magdasnews.gr
Για την υγεία μας

Ρίξε την υπέρταση με… παντζάρια

ΠΑΝΤΖΑΡΙΑ

Ορισμένες τροφές μπορεί να επηρεάσουν τα επίπεδα αρτηριακής πίεσης, είτε την αυξάνοντας σε ανθυγιεινά επίπεδα, είτε την μειώνοντας σε ασφαλή επίπεδα.

Παρά τους πολλούς παράγοντες που επηρεάζουν την αρτηριακή πίεση, η διατροφή μπορεί να συμβάλει στον έλεγχο αυτού του παράγοντα, ακόμη και να μειώσει την ανάγκη για φαρμακευτική αγωγή.

Τα παντζάρια αποτελούν ένα από τα καλύτερα τρόφιμα που συμβάλλουν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά, φυλλικό οξύ, κάλιο και βιταμίνη C, και είναι γνωστά για την υψηλή τους περιεκτικότητα σε νιτρικά άλατα.

Τα νιτρικά άλατα στα παντζάρια μετατρέπονται σε μονοξείδιο του αζώτου, το οποίο διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία και μειώνει την αρτηριακή πίεση. Οι έρευνες έχουν δείξει ότι τα παντζάρια, είτε ωμά είτε ως χυμός, μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Παρά τα παραπάνω, η σύγχυση περί νιτρικών αλάτων προκύπτει συνήθως από την σύγχυση με τα προστιθέμενα νιτρικά άλατα στο επεξεργασμένο κρέας, όπως το μπέικον και τα λουκάνικα. Αυτά τα προστιθέμενα μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου. Αντίθετα, τα φυσικά νιτρικά άλατα στα λαχανικά δεν φαίνεται να προκαλούν τέτοιον κίνδυνο.

Τα φρούτα και τα λαχανικά προσφέρουν επίσης βιταμίνη C, η οποία μπορεί να προστατεύσει από τις επιβλαβείς επιπτώσεις των προστιθεμένων νιτρικών αλάτων στο επεξεργασμένο κρέας. Συνεπώς, η κατανάλωση φρεσκού φρούτου και λαχανικών, καθώς και των παντζαριών, αποτελεί μια υγιεινή επιλογή που συμβάλλει στη διατήρηση υγιούς αρτηριακής πίεσης.

Σχετικές αναρτήσεις

Άντρες προσοχή! Ποια σεξουαλική πράξη είναι πιο επικίνδυνη για την υγεία σας;

News Room

Θηλασμός: Πως επηρεάζει θετικά τις μαθησιακές και νοητικές ικανότητες των παιδιών

News Room A

Τι σημαίνει η «σουβλιά» στα πλευρά σας όταν κάνετε γυμναστική

News Room A