magdasnews.gr
Συνεντεύξεις - NewsitΤετ α τετ με την Μάγδα

Τα πρόστιμα και η απαγόρευση κυκλοφορίας: Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ στην Μάγδα Τσέγκου

Για την πειθαρχία των πολιτών, για όσους παραβαίνουν τα νέα μέτρα της κυβέρνησης, για τα πρόστιμα και την εγκληματικότητα στην περίοδο του εγκλεισμού των πολιτών στην χώρα μας μίλησε στο newsit.gr και στην δημοσιογράφο Μάγδα Τσέγκου, ο Εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας Θεόδωρος Χρονόπουλος.

Αναφέρθηκε εκτενώς, στις περιοχές που κόβονται τα περισσότερα πρόστιμα στην χώρα, στην απαγόρευση της κυκλοφορίας στην παραλία της Θεσσαλονίκης, αλλά και στις κλοπές στις διαρρήξεις και τις ηλεκτρονικές απάτες μέσω διαδικτύου που έχουν αυξηθεί το τελευταίο διάστημα.

Πόσες παραβάσεις έχουν γίνει μέχρι σήμερα και ποια η εκτίμηση του για την μέχρι τώρα στάση των πολιτών απέναντι στα μέτρα της κυβέρνησης;

«Σε γενικές γραμμές, αυτό που έχουμε διαπιστώσει εδώ και μία εβδομάδα που έχουνε βγει τα μέτρα, έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται τα μέτρα από την Δευτέρα 23 Μαρτίου, υπάρχει καθολική αποδοχή θα λέγαμε των πολιτών, είναι ιδιαίτερα ενημερωμένοι, ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι, έχουν τα έγγραφα επάνω τους, σίγουρα μία μικρή μερίδα πολιτών δεν ακολουθεί τις οδηγίες και εδώ θα είναι κρίμα πραγματικά να χάσουμε αυτό το πλεονέκτημα που είχαμε με τα μέτρα από νωρίς και θα είναι κρίμα να χαλάσουμε αυτή την προσπάθεια των πολλών από τους λίγους. Να σας αναφέρω ότι από την προηγούμενη Δευτέρα, από την ελληνική αστυνομία έχουνε επιβεβαιωθεί 10.634 παραβάσεις για την άσκοπη μετακίνηση των πολιτών. Και να επαναλάβω για μία ακόμη φορά ότι αυτού του είδους τα πρόστιμα δεν έχουν τιμωρητικό χαρακτήρα. Δεν είναι σκοπός μας να επιβάλλουμε τα πρόστιμα. Είναι προστατευτικού χαρακτήρα. Πρέπει συνειδητοποιήσουμε όλοι, μα όλοι την σοβαρότητα της κατάστασης».

Σε ποιες περιοχές κόβονται τα περισσότερα πρόστιμα στην χώρα και σε τι περιπτώσεις αφορούν;

«Κυρίως εντοπίζεται, αντιλαμβάνεστε στην περιοχή της Αττικής, στη Θεσσαλονίκη, στη Δυτική Ελλάδα, στα Ιόνια Νησιά και βέβαια όλες οι άλλες περιοχές ακολουθούν με τη σειρά τους. Η πρώτη εβδομάδα μπορούμε να πούμε ότι ήταν και ως ένα βαθμό, λόγω και της πρωτόγνωρης κατάστασης για όλους μας, σε ένα βαθμό οφείλεται στην εξοικείωση των συμπολιτών μας με τα συγκεκριμένα έγγραφα. Εδώ βέβαια να τονίσω λίγο για τις εικόνες που είδαμε χθες, τόσο στην Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης. Έτσι ακριβώς. Θέλω να πω ότι δεν θα πρέπει να χάσουμε την ουσία, να χάσουμε το πνεύμα της νομοθετικής διάταξης, που είναι η ελάχιστη θα λέγαμε κίνησή μας. Θα πρέπει να περιορίσουμε στις απολύτως αναγκαίες τις μετακινήσεις μας. Δεν θα πρέπει να φοβάται ο κόσμος να κυκλοφορήσει έξω γιατί θα τον γράψει η αστυνομία. Το θέμα είναι να περιορίσουμε τις μετακινήσεις μας στον απολύτως αναγκαίο αριθμό».

Είναι πειθαρχημένοι ή όχι οι Έλληνες πολίτες και τι τους συμβουλεύει να κάνουν σε περίπτωση που πρέπει να κυκλοφορούν έξω;

«Στην συντριπτική τους πλειονότητα, είναι πειθαρχημένοι. Ναι! Ακόμα και σε αυτές τις περιπτώσεις, αν είναι απολύτως αναγκαία η παρουσία μας στο τραπεζικό κατάστημα, καλό θα είναι να φοράμε τα γάντια, τις μάσκες και βέβαια να τηρούμε τις αποστάσεις ο ένας από τον άλλον, τουλάχιστον ενάμισι με δύο μέτρα. Αν όμως είναι απολύτως αναγκαία η παρουσία μας στη συγκεκριμένη ημέρα, γιατί αν μπορούμε και έχουμε μία παράταση μετακίνησης αυτής της ημέρας της επίσκεψής μας, έστω και για δύο ημέρες, αντιλαμβάνεστε ότι θα είναι λιγότερος ο κόσμος, λιγότερος ο συνωστισμός. Σε κάθε περίπτωση βέβαια, επειδή εμείς γνωρίζουμε τέτοιες ημέρες ότι δημιουργούνται αυτές οι ουρές σε ATM και σε τραπεζικά καταστήματα, υπάρχει διακριτική παρουσία της αστυνομίας, αφενώς να τους υπενθυμίσουμε τις αποστάσεις που πρέπει να τηρούν και τα μέτρα προστασίας και αφετέρου, εννοείται επειδή κυκλοφορεί χρήμα αυτές τις ημέρες, κυρίως σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, να τους προστατέψουμε από τυχόν επιτήδειους».

Οι ηλεκτρονικές απάτες μέσω διαδικτύου έχουν αυξηθεί το τελευταίο διάστημα λόγω του εγκλεισμού και της χρήσης ιντερνέτ και υπολογιστή. Τι θα πρέπει να κάνουν οι πολίτες για να προστατευτούν και με ποιους τρόπους μπορούν να τους εκμεταλλευτούν επιτήδειοι μέσω email;

«Πολύ εύστοχα βάζετε αυτό το συγκεκριμένο ερώτημα γιατί εκμεταλλευόμενοι ουσιαστικά την ανησυχία των πολιτών για τον κορονοϊό και λόγω της συγκυρίας ότι ο περισσότερος κόσμος είναι μέσα στο σπίτι και ασχολείται με τους υπολογιστές, ενδεχομένως κάποιοι από αυτούς, η πλειονότητα αυτών να μην είναι εξοικειωμένοι με την ασφάλεια στο διαδίκτυο, εκμεταλλεύονται κάποιοι αυτό το γεγονός και έχουμε ουσιαστικά, τρία ήδη ηλεκτρονικής απάτης. Το πρώτο είδος αφορά κάποιες εταιρείες τα οποία μέσα από ιστοσελίδες ή πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου, τα οποία διακινούν υλικά τα οποία αυτή την εποχή έχουν αυξημένη ζήτηση όπως είναι μάσκες, γάντια ή αντισηπτικά, τα λανσάρουν ιδιαίτερα χαμηλές τιμές και βέβαια πολλές φορές βάζουν μέσα και γνωστές εταιρείες μπροστά για να λανσάρουν τα προϊόντα τους, γίνονται παραγγελίες και στο τέλος, δεν παραδίδονται ποτέ στους πελάτες, αφού έχουν πάρει ήδη την προκαταβολή ή το αντίτιμο της αγοράς τους. Αυτή είναι η πρώτη περίπτωση. Η δεύτερη είναι η κλασική περίπτωση με τις τηλεφωνικές απάτες όπου επικαλούνται ότι κάποιο συγγενικό πρόσωπο ή φιλικό του οικογενειακού περιβάλλοντός μας νοσηλεύεται με τον κορονοϊό σε νοσηλευτικό ίδρυμα και ζητούν τα νοσήλια και η τρίτη περίπτωση είναι με διάφορα mail που στέλνουν στους υπολογιστές μας είτε να εγκαταστήσουν είτε να υποκλέψουν τους κωδικούς μας, είτε να μας εγκαταστήσουν κάποιο κακόβουλο λογισμικό προκειμένου στη συνέχει να μας ζητήσουν λύτρα για να πάρουμε τα αρχεία μας πίσω. Στη συγκεκριμένη περίπτωση εστάλη ένα mail. Για αυτό ακριβώς το μήνυμα βγάλαμε αμέσως ανακοίνωση στην επίσημη ανακοίνωση της ελληνικής αστυνομίας έτσι ώστε ο κόσμος να μην ανατρέξει στο συνημμένο που είχε έγγραφο. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, αν ο κόσμος κλικάριζε πάνω στο έγγραφο αυτό, όλα τα αρχεία κωδικοποιούνταν, δεν είχε πρόσβαση στα αρχεία του υπολογιστή του και στη συνέχει οι επιτήδειοι ζητούσαν λύτρα προκειμένου να βγάλουν το κακόβουλο λογισμικό από τον υπολογιστή τους».

Ισχύει ή όχι ότι αυτές τις μέρες έχει αυξηθεί η ενδοοικογενειακή βία στα σπίτια;

«Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία που έχουμε, δεν προκύπτει κάτι τέτοιο, τουλάχιστον από τα στοιχεία και τις καταγγελίες που έχουν φτάσει στην ελληνική αστυνομία, γιατί αντιλαμβάνεστε ότι ανάλογες καταγγελίες μπορούν να απευθυνθούν στις δικαστικές αρχές. Τουλάχιστον για το δεύτερο 15θήμερο του Μαρτίου όσον αφορά τα μέτρα που ελήφθησαν από εκείνη την ημέρα, το 2020 είχαμε 141 περιπτώσεις, το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2019, είχαμε 219. Δηλαδή από τους αριθμούς τουλάχιστον δεν αποτυπώνεται μία τέτοια τάση.»

Σε σχέση με τις κλοπές και διαρρήξεις στα σπίτια, αυτό το διάστημα έχουν αυξηθεί ή όχι;

«Χωρίς να υπάρχουν συγκεκριμένοι αριθμοί, έχουμε δει από την τάση και από τα καθημερινά νούμερα ότι τον Φεβρουάριο και ιδιαίτερα τον Μάρτιο υπάρχει μία γενική πτώση σε όλη την επικράτεια της τάξεως του 20% με 25% κάτω η εγκληματικότητα. Και μιλάμε για τις βασικές εγκληματικές πράξεις όπως είναι οι κλοπές, οι διαρρήξεις, οι ληστείες και βέβαια η μικροεγκληματικότητα στο δρόμο. Και αυτό είναι λογικό, λόγω και της αυξημένης παρουσίας της αστυνομίας έξω, αλλά και λόγω της μειωμένης κίνησες των πολιτών.

Έχετε κάτι να συμβουλεύσετε τους ανθρώπους που αυτές τις ημέρες κυκλοφορούν με τα χρήματα στην τσέπη λόγω της καταβολής των συντάξεων και λοιπά; Πάρα πολλοί άνθρωποι κυκλοφορούν αυτές τις μέρες. Τι έχετε να τους πείτε;

«Εδώ θέλει ιδιαίτερη προσοχή από τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες όπως είναι οι ηλικιωμένοι, θέλει προσοχή, τόσο μέσα στο σπίτι τους, διότι αντιλαμβάνεστε ότι αν κάποιος επιλέξει να μπει σε ένα σπίτι, θα επιλέξει ένα σπίτι που ζουν ηλικιωμένοι άνθρωποι. Και βέβαια, στον δρόμο λόγω των ημερών, λόγω των συντάξεων, λόγω του χρήματος που κυκλοφορεί. Εμείς παράλληλα με την εφαρμογή των μέτρων για την μη διάδοση του κορονοϊού έχουμε ιδιαίτερα εφιστήσει την προσοχή και στις δυνάμεις που βρίσκονται έξω και για την μείωση της εγκληματικότητας γιατί αντιλαμβάνεστε ότι το αίσθημα της ασφάλειας αυτές τις ημέρες είναι ιδιαίτερα θα έλεγα για εμάς σημαντικό».

Πηγή: newsit.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Τάσος Παναγιώταρης : Η συμβολή του στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι σπουδές και ο Νίκος Χαρδαλιάς

News Room

Όλοι μιλούν για τον υποψήφιο Δήμαρχο Μαραθώνα Άρη Παπούτση . Ποιος είναι τελικά ο Άρης;

News Room

Κορονοϊός: Έλληνας που ζει και εργάζεται στην Σκωτία μιλάει στην Μάγδα Τσέγκου

News Room A