magdasnews.gr
Πάμε θέατρο…

«ΣΤΙΓΜΑ- STIGMA»

35 εικαστικοί συνομιλούν καλλιτεχικά με ασθενείς Ψυχιατρικών Ιδρυμάτων  και υγειονομικούς

ΔΡΟΜΟΚΑΙΤΕΙΟ Ψ.Ν.Α.

σε επιμέλεια Αλέξανδρου Κασσανδρινού, Κωνσταντίνου Κανταρτζή

Με αφετηρία τη θέση ότι κανένα γνώρισμα δεν είναι εγγενώς απαξιωτικό, αλλά ότι η αρνητική του πρόσληψη είναι απόρροια κοινωνικών διεργασιών, στο φετινό συμπόσιο για την τέχνη και την υγεία, η 2η Υγειονομική Περιφέρεια Πειραιώς και Αιγαίου συνεργάζεται με διακεκριμένους εικαστικούς και οργανώνει, μεταξύ άλλων, στους εμβληματικούς χώρους του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής «Δρομοκαΐτειο» (Άγιος Ισίδωρος και Δάφτσειο) ομαδική έκθεση με τίτλο το «Στίγμα/Stigma» σε επιμέλεια του Αλέξανδρου Κασσανδρινού και Κωνσταντίνου Κανταρτζή.

Η έκθεση έχει σκοπό να διερευνήσει με ποιο τρόπο η κοινωνική τάξη, το φύλο, η εθνότητα, το χρώμα του δέρματος, ο σεξουαλικός προσανατολισμός, η αρτιμέλεια, η υγεία, η εξωτερική εμφάνιση, το επιβαρυμένο παρόν ή παρελθόν υφαίνουν το πλαίσιο εντός του οποίου κάποιοι άνθρωποι θεωρείται ότι δεν πληρούν τους βασικούς κανόνες κοινωνικής ύπαρξης. Το διακριτικό τους γνώρισμα μετατρέπεται σε καθοριστικό στοιχείο για τη συγκρότηση της ταυτότητας τους, μιας ταυτότητας «φθαρμένης», η οποία και τους τοποθετεί στην κατηγορία των «κάτι λιγότερο από ανθρώπους».

Οι εικαστικοί θα συνομιλήσουν καλλιτεχνικά με τους υγειονομικούς της 2ης Υ.Πε. και ασθενείς των δύο μεγαλύτερων Ψυχιατρικών Νοσοκομείων της Επικράτειας, των οποίων η διαφορετικότητα από το «φυσιολογικό» συνεπάγεται τον στιγματισμό τους και ενδεχομένως την περιθωριοποίηση τους.

Παράλληλα με το εικαστικό κομμάτι, διοργανώνονται ημερίδες με την συμμετοχή πανεπιστημιακών, ερευνητών, επιστημόνων. Οι συγκεκριμένες δράσεις προγραμματίζονται για το διάστημα από 10 έως 29 Οκτωβρίου 2023 Η έναρξη των εκδηλώσεων θα γίνει στις 10 Οκτωβρίου με τα Εγκαίνια της Έκθεσης στους χώρους Άγιος Ισίδωρος και Δάφτσειο.

Συμμετέχοντες εικαστικοί: Δημήτρης Αληθεινός, Kανέλλα Αράπογλου, Παυλίνα Βαγιωνή, Λυδία Βενιέρη, Στέλλα Βουλγαράκη, Αλέξανδρος Γεωργίου, Ελλάδα Δαμιανού, Farida El Gazzar, Μαρία Ευσταθίου, Ρόζα Ζεϊντάν, Θοδωρής Θεοδωρίδης, Κωνσταντίνος Κανταρτζής, Στέλλα Καπεζάνου, Κωνσταντίνα Καρλή, Δάφνη Κλάγκου, Μαρίνα Κομπατσιάρη, Παρασκευή Κούκκου, Φίλιππος Κούτρικας, Μαρίνα Κροντηρά, Έλενα Κυρκιλή, Βαρβάρα Λιακουνάκου, Ρενάτα Μεθενίτη, Mαργαρίτα Μυρογιάννη, Παναγιώτης Νέζης, Θεόδωρος Παπαγιάννης, Άννα Παπαδοπούλου, Σοφία Παπαδοπούλου, Φωτεινή Πούλια, Άννη Ρήγα, Ευτυχία Σγουρού, Ζωή Σκλέπα, Θεόδωρος Σταματογιάννης, Πάνος Φαμέλης, Άννα Φαφαλιού, Έφη Χαλιορή, Κωνσταντίνος Χύτας, Τζίμης Χύτας.

Ελλάδα Δαμιανού -Στέλλα Βουλγαράκη
Μαρία Κομπατσίαρη
Φωτεινή Πούλια
Εφη Χαλιορή
Θεοδωρής Θεοδωρίδης
Στέλλα Καπεζάνου
Άννη Ρήγα
Αλέξανδρος Γεωργίου
Παυλίνα Βαγιωνή

Διοργανωτής: 2η ΔΥΠε Πειραιώς και Αιγαίου

Επιμελητές της έκθεσης: Aλέξανδρος Κασσανδρινός, Κωνσταντίνος Κανταρτζής

Εγκαίνια Έκθεσης : Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2023, 18:00- 21:00

Διάρκεια έκθεσης: 10-29 Οκτωβρίου 2023 (ώρες λειτουργίας 12:00- 20:00)

Δρομοκαΐτειο Ψ.Ν.Α. –Ιερά Οδός 343, Χαϊδάρι (Κτήρια: Δάφτσειο, Άγιος Ισίδωρος)

Σχετικές αναρτήσεις

Mykonos Art Festival 2022: Οι πρώτες εικόνες από την πρώτη κινηματογραφική βραδιά δίπλα στην Πανσέληνο

News Room M

«Οι Μάγισσες της Σμύρνης» σε online streaming για 7 προβολές

News Room A

Το εορταστικό τρενάκι με επιβάτες τους μουσικούς της Φιλαρμονικής Ορχήστρας Δήμου Περιστερίου

News Room A