάτε θα είναι συντομότερα απ’ ό,τι έχετε σχεδιάσει.

Κυρίες και κύριοι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας,

Το χθεσινό σας θερμό χειροκρότημα στον κ.Καραμανλή δείχνει μηδενική ενσυναίσθηση. Αιωρείστε από την κοινωνική σημερινή πραγματικότητα και από τα αισθήματα του ελληνικού λαού για αυτήν την τραγική και εγκληματική υπόθεση.

Χθες, ο κ. Καραμανλής είχε το θράσος να εμφανιστεί ως κατήγορος. Θεώρησε ότι έπρεπε να του πούμε και συγχαρητήρια, που έκανε το ελάχιστο, να παραιτηθεί από Υπουργός. Λες και είχε άλλη επιλογή. Δεν είπε όμως κουβέντα για το πόρισμα της Αρχής Διαφάνειας. Κουβέντα! Το πήρε και δεν έκανε τίποτα.

Αντέκρουσε το πόρισμα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, που εντοπίζει ευθύνες στον ίδιον και τον κ. Σπίρτζη.

Αγνόησε πλήρως το πόρισμα των εμπειρογνωμόνων που η ίδια η κυβέρνηση διόρισε και το οποίο τονίζει τη μη υλοποίηση της σύμβασης 717 ως έναν από τους βασικούς λόγους της σύγκρουσης.

Δεν είπε τίποτα για το “γαλάζιο ρουσφέτι” της παράνομης μετάταξης του μοιραίου σταθμάρχη κατά παράβαση του Γενικού Κανονισμού Προσωπικού του ΟΣΕ που απαγορεύει την πρόσληψη ατόμων άνω των 48 ετών σε ειδικότητες αιχμής όπως σταθμάρχες και κλειδούχοι.

Προσλάβατε έναν σταθμάρχη 11 χρόνια μεγαλύτερο από το προβλεπόμενο όριο ασφαλείας μόνο και μόνο για να του αυξήσετε τις αποδοχές. Αυτή είναι η «γαλάζια αξιοκρατία».

Ο πρώην Υπουργός Μεταφορών «ξέχασε» να αναφερθεί και στις ευθύνες του για την πλήρη εγκατάλειψη της σιδηροδρομικής υποδομής.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στην εξεταστική επιτροπή ο κ. Προφυλίδης -μέλος της τριμελούς επιτροπής που είχατε διορίσει- ο σιδηρόδρομος παρουσιάζει εικόνα της δεκαετίας του 1960.

Δεν είναι τυχαίο ότι όλοι προειδοποιούσαν για τα ζητήματα ασφαλείας και αυτός τα απέρριπτε.

Επίσης, ευθύνες φέρουν ο κ. Καραμανλής και η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων (ΡΑΣ), που επέτρεπαν να κυκλοφορούν στο δίκτυο τρένα ακατάλληλα που παρουσίαζαν συνεχείς βλάβες και βέβαια το ίδιο γίνεται μέχρι και σήμερα.

Την ημέρα του δυστυχήματος υπήρχαν δύο βλάβες, οι οποίες τελικά καθυστέρησαν τα τρένα μέσα στον σταθμό της Λάρισας, με αποτέλεσμα να επέλθει το μοιραίο. Για αυτά, ο κ. Καραμανλής ποτέ δεν ανέλαβε τις ευθύνες του.

Δύο μήνες μετά την παραίτησή του από Υπουργός ήταν στο ψηφοδέλτιο των εθνικών εκλογών. Χθες μάλιστα ανέλαβε χωρίς αιδώ και τον ρόλο του κήνσορα καταχειροκροτούμενος από τους κυβερνητικούς βουλευτές.

Και επειδή τον άκουσα να δηλώνει ότι αν υπάρχουν κατηγορίες, να τις φέρουμε, να του υπενθυμίσω ότι όταν τον περασμένο Νοέμβριο που συζητούσαμε το αίτημά μας για προανακριτική επιτροπή βάσει του πορίσματος του Ευρωπαίου Εισαγγελέα, κρύφτηκε πίσω από την κυβερνητική πλειοψηφία, δεν θέλησε να συνεχίσει η δικαιοσύνη την έρευνά της. Αυτό εσείς το ονομάζετε «ανάληψη ευθυνών», κ. Καραμανλή;

Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

Δεν είναι όμως μόνο η συγκάλυψη της αλήθειας για την τραγωδία των Τεμπών, που μάς κάνει να νιώθουμε ντροπή και οργή για την κατάσταση του κράτους δικαίου στη χώρα.

Πρόσφατα μάθαμε ότι έχετε μετατρέψει το Υπουργείο Εσωτερικών σε εκλογικό κέντρο της Νέας Δημοκρατίας, σε κέντρο διακίνησης ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων.

Απόρρητα στοιχεία δεκάδων χιλιάδων αποδήμων βρέθηκαν στο κόμμα σας και στη συνέχεια μέσω του αρμόδιου Τομεάρχη, στην ευρωβουλευτή σας κα. Ασημακοπούλου.

Πρόκειται για σκανδαλώδη μεθόδευση για την οποία οφείλει να λογοδοτήσει ο Πρωθυπουργός και η Υπουργός Εσωτερικών, η κα. Κεραμέως. Είστε βαθιά εκτεθειμένοι μπροστά σε αυτό το σκάνδαλο.

Η αποχώρηση της κας. Ασημακοπούλου από το ευρωψηφοδέλτιο, η επίρριψη όλων των ευθυνών σε έναν κλακαδόρο σας, κ. Μητσοτάκη, δεν συνιστά «ανάληψη ευθύνης».

Κλακαδόρος της Νέας Δημοκρατίας ήταν ο γραμματέας Αποδήμων που είχατε. Διότι, αν βλέπατε τι έγραφε στα social media όλους τους προηγούμενους μήνες μετά τις υποκλοπές, θα καταλαβαίνατε τι παρακρατικό δίκτυο τοξικότητας έχετε φτιάξει στα social media. Τους πληρώνει ο ελληνικός λαός για να γράφουν αθλιότητες εις βάρος των πολιτικών σας αντιπάλων.

Οι υποκλοπές έρχονται να συμπληρώσουν το παζλ της ανευθυνότητας, της διαφθοράς και της ατιμωρησίας. Ακόμα και σήμερα δεν έχετε δώσει πειστικές απαντήσεις, αλλά ούτε επιτρέψατε να διεξαχθεί η έρευνα.

Η εξεταστική για τις υποκλοπές ήταν η πρόβα για αυτό που συνέβη στην εξεταστική για τα Τέμπη. Οι βασικοί πρωταγωνιστές δεν έχουν κληθεί ακόμα από τη δικαιοσύνη, ούτε έχει γίνει ταυτοποίηση για να δούμε αν τα τηλέφωνα που στοχοποιήθηκαν με Predator ήταν συγχρόνως υπό παρακολούθηση και από την ΕΥΠ. Γιατί δεν το επιτρέψατε, αφού είστε τόσο άνετοι με την ιστορία των υποκλοπών;

Όπως συνέβη με εμένα, τον κ. Κουκάκη, την κα. Σίφορντ, τον κ. Χατζηδάκη, τον κ. Βορίδη, με τους μισούς υπουργούς της Νέας Δημοκρατίας. Με όλους αυτούς τους φιλελεύθερους δημοκράτες που μας κάνουν μαθήματα για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά δεν υπερασπίζονται ούτε τα δικά τους δικαιώματα. Θα υπερασπιστούν τα δικά μας και του ελληνικού λαού;

Τελικά ποιοι είναι οι εκβιαζόμενοι; Είναι αυτοί που πήγαν στην ελληνική και ευρωπαϊκή δικαιοσύνη ή αυτοί που δίνουν τα ρέστα τους για να ξεπλύνουν την παρέα του Μαξίμου.

Οι Υπουργοί της κυβέρνησης σας επιτέθηκαν συγκροτημένα και χυδαία στις Ανεξάρτητες Αρχές, την ώρα που αυτές επιτελούσαν το έργο τους.

Διαδίδουν ψέματα εφευρίσκοντας “δικαστικές αποφάσεις” από Εφετεία, που δεν υπάρχουν. Αποκορύφωμα της προσπάθειας παρεμπόδισης και συγκάλυψης ήταν το ότι συμμαχήσατε με τον κ. Βελόπουλο -έχει το θράσος να μιλάει για τον Ανδρέα Παπανδρέου, θα τρελαθούμε- ο οποίος μόλις δυσκολευτήκατε έγινε το αποκούμπι σας, το δεκανίκι σας για να έχετε τη σχετική απαιτούμενη πλειοψηφία και να αντικαταστήσετε τα μέλη της ΑΔΑΕ και να φρενάρετε την έρευνα.

Το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχει καταδικάσει την κυβέρνησή σας για την παράνομη χρήση και εξαγωγή του Predator, και την υποβάθμιση της ποιότητας του κράτους δικαίου.

Δεν θέλετε να μιλήσουμε για την Ευρώπη; Ας μιλήσουμε για την απέναντι πλευρά του Ατλαντικού. Το Αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών επέβαλε κυρώσεις στην Intellexa για τη χρήση του Predator κατά Αμερικανών πολιτών και για την εξαγωγή του σε τρίτες χώρες και αυταρχικά καθεστώτα όπου κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές, αλλά εσείς έχετε κάνει Γενικό Διευθυντή του κόμματός σας τον άνθρωπο που υπέγραφε τις άδειες εξαγωγής. Και σας πειράζει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Και για να συνεννοούμαστε: όπως και στο σκάνδαλο της 717, όπως και στο σκάνδαλο του κ. Πάτση, οι υποκλοπές δεν ήταν απλή καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αλλά ένα βαρύ οικονομικό σκάνδαλο.

Κάποιοι έβγαλαν εκατομμύρια από τις εξαγωγές του Predator στην Αφρική. Και πρέπει να αποκαλυφθεί πού βρίσκονται αυτά τα χρήματα, σε ποιες τσέπες. Εκθέσατε τη χώρα διεθνώς. Για αυτό και στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ συζητιέται ακόμη αυτή η παρωδία.

Ποιος όμως μπορεί να σας εμπιστευτεί μετά από όλες αυτές τις πράξεις; Ποιος μπορεί να σας εμπιστευτεί με όσα λέτε χωρίς ντροπή στον δημόσιο διάλογο. Ακούω Υπουργούς σας βυθισμένους στην αναξιοπιστία, που περιφρονούν τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού. Βομβαρδίζετε καθημερινά με την εύνοια ισχυρών ΜΜΕ με ψέματα και fake news τον ελληνικό λαό. Εκεί στηρίζετε την πολιτική σας δύναμη.

Ας σας δώσω μερικά παραδείγματα αναξιοπιστίας:

Ο λαλίστατος κ. Γεωργιάδης για να μου επιτεθεί, δήλωσε ψευδώς ότι ασκήθηκε ποινική δίωξη στην κα. Βλάχου και αθωώθηκε από κάποιο Εφετείο. Και πολλές φορές, τις τελευταίες δέκα μέρες που το είπε, λέω ότι εάν δεν δώσει δημοσίως την απόφαση του Εφετείου, είναι ένας πολιτικός απατεώνας. Πού είναι λοιπόν αυτή η απόφαση, κ. Γεωργιάδη;

Αλλά, στο πάθος και στο μίσος σας να νομιμοποιήσετε τις υποκλοπές και να με απαξιώσετε, κάνατε μία εφεύρεση. Έγινε, λέει, ποινική δίωξη στην κα. Βλάχου και αθωώθηκε από Εφετείο. Όλα αυτά ψέματα.

Την έχετε την απόφαση; Την έχετε; Δεν υπάρχει καμία απόφαση. Είστε ένας ακροδεξιός συκοφάντης.

Αλλά, δεν με εκπλήσσετε. Εδώ είχατε το θράσος να με εμφανίσατε ως πράκτορα ξένων δυνάμεων και γελούσαν οι πρεσβείες της Αρμενίας και της Ουκρανίας. Τη μία μου ζητούσατε συγγνώμη, μετά την παίρνατε πίσω. Τη μια ο κ. Μητσοτάκης δήλωνε δημοσίως ότι δεν έπρεπε να γίνει η παρακολούθησή μου και την άλλη, στελέχη της Νέας Δημοκρατίας ότι καλώς έγινε. Μιλάμε για βέρτιγκο.

Έπειτα ήρθε η συζήτηση για τα πανεπιστήμια. Η θέση μας για τα ΑΕΙ είναι -λέτε- επηρεασμένη από τη διαπλοκή. Λες και 20 χρόνια τώρα λέμε κάτι διαφορετικό από «μη κρατικά – μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια με αναθεώρηση του άρθρου 16».

Είναι και η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής διαπλεκόμενη που επιβεβαιώνει αυτό που σας λέγαμε, ότι το νομοσχέδιο που φέρατε ιδρύει κερδοσκοπικά πανεπιστήμια; Αλλά μάλλον ψάχνετε στον καθρέπτη σας άλλα από αυτά που βλέπετε. Ποιοι είναι αυτοί οι οποίοι σχεδίασαν για να εξυπηρετήσουν συμφέροντα; Μήπως είναι τυχαίο ότι πριν καν δημοσιευθεί ο νόμος για διαβούλευση ένα fund και ένα κερδοσκοπικό πανεπιστήμιο της Κύπρου είχαν προχωρήσει σε συνεργασίες όπως φαίνεται από την ανακοίνωση της Επιτροπής Ανταγωνισμού; Τα λέω αυτά για να μην κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια.

Η κα. Ασημακοπούλου για πόσες ημέρες έλεγε ψέματα στον ελληνικό λαό. Έλεγε: «δεν υπάρχει κανένα σκάνδαλο, εγώ τα μάζεψα μόνη μου». Ήμουν εκείνες τις ημέρες στη Ρώμη στο συνέδριο του PES και συνάντησα 25 Ελληνόπουλα που είχαν παραλάβει αυτό το mail. Και συνεχίσατε να λέτε ψέματα.

Μα, γιατί λέτε τόσα πολλά ψέματα; Η ατιμωρησία είναι αυτή, που σας κάνει να νιώθετε πανίσχυροι. Ο απλός πολίτης νιώθει ότι ο νόμος τον ακουμπά. Η οικονομική ελίτ και η Νέα Δημοκρατία νιώθουν μακριά από οποιαδήποτε δικαιοσύνη. Προστατευμένοι, ατιμώρητοι.

Και αυτός είναι ο στόχος της σημερινής συζήτησης, αυτό αναδεικνύει. Αν είχαν πληρώσει εξαρχής αυτοί που έπρεπε για τις υποκλοπές, πολλά από τα σκάνδαλα που έγιναν μετά θα τα είχε αποφύγει ο ελληνικός λαός. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

Πόσες μέρες ακούγαμε τα ψέματα και του Υπουργείου Εσωτερικών, ότι δεν δίνει προσωπικά στοιχεία εκλογέων, για να αποδειχθεί ότι τελικά αυτό ακριβώς έκανε.

Η συλλογική σας φαυλότητα, σας οδήγησε στο σημείο να με κατηγορήσετε ότι το κίνητρό μου για να καταθέσω πρόταση δυσπιστίας είναι η διαπλοκή. Διαπλοκή με ποια μίντια και ποια οικονομικά συμφέροντα;

Αυτά που το πρωί καταγγέλατε ότι θέλουν να σας αποσταθεροποιήσουν και το βράδυ δύο από τους πιο στενούς σας συνεργάτες ο κ.Παπασταύρου και ο κ. Μπρατάκος έπιναν ποτάρες μαζί τους; Τελικά τους στείλατε να καπνίσουν πούρα κ. Μητσοτάκη ή την πίπα της ειρήνης;

Όλοι γνωρίζουν ότι είναι αστείο να με κατηγορείτε για διαπλοκή. Το καταλαβαίνουν όλοι οι Έλληνες με ένα απλό τρόπο. Με ένα τηλεκοντρόλ, θα κάνουν ένα ζάπινγκ στα κανάλια και θα δουν αν όλη αυτή η μιντιοκρατία και η ολιγαρχία παίζει τη Νέα Δημοκρατία ή τα υπόλοιπα κόμματα. Που διαχέεται η προπαγάνδα σας αυτομάτως στα κανάλια, στα sites, στις εφημερίδες. Για να βρούμε μία άποψη και μία θέση του ΠΑΣΟΚ είναι σαν να ψάχνουμε ψύλλους στα άχυρα. Και είμαστε εμείς η διαπλοκή και όχι εσείς. Ε, καλά, μην κοροϊδεύετε τους πολίτες. Ούτε καν οι ψηφοφόροι σας, ούτε οι βουλευτές σας δεν το πιστεύουν.

Αν θεωρείτε ότι όλα αυτά που λέμε δεν σας ακουμπούν, δεν θα είχαν παραιτηθεί πριν από λίγο οι στενότεροί σας συνεργάτες. Τα πράγματα κ. Μητσοτάκη, δυστυχώς για εσάς, είναι όπως ακριβώς τα λέμε. Πρώτα ο ανιψιός, μετά αυτός που πήρε τη θέση του ανιψιού ο κ. Μπρατάκος και ο κ. Παπασταύρου. Ο πυρήνας του προβλήματος και της διαφθοράς είναι το Μέγαρο Μαξίμου. Και το ξέρετε πάρα πολύ καλά.

Όμως, ενώ τα ελέγχετε όλα και ενώ είναι παντού η προπαγάνδα σας, εκρήγνυστε όταν υπάρχουν και δημοσιεύματα που σας ασκούν κριτική.

Νομίζω πλέον είναι θέμα χαρακτήρα. Πρέπει να μάθετε να δέχεστε την κριτική, όπως τη δεχόμαστε και εμείς. Εμείς δεχόμαστε και την καλόβουλη και την κακόβουλη και τα fake news της Νέας Δημοκρατίας. Δεχθήκαμε πολλά τα τελευταία χρόνια από το καθεστωτικό επικοινωνιακό σας σύστημα. Που στόχευσε τις οικογένειές μας, τον πατριωτισμό μας, την αξιοπιστία μας. Τουλάχιστον εσείς να δέχεστε την καλόβουλη κριτική και μάλιστα από έγκριτους δημοσιογράφους.

Η μομφή που μας αποδίδετε, δεν είναι μόνο ψευδής, αλλά είναι το μήνυμά σας στη μιντιοκρατία να συνεχίσει να σας χαϊδεύει. Το έχουμε καταλάβει. Και το έχει καταλάβει και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. 330 ευρωβουλευτές και 7 του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Για αυτόν τον λόγο αυτό επαναφέρω τα ερωτήματα:

Ποιος πήρε τις συνομιλίες;

Ποιος τις χάλκευσε την ώρα που ακόμη έκαιγαν οι λαμαρίνες;

Ποιος τις έδωσε στο Πρώτο Θέμα για να τις δημοσιεύσει;

Αυτή ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για να καταθέσουμε την πρόταση δυσπιστίας. Όσο και αν δεν μπορείτε να το καταλάβετε.

Έχουμε, λοιπόν, άλλα μέτρα και άλλα σταθμά.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

η υπονόμευση του κράτους δικαίου πάει χέρι χέρι με την υπονόμευση του κοινωνικού κράτους.

Ό,τι κάνετε στη μία περίπτωση, κάνετε και στην άλλη. Υπονομεύετε, μειώνετε, υποβαθμίζετε. Ξηλώνετε τα θεμέλια και τις προϋποθέσεις της αξιοπρεπούς ζωής του πολίτη. Απαξιώνετε τη δημόσια Παιδεία. Απαξιώνετε το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Εσείς νομίζετε ότι ένα επίδομα, ένα pass, ισοφαρίζει το ξήλωμα των πυλώνων του κοινωνικού κράτους.

Αντί να ενισχύσουμε τη δημόσια Παιδεία και τη δημόσια Υγεία, αντί να προετοιμάσουμε τη χώρα για τις φυσικές καταστροφές και την κλιματική κρίση που είναι ήδη εδώ, εσείς προτιμάτε να καταστήσετε τη χώρα όμηρο του real estate και της golden visa, μετατρέποντας το δικαίωμα στη στέγαση σε πολυτέλεια.

Ακόμη και ο οίκος Moody’s διέλυσε την εικονική πραγματικότητα που φτιάξατε. Απέδειξε δηλαδή ότι η ανάπτυξη δεν θα έρθει μέσω διευθετήσεων, όπως προσπαθείτε τόσο καιρό να μας πείσετε.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου πληρωμών παραμένει επίμονα και ανησυχητικά υψηλό.

Οι ιδιωτικές επενδύσεις παραμένουν πολύ κάτω του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Ακόμα, κι όσες σχετικά μεγάλες επενδύσεις γίνονται, είναι με λεφτά του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης, δηλαδή για να το πούμε απλά οι ιδιωτικές επενδύσεις γίνονται σε μεγάλο μέρος τους με δημόσιο χρήμα. Τις κάνουν ιδιώτες αλλά με τα λεφτά του λαού. Αυτή είναι η ποιότητα των ιδιωτικών επενδύσεων, που προβάλλετε ως επιτυχία.

Επίσης αποσιωπάτε ότι άνω του 45% των άμεσων ξένων επενδύσεων είναι real estate αφελληνίζοντας την οικονομία.

Η ΕΛΣΤΑΤ με τη σειρά της απέδειξε ότι «ελληνικό θαύμα» στην οικονομία μας δεν υπάρχει, παρά μόνο κερδοσκοπία της αγοράς.

Σύμφωνα με τη Eurostat η Ελλάδα διαθέτει τη δεύτερη χαμηλότερη αγοραστική δύναμη στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά τη Βουλγαρία. Ακριβώς μετά τη Βουλγαρία είμαστε και στο κόστος ιδιωτικών δαπανών υγείας που βαραίνουν τους πιο αδύναμους Έλληνες.

Όλα αυτά αποδεικνύουν ότι η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει κόψει δεσμούς με τα πραγματικά κοινωνικά προβλήματα. Είναι εκτός τόπου και χρόνου.

Η διακυβέρνηση σας έχει αφήσει τη χώρα απροετοίμαστη σε ένα κόσμο απειλών, κρίσεων και ανατροπών.

Ο ελληνικός λαός έχει ανάγκη από ένα ισχυρό κράτος δικαίου, ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος, αναβαθμισμένη δημόσια παιδεία και υγεία, ασφάλεια, αξιοπρεπή εισοδήματα και εργασιακά δικαιώματα.

Αυτό που έχω να σας πω κλείνοντας είναι ότι η ιστορία της σταθερότητας είναι ένα περιτύλιγμα της εξουσίας σας. Γιατί δεν υπάρχει σταθερότητα χωρίς δικαιοσύνη. Χωρίς δικαιοσύνη χάνεται η εμπιστοσύνη των πολιτών στη δημοκρατία, τους θεσμούς και την πολιτική. Και δεν υπάρχει εμπιστοσύνη χωρίς ειλικρίνεια και υπευθυνότητα. Η σταθερότητα την οποία υποκριτικά επικαλείστε, δεν έρχεται με το να βάζεις τα προβλήματα κάτω από το χαλί.

Εσείς έχετε επιδοθεί σε μια διαρκή προσπάθεια αποσιώπησης των ευθυνών, που προσβάλει τη μνήμη των νεκρών.

Το έγκλημα στα Τέμπη είναι ένα διαρκές έγκλημα της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και γι’ αυτό δεν θα σταματήσουμε τον αγώνα για αλήθεια και δικαιοσύνη με το οποιοδήποτε κόστος.

Δεν θα κλονιστούμε από τους χαρακτηρισμούς σας, από τον παρασκηνιακό πόλεμο των fake news και τις δολοφονίες χαρακτήρα, θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μπει φραγμός στην αλαζονεία, τη διαφθορά και την ατιμωρησία της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

Έχουμε χρέος να τα καταφέρουμε και θα τα καταφέρουμε. Αυτό ακριβώς είναι το πνεύμα της πρότασης δυσπιστίας, που καταθέσαμε απέναντι στην κυβερνητική αλαζονεία της Νέας Δημοκρατίας.

Σχετικές αναρτήσεις

Η ΕΕ θα πρέπει να διπλασιάσει τη βοήθειά της προς το Κίεβο σύμφωνα με το Iνστιτούτο Kiel

News Room G

Έτσι θα είναι ο καιρός σήμερα σε Μακεδονία – Θράκη

News Room G

Βίντεο σοκ: Η στιγμή της δολοφονίας της 28χρονης Κυριακής από τον 39χρονο πρώην σύντροφό της!

Newsroom