magdasnews.gr
Για την υγεία μας

Παιδική ηλικία: Η άσχημη παιδική ηλικία επηρεάζει τον εγκέφαλο του ανθρώπου

Χρησιμοποιώντας μοριακές τεχνικές αιχμής σε μοντέλα τρωκτικών, οι ερευνητές αναλύουν τους νευροβιολογικούς μηχανισμούς που επηρεάζονται από τις αντιξοότητες της πρώιμης ζωής. Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν στο Neuroscience 2022, την ετήσια συνάντηση της Εταιρείας για τις Νευροεπιστήμες και τη μεγαλύτερη πηγή αναδυόμενων ειδήσεων στον κόσμο για την επιστήμη και την υγεία του εγκεφάλου.

Άσχημες εμπειρίες παιδικής ηλικίας

Οι αντιξοότητες της παιδικής ηλικίας, όπως η κακοποίηση, η παραμέληση, η φτώχεια, η έλλειψη στέγης ή η γονική απώλεια, μπορεί να έχουν επιπτώσεις στον εγκέφαλο και τη συμπεριφορά στη ζωή τους. Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι αντιξοότητες της πρώιμης ζωής διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της ανάπτυξης του εγκεφάλου και συνδέονται με ανωμαλίες αρκετών νευροβιολογικών συστημάτων.

Οι ενήλικες με περισσότερες δυσμενείς εμπειρίες στην πρώιμη παιδική ηλικία είναι πιο πιθανό να έχουν προβλήματα υγείας, όπως κατάθλιψη και άγχος. Στην πραγματικότητα, οι αντιξοότητες της παιδικής ηλικίας έχει υπολογιστεί ότι ευθύνονται για το 28% του κινδύνου για ψυχιατρικές διαταραχές αργότερα. Με τις προόδους στις μοριακές τεχνικές, οι νευροεπιστήμονες χρησιμοποιούν μελέτες τρωκτικών για να κατανοήσουν τα εγκεφαλικά κύτταρα και τα κυκλώματα που κρύβονται πίσω από τη σχέση μεταξύ αντιξοοτήτων πρώιμης ζωής, ανάπτυξης του εγκεφάλου και ψυχιατρικών διαταραχών αργότερα.

Τα σημερινά νέα ευρήματα δείχνουν ότι:

  • Οι διαφορές φύλου στις αγχώδεις διαταραχές μπορεί να προκαλούνται από αλλαγές στον νευροπεπτιδικό παράγοντα απελευθέρωσης κορτικοτροφίνης, ο οποίος απελευθερώνεται ως απόκριση στο στρες. (Camila Demaestri, Κρατικό Ψυχιατρικό Ινστιτούτο Νέας Υόρκης)
  • Μια νέα σύνδεση μεταξύ μιας περιοχής του εγκεφάλου που σχετίζεται με την ανταμοιβή και μιας άλλης περιοχής του εγκεφάλου που σχετίζεται με αντιδράσεις στο στρες μπορεί να μεσολαβήσει στις επιπτώσεις των αντιξοοτήτων της πρώιμης ζωής στη συμπεριφορά με κίνητρα. (Tallie Z. Baram, Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Irvine)

  • Το άγχος κατά την εφηβεία οδηγεί σε αυξημένη ευαισθησία σε περιορισμένους πόρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και ο συνδυασμός στρες έχει αρνητικό αντίκτυπο στη συμπεριφορά της μητέρας και στην υγεία των απογόνων (Kathleen E. Morrison, Πανεπιστήμιο Δυτικής Βιρτζίνια)
  • Η κεταμίνη έχει ειδικά για το φύλο επιδράσεις στις συμπεριφορικές αποκρίσεις σε συναισθηματικές φωνές σε αρουραίους που έχουν βιώσει αντιξοότητες πρώιμης ζωής (Jennifer A. Honeycutt, Bowdoin College)

ΠΗΓΗ

Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Διατροφή για μνήμη στους ηλικιωμένους

News Room

Μηχανική Μάθηση: Επιτρέπει μια “σχεδόν τέλεια” διάγνωση ενός ασύλληπτου παγκόσμιου δολοφόνου

News Room A

Κορωνοϊός: Η μετάλλαξη Δέλτα επαναφέρει μάσκες, τεστ για τους εμβολιασμένους

News Room A