Ο επιχειρηματίας, Χρήστος Ψωμόπουλος, με το βλέμμα στραμμένο στις σχέσεις Ελλάδας – Κίνας, έφερε στο επίκεντρο της εκδήλωσης «Shared Moonlight, Shared Beauty», τον «πρωταγωνιστή» της βραδιάς και πρόγονο των λευκών κινέζικων κρασιών, Moutai
Ο κόσμος της γαστρονομίας μοιάζει με ένα απολαυστικό «ταξίδι», το οποίο συστήνει συνεχώς νέες γεύσεις και αρώματα. Και αυτό, διότι κάθε μοναδική εμπειρία γεύσεων και αισθήσεων, μας δίνει τη δυνατότητα να ανακαλύπτουμε μέρη, τα οποία μέσα από τα μενού τους, τον πολιτισμό και τη φιλοσοφία τους, υπόσχονται να συναρπάσουν τους γευστικούς μας κάλυκες και όχι μόνο.
Κάπως έτσι, στις 5 Οκτωβρίου του 2023 στην Αθήνα, διοργανώθηκε μία εκδήλωση από την Guizhou Moutai Chiew I/E Co. Ltd, η οποία έλαβε χώρα, χάρη στην Christos Kaglis & Co, με έναν και μόνο στόχο: Να δημιουργήσει μία «γέφυρα» επικοινωνίας, ανάμεσα στο λαμπερό σύμβολο του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού και τον πολιτισμό της Κίνας, που διαρκεί πέντε χιλιάδες χρόνια.
Και για εμάς, που αναρωτιόμαστε πώς ένα γεγονός όπως αυτό, κατάφερε να συνδυάσει τα πολιτιστικά χαρακτηριστικά της Κίνας και της Ελλάδας, προσελκύοντας υψηλούς προσκεκλημένους από πολλούς χώρους, αρκεί να γνωρίσουμε το Moutai. Πρόκειται για τον εκπρόσωπο των κινέζικων λευκών κρασιών, που συνάντησε στην Ελλάδα τον οίνο, το φαγητό, την τέχνη και την ποίηση, παρουσιάζοντας έναν ύμνο στο φως του φεγγαριού, «Shared Moonlight, Shared Beauty».
Μία απολαυστική εμπειρία κάτω από το φως του φεγγαριού
Και μπορεί να γνωρίζουμε ήδη, πως η Αθήνα δικαίως θεωρείται το λίκνο του δυτικού πολιτισμού, με περισσότερα από 3.000 χρόνια ιστορίας, ωστόσο εκείνο που ίσως αγνοούσαμε μέχρι σήμερα και συγκεκριμένα μέχρι να πραγματοποιηθεί το «Shared Moonlight, Shared Beauty», είναι το γεγονός πως το Moutai, ο πρόγονος των λευκών κινέζικων κρασιών, είναι αναγνωρισμένος ως ένας από τους τρεις κορυφαίους οίνους του κόσμου.
Στο εστιατόριο ITHAKI της Αθήνας λοιπόν, συνέβη κάτι περισσότερο από μία απλή εκδήλωση: Ένα γεύμα πολιτισμικής σύγκλισης Κίνας – Ελλάδας. Και όλα αυτά με «φόντο» τους παραδοσιακούς εορτασμούς, τα έθιμα και τον πολιτισμό της Κίνας στην Αθήνα, όπου έδωσαν το «παρών» καταξιωμένοι Έλληνες, για να βιώσουν μια εμπειρία ποίησης, οίνου και φαγητού, κάτω από το φως του φεγγαριού.
Το ιδανικό αυτό σκηνικό άλλωστε, ήταν όλα όσα χρειάστηκαν έτσι ώστε να προωθηθεί η φιλία μεταξύ Ελλάδας και Κίνας, με «όχημα» τον πολιτισμό της τελευταίας και εκπροσώπους από όλες τις κοινωνικές ομάδες της Αθήνας.
Οι εξέχουσες προσωπικότητες που έδωσαν το «παρών»
Κατά τη διάρκεια μίας λαμπερής εκδήλωσης όπως αυτή, δεν θα μπορούσαν να απουσιάζουν σημαντικές προσωπικότητες, κρατώντας φυσικά στα χέρια τους δύο ειδικά κοκτέιλ Moutai: Το Φθινοπωρινό Άρωμα και το Χρυσό Φθινόπωρο. Και επειδή, η ελληνική γαστρονομία «πρωταγωνιστεί» σε κάθε εκδήλωση τέτοιου βεληνεκούς, ο σεφ του εστιατορίου παρουσίασε ελληνικά πιάτα, από τα οποία δεν έλειπε φυσικά ένα και μόνο συστατικό στοιχείο: Το Moutai.
Ανάμεσά στα πρόσωπα της βραδιάς, ήταν μεταξύ άλλων ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Kaglis, Γιώργος Καγκλής, καθώς και ο διευθυντής της εταιρείας, Xu Hong, οι οποίοι παρουσίασαν στους καλεσμένους κινέζικα κλασικά ποιήματα, όπως τα ποιήματα του ποιητή Li Bai, που αντικατοπτρίζουν την ομορφιά και τη μελαγχολία του φεγγαριού. Μάλιστα, οι παραστάσεις χορού που πραγματοποιήθηκαν, άντλησαν έμπνευση από τα ποιήματα και την ελληνική Ιλιάδα, συνδυάζοντας την ομορφιά των δύο πολιτισμών κάτω από το φως του φεγγαριού.
Οι καλεσμένοι εκφράστηκαν με θετικά σχόλια για την εκδήλωση, αναγνωρίζοντας την προσπάθεια για ανταλλαγή πολιτιστικών αξιών, καθώς και την ιστορική φιλία μεταξύ Ελλάδας και Κίνας.Αξίζει να σημειωθεί μάλιστα, πως σε προγενέστερο χρόνο είχε πραγματοποιηθεί μία ακόμη εκδήλωση στο Zonar’s, όπου παρευρέθηκαν σημαντικές προσωπικότητες του πολιτικού στερεώματος, όπως ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Άδωνις Γεωργιάδης, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Θάνος Πλεύρης καθώς και ο Μάκης Βορίδης, Υπουργός Επικρατείας, αλλά και ο Νίκος Ρωμάνος, εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ. Επιπλέον παρευρέθηκαν εκπρόσωποι της κινέζικης και της κουβανικής πρεσβείας – η κουβανική πρεσβεία εκπροσωπήθηκε από τον ίδιο τον πρέσβη.
Η εκδήλωση «Shared Moonlight, Shared Beauty» κατάφερε να φέρει μέσα σε ένα βράδυ ένα «βήμα» πιο κοντά την Ελλάδα και την Κίνα, με το βλέμμα στραμμένο στον πολιτισμό των δύο αυτών χωρών. Κάπως έτσι, η γαστρονομία, ο οίνος και η πολιτισμός της Ελλάδας έγιναν «ένα» με την πολιτιστική κληρονομιά της Κίνας, χάρη στο Moutai, τον εκπρόσωπο των κινέζικων λευκών κρασιών.