magdasnews.gr
Για την υγεία μας

Tα βασικά χαρακτηριστικά της Ναρκισσιστικής διαταραχής της προσωπικότητας.

Άρθρο από την Ψυχολόγο, Ψυχοθεραπεύτρια και Ομαδική Αναλύτρια Ήρα Σαρακηνού.

«Ε είσαι μεγάλος νάρκισσος!» Πρόκειται για μια έκφραση που ακούμε συχνά στις μέρες μας θέλοντας να περιγράψουμε τον φιγουρατζή, αυτόν που περιαυτολογεί, τον εγωκεντρικό ή αυτόν που ναρκισσεύεται!

Η λέξη νάρκισσος μας ταξιδεύει όμως και στη Μυθολογία όπου κάποτε μια μέρα ο Νάρκισσος είδε το καθρέφτισμα του εαυτού του στα νερά μιας πηγής, καταγοητεύηκε και αυτοθαυμαζόμενος αλλά και προσπαθώντας να πιάσει την εικόνα του μέσα στο νερό, παρέμεινε στην ίδια θέση, μαράζωσε και πέθανε.

Παρόλα αυτά η ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας (DSM) ορίζεται διαφορετικά και δεν αφορά απλά έναν εγωκεντρικό άνθρωπο, αλλά έναν άνθρωπο ο οποίος έχει τα παρακάτω χαρακτηριστικά.

1. Έχει μεγαλειώδη αίσθηση του εαυτού του (χωρίς απαραίτητα τα χαρίσματα και τα επιτεύγματα του ατόμου να είναι ιδιαίτερα ή σημαντικά) και τεράστια αυτοπεποίθηση που συνέχεια πρέπει να επιβεβαιώνεται.
2. Έχει φαντασιώσεις απεριόριστης επιτυχίας, δύναμης, ομορφιάς και ευφυίας.
3. Νιώθει μοναδικός και ανώτερος από τους άλλους και απαιτεί από εκείνους να τον θαυμάζουν. Συναναστρέφεται με άτομα τα οποία θεωρεί εξίσου μοναδικά. Δεν υποβάλλει ποτέ τον εαυτό του σε κριτική και την εκλαμβάνει ως απειλή.
4. Θεωρεί ότι έχει ιδιαίτερα δικαιώματα σε σχέση με τους άλλους γι’ αυτό και τους εκμεταλλεύεται διαπροσωπικά.
5. Έχει παντελή έλλειψη ενσυναίσθησης.
6. Είναι ζηλόφθονος ή νιώθει ότι οι άλλοι είναι ζηλόφθονοι μαζί του και είναι σχεδόν πάντα υπερόπτης.

Η Ήρα Σαρακηνού είναι Ψυχολόγος, Ψυχοθεραπεύτρια και Ομαδική Αναλύτρια σε γραφείο που διατηρεί στη Κηφισιά (Παπαδιαμάντη 1, 14561) από το 2002. Οι μεταπτυχιακές της σπουδές αφορούν τη Συμβουλευτική και την Κλινική Ψυχολογία και έλαβαν χώρα στα Manchester Metropolitan University και University of Manchester, στο Μάντσεστερ της Αγγλίας και στο Universita di Napoli στη Νάπολη της Ιταλίας. Έχει ολοκληρώσει την 4ετή εκπαίδευση της στην Ομαδική Ανάλυση και τη Ψυχοθεραπεία.

Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε στο 210 6232636 ή επικοινωνήστε μέσω e-mail: [email protected].

 

 

Related posts

Καρκίνος του προστάτη: Ποιο είδος άσκησης μειώνει το προστατικό αντιγόνο – Έρευνα σε άντρες 63 ετών κατά μέσο όρο

News Room A

Ποιο γνωστό είδος συμπληρώματος διατροφής συνδέθηκε με κολπική μαρμαρυγή στην καρδιά: Προσοχή αν το παίρνετε!

News Room A

Πως ο κορωνοϊός μπορεί να επηρεάσει την καρδιά μας;

News Room A