magdasnews.gr
Για την υγεία μας

Οφθαλμολογία: Πώς η τεχνολογία αλλάζει την οφθαλμολογία;

Η πρόοδος της ιατρικής τεχνολογίας φέρνει συναρπαστικές αλλαγές στον τομέα της οφθαλμολογίας. Μέσω της καινοτομίας των βιομηχανιών και της συνεργασίας με τους γιατρούς, αυτές οι νέες τεχνολογίες συμβάλλουν στη βελτίωση των αποτελεσμάτων για τη χειρουργική επέμβαση ματιών με λέιζερ και στο άνοιγμα νέων τρόπων όρασης για τα άτομα με τύφλωση. Η νέα τεχνολογία στην οφθαλμολογία μπορεί να βελτιώσει τα αποτελέσματα και να προσφέρει νέες θεραπευτικές επιλογές για τη διόρθωση της όρασης, τη μείωση της ενδοφθαλμικής πίεσης και τη χειρουργική επέμβαση καταρράκτη. Αυτές οι καινοτομίες ενδέχεται να αλλάξουν τις επιλογές που έχει ο τοπικός σας οφθαλμίατρος όσον αφορά τη βελτίωση της όρασης και της υγείας των ματιών σας.

Νέες εξελίξεις στις Ιατρικές Τεχνολογίες για την Οφθαλμολογία

Τα νέα εργαλεία οφθαλμολογικής εξέτασης, η διαγνωστική απεικόνιση, ακόμη και η τεχνολογία αντικατάστασης της όρασης αλλάζουν το τοπίο για τη διάγνωση και τη θεραπεία προβλημάτων όρασης. Μερικά παραδείγματα των πρόσφατων τεχνολογικών προόδων στην οφθαλμολογία περιλαμβάνουν:

  • Τοπογραφία κερατοειδούς. Με τη χρήση μη επεμβατικής διαγνωστικής απεικόνισης, ο εξοπλισμός τοπογραφίας κερατοειδούς χαρτογραφεί την επιφάνεια και το σχήμα του κερατοειδούς. Αναλύοντας την καμπυλότητα, το πάχος και άλλες λεπτομέρειες της επιφάνειας του κερατοειδούς, οι οφθαλμίατροι μπορούν να διαγνώσουν καταστάσεις όπως ο κερατόκωνος και να προσαρμόσουν φακούς επαφής στο μοναδικά χαρακτηριστικά ενός ατόμου. Η τοπογραφία κερατοειδούς είναι μια βασική διαγνωστική τεχνολογία που δημιουργεί έναν έγχρωμο χάρτη της καμπυλότητας του κερατοειδούς με εξειδικευμένη κάμερα και ψηφιακή ανάλυση που επισημαίνει τυχόν ανωμαλίες και καθοδηγεί τη θεραπεία. Συγκεκριμένες μέθοδοι απεικόνισης περιλαμβάνουν δίσκο placido, Scheimpflug και τοπογραφία σάρωσης-σχισμής.
  • Οπτική Τομογραφία Συνοχής (OCT). Συνδυάζοντας πολλαπλές διαγνωστικές εικόνες μέσω ηλεκτρονικής ανάλυσης, η Οπτική Τομογραφία Συνοχής (OCT) δημιουργεί εικόνες της δομής και της ροής του αίματος του αμφιβληστροειδούς. Αυτός ο μη επεμβατικός εξοπλισμός εξαλείφει την ανάγκη για έγχυση φθορίζουσες βαφές, ενώ δημιουργεί πολύ ακριβείς και λεπτομερείς εικόνες για ανασκόπηση. Οι λεπτομερείς τρισδιάστατες σαρώσεις που παράγονται από ένα μηχάνημα OCT μπορούν να βοηθήσουν τους οφθαλμίατρους να διαγνώσουν και να θεραπεύσουν ασθένειες του αμφιβληστροειδούς, συμπεριλαμβανομένων των αποφράξεων αγγείων, της AMD και της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας. Αυτές οι ακριβείς εικόνες του ματιού παρέχουν μια σαφή εικόνα του τι προκαλεί προβλήματα με την όραση, καθώς και παρακολούθηση βελτιώσεων ή εξέλιξης ασθενειών του αμφιβληστροειδούς.
  • Βελτίωση Οφθαλμολογικών Τεχνολογιών. Μεγάλο μέρος της νέας τεχνολογίας στην οφθαλμολογία επικεντρώνεται στην προώθηση του υπάρχοντος εξοπλισμού και τεχνικών για τη βελτίωση της αξιοπιστίας, της συνέπειας και της υπέρβασης των προηγούμενων σημείων αναφοράς για τη διάγνωση και τη θεραπεία. Τα γνωστά εργαλεία του τοπικού οφθαλμίατρου ή του οφθαλμίατρου της Νέας Υόρκης παρουσιάζουν τεχνολογικές βελτιώσεις που τα καθιστούν ευκολότερα στη χρήση, λιγότερο επεμβατικά και πιο ακριβή στον εντοπισμό και τη διόρθωση παθήσεων του οφθαλμού. Μερικές από αυτές τις ταχέως βελτιωμένες τεχνολογίες περιλαμβάνουν:
  • Αναλυτής κεφαλής οπτικού νεύρου γλαυκώματος. Όταν παρατηρούνται ενδείξεις γλαυκώματος, αυτή η τεχνολογία επιτρέπει τη λεπτομερή εξέταση της κεφαλής του οπτικού νεύρου (ΟΝΗ). Αυτή η συσκευή χρησιμοποιείται για τη δημιουργία εικόνων διαγνωστικής ποιότητας του οπτικού νεύρου για να προσδιοριστεί εάν εμφανίζει τη χαρακτηριστική βλάβη που σχετίζεται με το γλαύκωμα. Ο αναλυτής ONH είναι ένα από τα εργαλεία οφθαλμολογικής εξέτασης που χρησιμοποιείται για την επικύρωση άλλων δεικτών γλαυκώματος όπως η υψηλή ΙΟΡ, η επιβεβαίωση της διάγνωσης και η παρακολούθηση των αποτελεσμάτων της θεραπείας.
  • Παχυμετρία κερατοειδούς. Η παχυμετρία του κερατοειδούς μετρά με ακρίβεια το πάχος του κερατοειδούς χρησιμοποιώντας μια συσκευή υπερήχων που έρχεται σε επαφή με την επιφάνεια του ματιού. Η παχυμετρία είναι σημαντική για την αξιολόγηση της προόδου μετά την επέμβαση, για την έγκαιρη διάγνωση της νόσου του κερατοειδούς και για τον προγραμματισμό χειρουργικής επέμβασης στα μάτια. Η παχυμετρία του κερατοειδούς είναι μια καθιερωμένη πρακτική που έχει δει πρόσφατες βελτιώσεις στο μέγεθος, την άνεση και την ακρίβεια της συσκευής με την πρόοδο της ιατρικής τεχνολογίας.
  • Ο Αλαντίν. Αυτή η συσκευή συνδυάζει αξονικό μήκος, κερατομετρία, βάθος πρόσθιου θαλάμου, πάχος φακού, πάχος κεντρικού κερατοειδούς, τοπογραφία κερατοειδούς, κορωνομετρία και διάμετρο κερατοειδούς σε ένα μόνο όργανο, βοηθώντας τον οφθαλμίατρο στην επιλογή συμβατικών και κορυφαίας ποιότητας ενδοφθάλμιων φακών.

  • A-scan Immersion Ultrasound. Χρησιμοποιώντας μια φορητή συσκευή υπερήχων, οι σαρώσεις Α μετρούν το μήκος του ίδιου του ματιού και μπορούν να βοηθήσουν στον προσδιορισμό του μεγέθους και των χαρακτηριστικών των μαζών μέσα στο μάτι. Οι πρόσφατες τεχνολογικές βελτιώσεις επιτρέπουν τη χρήση ορισμένων A-scanners χωρίς επαφή με το μάτι.
  • Β-scan υπερηχογράφημα. Το υπερηχογράφημα Β-σάρωσης είναι μια άλλη μη επεμβατική μέθοδος που μπορεί να παρέχει λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τις εσωτερικές δομές και τα υγρά του ματιού, συμπεριλαμβανομένου του αμφιβληστροειδούς, του σκληρού χιτώνα, της τροχιάς, του υαλοειδούς και του φακού. Αυτή η τεχνολογία συνεχίζει να γίνεται μικρότερη και πιο φορητή, καθιστώντας αυτό το ισχυρό διαγνωστικό εργαλείο πιο άμεσα διαθέσιμο σε μικρότερα ιατρεία και απομακρυσμένες κοινότητες.

ΠΗΓΗ

Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Δόντια την ίδια μέρα: Τι σημαίνει και πότε κρίνεται αναγκαία αυτή η θεραπευτική διαδικασία!

News Room A

Μπορεί το παγωμένο νερό να βοηθήσει στην απώλεια βάρους;

News Room

Θύελλα αντιδράσεων για τους υπαινιγμούς Κούγια στη δίκη Πισπιρίγκου για εμπόριο οργάνων – Η ανάρτηση Πλεύρη

News Room A