magdasnews.gr
News

Στα 820 ευρώ ο κατώτατος μισθός

ΚΑΤΩΤΑΤΟΣ ΜΙΣΘΟΣ

Συνεχίζοντας το θέμα του κατώτατου μισθού, φαίνεται ότι υπάρχει πιθανότητα για μια “γενναιόδωρη” αύξηση που θα υπερβαίνει τα 820 ευρώ, σύμφωνα με πηγές από την αγορά που συμμετέχουν στη διαβούλευση.

Οι προτάσεις από μικρομεσαίους, βιομηχανικούς φορείς, τράπεζες και άλλους επαγγελματικούς φορείς θα επηρεάσουν το τελικό πόρισμα που θα παρουσιαστεί στο υπουργικό συμβούλιο προς το τέλος Μαρτίου.

Η υπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου, επεσήμανε τη σημασία μιας “αξιόλογης ενίσχυσης” προς τους εργαζόμενους, που δεν θα θέτει σε κίνδυνο την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Η αύξηση αναμένεται να είναι ευπρόσδεκτη όχι μόνο από όσους αμείβονται με τον κατώτατο μισθό, αλλά και από όσους επωφελούνται από τα 19 επιδόματα που συνδέονται μαζί του.

Οι μικρομεσαίοι εργοδότες, η ΕΣΕΕ, εξέφρασαν την πρόθεσή τους για μια “γενναιόδωρη” πρόταση, προβλέποντας μια αύξηση που θα συμβάλει στην τόνωση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων. Αυτή η εξέλιξη φαίνεται να είναι σε αρμονία με τις απαιτήσεις της αγοράς και τις ανάγκες των εργαζομένων.

Παράλληλα, οι εργοδότες, τόσο μικροί όσο και μεγάλοι, φαίνεται να είναι πρόθυμοι να υποστηρίξουν αυξήσεις μισθών, δεδομένου ότι προσπαθούν να καλύψουν κενές θέσεις εργασίας και να προσελκύσουν εργαζόμενους με τις απαραίτητες δεξιότητες. Οι αυξήσεις στις αμοιβές αποτελούν μέρος της προσπάθειας των επιχειρήσεων να διατηρήσουν την ανταγωνιστικότητά τους και να προσελκύσουν ταλαντούχους εργαζομένους.

Παρόλα αυτά, υπάρχει και η ανάγκη να εξισορροπηθούν οι αυξήσεις μισθών με την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Η φορολόγηση συνδέεται επίσης με τον κατώτατο μισθό, καθώς αυξήσεις σε αυτόν επηρεάζουν την τεκμαρτή φορολόγηση των εισοδημάτων. Ωστόσο, φαίνεται ότι η γενική στάση είναι θετική προς την αύξηση των μισθών για να δοθεί ώθηση στην αγοραστική δύναμη των εργαζομένων. Η προσπάθεια είναι να επιτευχθεί ένας ισορροπημένος συμβιβασμός που θα ωφελήσει και τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις.ΚΑΤΩΤΑΤΟΣ ΜΙΣΘΟΣ

Κατώτατος μισθός ως ποσοστό του μέσου μισθού

Η νέα συζήτηση που άνοιξε στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η ανάγκη για επαρκείς μισθούς βάσει σχετικής κοινοτικής οδηγίας για έναν νέο μηχανισμό που θα καθορίζει τον κατώτατο μισθό ως ποσοστό του μέσου μισθού, ενώ στις αυξήσεις θα υπάρχει στενότερη εμπλοκή των κοινωνικών εταίρων, παρά του κράτους.

Ορισμένα κράτη-μέλη έχουν αρχίσει να συνδέουν την αύξηση του κατώτατου μισθού με ένα ορισμένο ποσοστό του πραγματικού μέσου ή διάμεσου μισθού. Στη Βουλγαρία εφαρμόστηκε από τον Φεβρουάριο του 2023, με κατώτατο μισθό στο 50% του μέσου μισθού. Στην Εσθονία οι κοινωνικοί εταίροι υπέγραψαν συμφωνία να αυξήσουν τον κατώτατο μισθό στο 50% του μέσου μισθού έως το 2027. Στην Ιρλανδία ο κατώτατος θα καθοριστεί στο 60 % του μέσου μισθού έως το 2026.

Στην Ελλάδα, αν ληφθεί υπόψη ότι ο μέσος μισθός είναι περίπου στα 1.250 ευρώ μικτά, ο κατώτατος –κατά το πνεύμα της κοινοτικής οδηγίας– βρίσκεται στο 62%. Το πρόβλημα, όμως, όσον αφορά τους ελληνικούς μισθούς είναι ότι τόσο ο μέσος όσο και ο κατώτατος υπολείπονται έναντι των ευρωπαϊκών και δεν επαρκούν για να νικήσουν την ακρίβεια.

Σχετικές αναρτήσεις

Αποκάλυψη: Η 8σέλιδη επιστολή του 39χρονου δολοφόνου στην Κυριακή – «Γιατί δεν με θέλεις;»

Newsroom

Θεσσαλονίκη: Πελάτης σε ουζερί μαχαίρωσε τον Αλβανό μάγειρα – Γιατί τσακώθηκαν

Newsroom

Ανακοίνωση Γραφείου Τύπου ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής σχετικά με τις δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

News Room G