magdasnews.gr
Για την υγεία μας

Το παράδοξο του τρόμου: Πόσο υγιές είναι να τρομάζουμε;

Αυτό το έντονο αίσθημα φόβου που έχετε καθώς παρακολουθείτε τον Jason Voorhees να κυνηγά το επόμενο θύμα του φορώντας μάσκα χόκεϊ στην ταινία “Παρασκευή και 13” μπορεί να είναι πραγματικά καλό για εσάς. Μπορεί όμως και να μην είναι. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι ο αντίκτυπος του τρόμου είναι λίγο διαφορετικός για τον καθένα, αλλά δεν είναι σε καμία περίπτωση κακός για όλους. «Ονομάζεται το παράδοξο του τρόμου», εξήγησε η ερευνήτρια Δρ Ramnarine Boodoo, παιδοψυχίατρος στο ιατρικό κέντρο Milton S. Hershey του Penn State Health, «επειδή οι άνθρωποι γενικά προσπαθούν να αποφύγουν πράγματα που τους κάνουν να νιώθουν άβολα. Γιατί λοιπόν οι άνθρωποι απολαμβάνουν πράγματα όπως ταινίες τρόμου;».

Η Boodoo λέει ότι μια θεωρία είναι ότι βοηθά στην αντιμετώπιση. Οι άνθρωποι είναι εξοπλισμένοι με βαθιά ριζωμένους, ασυνείδητους μηχανισμούς που τους βοηθούν να ανταποκρίνονται στο στρες, ενσωματωμένοι από τις στιγμές που ο κίνδυνος μπορεί να είναι ακριβώς έξω. Για κάποιον που παρακολουθεί τον Εξορκιστή, ενεργοποιεί αυτό που ονομάζεται συμπαθητικό νευρικό σύστημα, το οποίο μπορεί να προκαλέσει πράγματα όπως αυξημένο καρδιακό ρυθμό και ρυθμό αναπνοής. Μερικές φορές μπορεί να προκαλέσει πολύ άσχημα συναισθήματα ναυτίας. Εφίδρωση. Συχνά μπορεί να μοιάζει με κρίση πανικού.

Αυτό μπορεί να είναι καλό γιατί για μερικούς ανθρώπους είναι ευχάριστο να ενεργοποιούνται αυτοί οι μηχανισμοί μάχης ή φυγής χωρίς πραγματικό κίνδυνο, παρόμοιο με το τρενάκι του λούνα παρκ. Μπορεί ακόμη και να βοηθήσει στην ικανότητα ενός ατόμου να αντιμετωπίσει στρεσογόνες καταστάσεις της πραγματικής ζωής. Αυτές οι εμπειρίες μπορεί επίσης να παρέχουν έναν τύπο θεραπείας έκθεσης, μειώνοντας τον φόβο με την πάροδο του χρόνου, είπε η ερευνήτρια Hannah Nam, τριτοετής φοιτήτρια ιατρικής στο Penn State College of Medicine. «Μπορείτε να εφαρμόσετε αυτές τις τακτικές σε σενάρια πραγματικής ζωής», είπε ο Nam στην έκδοση. «Διαπίστωσα επίσης ότι μπορεί να είναι μια μορφή ανακούφισης από το άγχος για μερικούς ανθρώπους».

Για ορισμένους, μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από το άγχος, όπως κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της πανδημίας, όταν αυξήθηκε η τηλεθέαση τρομακτικών ταινιών. Για άλλους, μπορεί να είναι πάρα πολύ. «Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η συνεχής άμεση έκθεση -ειδικά μεταξύ των νέων- σε γραφικό υλικό, μειώνει την ενσυναίσθηση και αυξάνει την επιθετικότητα», σημείωσε η Boodoo. «Έτσι, πρέπει πραγματικά να είμαστε προσεκτικοί με το πόση έκθεση έχουμε σε αυτού του είδους τα ερεθίσματα». Πολλοί άνθρωποι έχουν χαμηλότερα όρια τραύματος, είτε επειδή είναι ακριβώς έτσι είτε λόγω εμπειριών τραύματος στο παρελθόν. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει άτομα που έχουν αγχώδεις διαταραχές ή προβλήματα ελέγχου των παρορμήσεων, καθώς και καρδιακές ή αναπνευστικές διαταραχές.

Η Boodoo και ο Nam πρότειναν να δείχνουν ενσυναίσθηση στους συναδέλφους τους που παρακολουθούν ταινίες, διασφαλίζοντας ότι όλοι νιώθουν άνετα και κανείς δεν χρειάζεται να αποδείξει τη γενναιότητά του. Και ομοίως, μην κρίνετε αυτούς που τους αρέσει μια ταινία τρόμου. «Ο τρόμος μάς επιτρέπει να ξορκίζουμε τους χειρότερους φόβους μας, σίγουρα», είπε η Blayne Waterloo, ειδική περιεχομένου για το Penn State Health. «Υπάρχουν πολλά για το είδος που εξερευνά την ανθρώπινη κατάσταση με τρόπο που μπορεί να βοηθήσει τους θεατές να αισθάνονται ότι τους βλέπουν ακριβώς όπως είναι», είπε στην κυκλοφορία. «Ο τρόμος αγκαλιάζει τα ελαττώματα του να είσαι άνθρωπος με έναν τρόπο που ο κόσμος δεν μας δίνει χώρο να εξερευνήσουμε και αυτό είναι όμορφο».

ΠΗΓΗ

Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Το καλοκαίρι είναι σύμμαχος για την ψωρίαση

News Room A

Ο ΕΟΦ ανακαλεί body lotion της «Παπουτσάνης»: Η εταιρεία αποσύρει όλες τις παρτίδες

News Room A

Επτά τρόποι για να μειώσετε το αλάτι (αλλά όχι τη γεύση) στο φαγητό σας

News Room A