magdasnews.gr
News

Τι είναι η Σούπερ Τρίτη και γιατί έχει σημασία

Τζο Μπάιντεν Ντόναλντ Τραμπ Σούπερ Τρίτη

Η Σούπερ Τρίτη είναι η σημαντικότερη ημέρα της προεκλογικής εκστρατείας στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο νυν πρόεδρος, από το δημοκρατικό κόμμα, Τζο Μπάιντεν, ο τέως πρόεδρος, από το Ρεπουμπλικανικό κόμμα, Ντόναλντ Τραμπ και η επίσης Ρεπουμπλικανή, Νίκι Χέιλι, τα τρία πιο αναγνωρίσιμα ονόματα αυτή την στιγμή στην αμερικανική πολιτική σκηνή, έλαβαν μία «καλή ιδέα» για το τι μέλλει γενέσθαι για τις υποψηφιότητές τους ενόψει των προεδρικών εκλογών των ΗΠΑ τον ερχόμενο Νοέμβριο.

Σούπερ Τρίτη λοιπόν χθες στις ΗΠΑ. Οι ψηφοφόροι σε 15 πολιτείες διεξήγαγαν προκριματικές εκλογές όπου διακυβεύεται περίπου το ένα τρίτο των αντιπροσώπων που θα καθορίσουν τις προεδρικές υποψηφιότητες για τους Ρεπουμπλικάνους και τους Δημοκρατικούς.

Στις κάλπες προσήλθαν κάτοικοι των ΗΠΑ προκειμένου να ψηφίσουν στις προεδρικές προκριματικές εκλογές, στο πλαίσιο της τετραετούς παράδοσης της «Σούπερ Τρίτης».

Και όπως όλα δείχνουν, μια επανάληψη της αναμέτρησης του 2020 θα είναι, οι προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, μετά τη σαρωτική επικράτηση του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν και του Ρεπουμπλικανού Ντόναλντ Τραμπ στις προκριματικές της «Σούπερ Τρίτης».

Οι δύο μονομάχοι ουσιαστικά εξασφάλισαν με τις νίκες τους το χρίσμα των κομμάτων τους για την αναμέτρηση του φθινοπώρου.

Ο 77χρονος Τραμπ επικρατεί σε τουλάχιστον 12 από τις 15 πολιτείες όπου διεξήχθησαν χθες εσωκομματικές ψηφοφορίες των Ρεπουμπλικανών για την ανάδειξη του υποψήφιου ή της υποψήφιας της παράταξης στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, αφού νίκησε σε Βιρτζίνια, Βόρεια Καρολίνα, Οκλαχόμα, Τενεσί, Μέιν, Άρκανσο, Αλαμπάμα, Μασαχουσέτη, Μινεσότα και Κολοράντο τη μοναδική αντίπαλό του πλέον στην κούρσα, τη Νίκι Χέιλι, πρώην πρέσβειρα της κυβέρνησής του στον ΟΗΕ.

Αναδεικνύεται επίσης νικητής στο Τέξας, μεγάλη πολιτεία του αμερικανικού Νότου, και στην Καλιφόρνια – οι δύο πολυπληθέστερες αμερικανικές πολιτείες. Η αντίπαλός του Χέιλι πάντως του στέρησε το sweep, την απόλυτη νίκη (15/15), καθώς επικράτησε στην πολιτεία του Βερμόντ, μια αραιοκατοικημένη περιοχή στα σύνορα με τον Καναδά.

Στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών, ο ηλικίας 81 ετών Μπάιντεν, που διεκδικεί το χρίσμα της παράταξής του χωρίς πρακτικά να έχει αληθινό αντίπαλο, επικράτησε άνετα σε 14 πολιτείες, αλλά έχασε τη μάχη στην Αμερικανική Σαμόα.

Άλλωστε, οι υποψηφιότητες των αντιπάλων του, του πολιτικού Ντιν Φίλιπς από τη Μινεσότα και της συγγραφέως Μάριαν Γουίλιαμσον, ουδέποτε δημιούργησαν ιδιαίτερο ενθουσιασμό, παρά τις συνεχιζόμενες επικρίσεις για την προχωρημένη ηλικία του προέδρου ή τη συνεχιζόμενη υποστήριξή του στο Ισραήλ στον πόλεμο με τη Χαμάς, ή την ανθρωπιστική καταστροφή στη Λωρίδα της Γάζας.

Τι είναι η Σούπερ Τρίτη στις ΗΠΑ

Η Σούπερ Τρίτη είναι η ημέρα των προκριματικών εκλογών για τις προεδρικές εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες, όταν ο μεγαλύτερος αριθμός πολιτειών διοργανώνει προκριματικές εκλογές και εκλογικές αναμετρήσεις.

Περίπου το ένα τρίτο του συνόλου των αντιπροσώπων για τις προεδρικές υποψηφιότητες μπορεί να κερδηθεί τη Σούπερ Τρίτη, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη ημέρα. Τα αποτελέσματα από τη Σούπερ Τρίτη αποτελούν επομένως έναν ισχυρό δείκτη του πιθανού τελικού προεδρικού υποψηφίου κάθε πολιτικού κόμματος.

Οι πολιτείες που διεξάγουν προκριματικές εκλογές τη Σούπερ Τρίτη ποικίλλουν από χρόνο σε χρόνο, επειδή κάθε πολιτεία επιλέγει την ημέρα των εκλογών της ξεχωριστά η μία από την άλλη.

Η Τρίτη είναι η παραδοσιακή ημέρα διεξαγωγής των εκλογών στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η φράση Super Tuesday χρησιμοποιείται για να αναφέρεται στις προκριματικές προεδρικές εκλογές τουλάχιστον από το 1976. Είναι ένας ανεπίσημος όρος που χρησιμοποιείται από δημοσιογράφους και πολιτικούς αναλυτές.

Η πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών κυριαρχείται από δύο μεγάλα πολιτικά κόμματα, το Δημοκρατικό Κόμμα και το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, τα οποία επιλέγουν τους προεδρικούς υποψηφίους τους σε συνέδρια στα οποία συμμετέχουν αντιπρόσωποι από τις πολιτείες.

Ο νόμος της πολιτείας καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο επιλέγονται οι αντιπρόσωποι κάθε κόμματος σε κάθε πολιτεία είτε με προκριματικές εκλογές είτε με εκλογοαπολογισμό και σε ποια ημερομηνία διεξάγονται οι εν λόγω διαγωνισμοί.

Σχετικές αναρτήσεις

Από τις πρώτες μέρες του Μαρτίου θα είναι ορατές στους καταναλωτές οι μειώσεις τιμών στα είδη σούπερ μάρκετ

News Room G

Με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας τελέστηκαν τα εγκαίνια του ανακαινισμένου θησαυροφυλακίου στην Τράπεζα της Ελλάδος

News Room G

Καιρός αύριο: Άστατος με τοπικές βροχές και μέχρι 27 βαθμούς η θερμοκρασία

News Room M