magdasnews.gr
Για την υγεία μας

Σεξουαλική υγεία: Τα άτομα με κινητικές δυσκολίες βιώνουν την σεξουαλική ευχαρίστηση;

Η σεξουαλικότητα δεν τελειώνει όταν ένα άτομο πάσχει από αναπηρία. Υπάρχουν κυριολεκτικά εκατοντάδες τρόποι για να βιώσετε τη σεξουαλικότητα και τη σεξουαλική ευχαρίστηση. Ακόμη και όταν κάποιος φαινομενικά χάνει όλη τη σωματική αίσθηση στα γεννητικά του όργανα, τα ζευγάρια μπορούν ακόμα να επιτύχουν σεξουαλική εγγύτητα, ευχαρίστηση, ακόμη και οργασμό.

Η σεξουαλική ευχαρίστηση επιτυγχάνεται με διάφορους τρόπους

Ο Mitchell Tepper, PhD, πρόεδρος του Sexual Health Network, ταξιδεύει  μιλώντας για τη σεξουαλικότητα σε συνέδρια και ομάδες ατόμων με αναπηρίες. Ο Tepper, του οποίου ο νωτιαίος μυελός τραυματίστηκε σε ένα καταδυτικό ατύχημα όταν εργαζόταν ως ναυαγοσώστης πριν από περίπου 20 χρόνια, λέει στους ακροατές ότι η τηλεόραση και οι ταινίες συχνά προωθούν μύθους για τη σεξουαλικότητα και την αναπηρία. «Για παράδειγμα, τα άτομα με τραυματισμό του νωτιαίου μυελού συχνά απεικονίζονται στις ταινίες ως σεξουαλικά απογοητευμένοι άνδρες και γυναίκες που είτε πρέπει να βασίζονται στην αγορά σεξ από μια πόρνη είτε πρέπει να το κάνουν», λέει.

Τίποτα δεν θα μπορούσε να απέχει περισσότερο από την αλήθεια, λέει η Beverly Whipple, PhD, RN, FAAN, επίτιμη καθηγήτρια στο κολέγιο νοσηλευτικής στο κέντρο νευροεπιστημών στο Πανεπιστήμιο Rutgers και διακεκριμένη ερευνήτρια για τη σεξουαλική υγεία. «Η σεξουαλικότητα περιλαμβάνει το σύνολο της ύπαρξής μας», λέει. “Σκεφτείτε ένα ζαχαροκάλαμο. Το κόκκινο είναι η γεύση μέντας. Αλλά δοκιμάζετε μέντα μόνο στο κόκκινο ή σε όλο το ζαχαροκάλαμο; Το γεύεστε παντού, και παρομοίως η σεξουαλικότητά μας περνάει από όλους μας.”

Δοκιμάστε το “Outcourse”

H Whipple συμβουλεύει τα άτομα με αναπηρίες — ιδιαίτερα εκείνα με περιορισμένη αίσθηση στα “παραδοσιακά” σεξουαλικά μέρη του σώματος — να μιλήσουν με τους συντρόφους για πολλούς από τους τρόπους να έχουν ερωτική ευχαρίστηση που δεν αφορούν την περιοχή των γεννητικών οργάνων. «Ο αισθησιασμός και η σεξουαλικότητα είναι πολύ περισσότερα από τα γεννητικά όργανα».

Από το να δίνετε και να λαμβάνετε άγγιγμα σε περιοχές του σώματος όπως το μάγουλο, ο λαιμός ή το πίσω μέρος του χεριού μέχρι τη χρήση αρωμάτων — κεριών και αρωματοθεραπείας — ή μουσικής, η Whipple προτείνει να χρησιμοποιείτε όλες τις αισθήσεις για ερωτική απόλαυση. “Διαφορετικοί ήχοι, αρώματα και αξιοθέατα μπορούν να μας φέρουν ευχαρίστηση. Για παράδειγμα, ίσως σας αρέσει να ξεφλουδίζετε τα σταφύλια και να τα ταΐζετε στον σύντροφό σας.” Ονομάζει αυτές τις εναλλακτικές επιλογές — μονοπάτια προς τη σεξουαλική ευχαρίστηση που δεν περιλαμβάνουν ανταλλαγή σωματικών υγρών — «εξωτερική πορεία».

Η εξωτερική διαδρομή δεν είναι η μόνη επιλογή. Πολλοί άνθρωποι που έχουν χάσει, λόγω τραυματισμού του νωτιαίου μυελού ή άλλων νευρολογικών διαταραχών, κάθε αίσθηση ή αίσθηση στα γεννητικά τους όργανα, μπορούν να βιώσουν οργασμό ως αποτέλεσμα της γεννητικής διέγερσης, λέει η Whipple. Έχει κάνει ένα ευρύ φάσμα εργαστηριακών μελετών που αφορούν γυναίκες με κακώσεις του νωτιαίου μυελού και αναφέρουν ότι έχουν οργασμό από γεννητική διέγερση, νιώθοντας τον πάνω από το επίπεδο του τραυματισμού τους. «Αναφέρουν ότι αισθάνεται ακριβώς όπως ο οργασμός που είχαν πριν από τον τραυματισμό τους, εκτός από το ότι τον αισθάνονται μόνο σε μέρος του σώματός τους», λέει ο Whipple.

Η ευχαρίστηση παρακάμπτει τον νωτιαίο μυελό

Σε μια μελέτη, 16 γυναίκες με διάφορα επίπεδα πλήρους τραυματισμού του νωτιαίου μυελού (κάτω από τον σπόνδυλο T-6, που σημαίνει ότι ήταν παραπληγικές, όχι τετραπληγικές) συγκρίθηκαν με πέντε γυναίκες που δεν είχαν τραυματισμό του νωτιαίου μυελού. Ο καθένας χρησιμοποίησε ένα ειδικά σχεδιασμένο εργαλείο για να διεγείρει τον εαυτό του σε περιοχές του κόλπου και του τραχήλου της μήτρας καθώς και σε άλλα μέρη του σώματός τους πάνω από το επίπεδο των τραυματισμών τους όπου ένιωθαν ιδιαίτερα ευαίσθητοι.

“Μόνο μία από τις γυναίκες χωρίς τραυματισμό του νωτιαίου μυελού είχε οργασμό, ενώ τρεις από τις γυναίκες με [τραύμα νωτιαίου μυελού] είχαν οργασμό στο εργαστήριο”, λέει η Whipple. “Μία είχε έξι οργασμούς κατά τη διάρκεια του πειράματος. Η μία δεν είχε ποτέ σεξουαλική διέγερση τα δύο χρόνια από τον τραυματισμό της και αυτά ήταν τα πρώτα της.”

Αν δεν υπάρχει «αίσθημα» κάτω από τη μέση, τότε τι εξηγεί αυτές τις αισθήσεις; Η Whipple σημειώνει ότι μια δέσμη νεύρων που ονομάζεται αισθητήριος πνευμονογαστροειδής παρακάμπτει τον νωτιαίο μυελό, μεταφέροντας νευρικές ώσεις απευθείας από τα γεννητικά όργανα στον εγκέφαλο. Έτσι, ακόμα κι αν ο νωτιαίος μυελός έχει υποστεί βλάβη, τα μηνύματα «ευχαρίστησης» μπορούν να μεταφερθούν μέσω του αισθητηριακού πνευμονογαστρικού κόλπου από τα γεννητικά όργανα στον εγκέφαλο, πυροδοτώντας την εμπειρία του οργασμού.

Η Whipple και οι συνεργάτες της επιβεβαίωσαν ακόμη και αυτή τη θεωρία κάνοντας σαρώσεις PET γυναικών με πλήρη κάκωση νωτιαίου μυελού. Αυτές οι δοκιμές έδειξαν ότι μια περιοχή του εγκεφάλου τους που συνδέεται με τα γεννητικά όργανα μέσω του αισθητηριακού πνευμονογαστρικού πνευμονογαστρίτη λάμβανε πράγματι σήματα.

Μαθήματα από τις ανατολικές παραδόσεις

Αλλά ακόμα κι αν δεν μπορείτε να βιώσετε τον «παραδοσιακό» οργασμό, αυτό δεν σημαίνει ότι η σεξουαλική σας ζωή έχει τελειώσει. «Αποδοχή σημαίνει να εγκαταλείψετε όλες τις παλιές σας έννοιες, όπως «το σεξ είναι σεξ». Η σύγκριση είναι κάτι που πραγματικά σκοτώνει τους ανθρώπους όταν θέλουν να προχωρήσουν μπροστά», λέει ο Tepper. «Δεν είμαστε συνδεδεμένοι με παλιούς τρόπους ύπαρξης και με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να επιτρέψουμε να συμβεί η ευχαρίστηση».

Συμβουλεύει τα άτομα με αναπηρίες να εξετάσουν το ενδεχόμενο να ενσωματώσουν ταντρικές προσεγγίσεις στη σεξουαλικότητα στις σχέσεις τους. «Είναι ένα ανατολικό μοντέλο, που επικεντρώνεται στη σεξουαλικότητα ως μια αλλοιωμένη κατάσταση συνείδησης, αντί για το δυτικό μοντέλο του σεξ που εργάζεται προς έναν στόχο».

ΠΗΓΗ

Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Πλεονεκτήματα και Κίνδυνοι από Εφαρμογές Επαγγελματικής Χρήσης Βιοκτόνων

News Room M

Τόνος κονσέρβα σε λάδι ή νερό: Κάνει καλό ή κακό στην υγεία; Τι πρέπει να ξέρετε

News Room A

Νέο εμβόλιο μπορεί να αποτρέψει ή να μειώσει τις επιπτώσεις της νόσου Αλτσχάιμερ

News Room A