magdasnews.gr
Για την υγεία μας

Τι σημαίνει αν έχετε διαφορετική πίεση αίματος στα δυο σας χέρια

Τι σημαίνει αν έχετε διαφορετική πίεση αίματος στα δυο σας χέρια
Η διαφορά στις μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης ανάμεσα σε δεξί και αριστερό χέρι συνδέεται με μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου και θανάτου, δείχνει νέα έρευνα από το  Πανεπιστήμιο του Έξετερ.

Η παγκόσμια επιστημονική συνεργασία με την ονομασία INTERPRESS-IPD πραγματοποίησε μια μετα-ανάλυση όλων των διαθέσιμων σχετικών ερευνών και στη συνέχεια συγχώνευσε δεδομένα από 24 παγκόσμιες μελέτες για να δημιουργήσει μια βάση δεδομένων με περίπου 54.000 άτομα. Τα δεδομένα αφορούσαν ενήλικες από την Ευρώπη, τις ΗΠΑ, την Αφρική και την Ασία για τους οποίους ήταν διαθέσιμες οι μετρήσεις της αρτηριακής τους πίεσης και στα δύο χέρια.

Σύμφωνα με το iatronet.gr, οι διεθνείς κατευθυντήριες γραμμές για την αρτηριακή πίεση αίματος συμβουλεύουν τους επαγγελματίες της υγείας να μετρούν την αρτηριακή πίεση και στα δύο χέρια κατά την εξέταση για εκτίμηση του καρδιαγγειακού κινδύνου, αλλά αυτό αγνοείται ευρέως. Η νέα μελέτη παρέχει ένα νέο ανώτατο όριο “φυσιολογικού” για τη διαφορά στην πίεση αίματος μεταξύ των δύο χεριών, το οποίο είναι σημαντικά χαμηλότερο από την τρέχουσα οδηγία.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα σχετικά με τη διαφορά της αρτηριακής πίεσης μεταξύ των δύο χεριών ενός ατόμου και κατέγραψαν τον αριθμό των θανάτων, καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων σε ένα εύρος άνω των 10 ετών.

Ο επικεφαλής συγγραφέας και ο γιατρός δρ. Chris Clark, της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου του Έξετερ, δήλωσε: “Το να παίρνουμε την πίεση αίματος και στα δύο χέρια είναι μια συνηθισμένη πρακτική παρακολούθησης της αρτηριακής πίεσης, είναι ανέξοδη και μπορεί να πραγματοποιηθεί σε οποιοδήποτε περιβάλλον υγειονομικής περίθαλψης, χωρίς την ανάγκη για επιπλέον ή ακριβό εξοπλισμό.

Αν και οι διεθνείς οδηγίες προτείνουν να λαμβάνεται πάντοτε η πίεση αίματος και στα δύο χέρια, στην πράξη αυτό συμβαίνει μόνο τις μισές φορές στην καλύτερη περίπτωση, συνήθως λόγω χρονικών περιορισμών. Η έρευνά μας δείχνει ότι ο μικρός επιπλέον χρόνος που απαιτείται για την μέτρηση της πίεσης και στα δύο χέρια θα μπορούσε τελικά να σώσει ζωές».

Και συνέχισε: “Γνωρίζουμε εδώ και πολύ καιρό ότι η διαφορά στην αρτηριακή πίεση αίματος από το ένα χέρι στο άλλο συνδέεται με φτωχότερα αποτελέσματα υγείας. Η μεγάλης έκτασης έρευνας INTERPRESS-IPD μας βοηθάει να το κατανοήσουμε με περισσότερες λεπτομέρειες. Μας λέει ότι όσο μεγαλύτερη είναι η διαφορά στην αρτηριακή πίεση μεταξύ των δύο χεριών, τόσο μεγαλύτερος είναι ο καρδιαγγειακός κίνδυνος, οπότε είναι πολύ σημαντικό να παίρνουμε την πίεση και στα δύο χέρια για να διαπιστώσουμε ποιοι ασθενείς ενδέχεται να διατρέχουν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο».

Μια σημαντική διαφορά μεταξύ των μετρήσεων της συστολικής αρτηριακής πίεσης από το ένα χέρι στο άλλο μπορεί να είναι ενδεικτική μιας στένωσης ή σκλήρυνσης των αρτηριών, η οποία μπορεί να επηρεάσει τη ροή του αίματος. Αυτές οι αρτηριακές αλλαγές αναγνωρίζονται ως ένας περαιτέρω δείκτης κινδύνου για επακόλουθη καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο ή πρόωρο θάνατο και πρέπει να διερευνηθούν για θεραπεία.

 

Σχετικές αναρτήσεις

Διατροφή: Τι επιτρέπεται και τι όχι για το ουρικό οξύ

News Room A

Αυτά τα ροφήματα βοηθούν στην μεγαλύτερη απώλεια λίπους από την κοιλιά

News Room A

Πεπόνι: 5 οφέλη υγείας για το δημοφιλές καλοκαιρινό φρούτο

News Room A