magdasnews.gr
Για την υγεία μας

Βρήκαν κι άλλο κορωνοϊό, αλλά αυτός προήλθε από σκύλους

Βρήκαν κι άλλο κορωνοϊό, αλλά αυτός προήλθε από σκύλους

Επιστήμονες από τις ΗΠΑ τον εντόπισαν τυχαία σε παλαιά δείγματα από μια επιδημία πνευμονίας στην ανατολική Μαλαισία. Σε πόσα άτομα βρέθηκαν ίχνη του. Τι σημαίνει η ανακάλυψη αυτή.

Όλα τα ‘χαμε, αυτό μας έλειπε. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν έναν νέο κορωνοϊό σε ένα παιδί που νοσηλεύθηκε με πνευμονία στη Μαλαισία το 2018. Ο κορωνοϊός αυτός ανήκει στην ίδια οικογένεια ιών (λέγεται Coronaviridae) με τον SARS-CoV-2 που προκαλεί την παρούσα πανδημία. Έχει όμως διαφορετική πηγή προέλευσης.

Όπως διαβάζουμε στο iatropedia.gr, αν επιβεβαιωθεί ότι ο κορωνοϊός των σκύλων αποτελεί ανθρώπινο παθογόνο, θα αποτελέσει τον όγδοο ιό από την ίδια οικογένεια που μπορεί να μας μολύνει. Ταυτοχρόνως όμως θα είναι ο πρώτος κορωνοϊός των σκύλων που θα προκαλεί νόσο σε ανθρώπους.

Οι επιστήμονες δημοσιεύουν το περιστατικό στην ιατρική επιθεώρηση Clinical Infectious Diseases.Όπως γράφουν, δεν γνωρίζουν ακόμα αν ο κορωνοϊός των σκύλων συνιστά απειλή για τους ανθρώπους. Και αυτό διότι δεν έχει αποδειχθεί ότι η πνευμονία του παιδιού προκλήθηκε από αυτόν.

Ωστόσο τα ευρήματά τους υποδηλώνουν ότι η μετάδοση των κορωνοϊών από τα ζώα στους ανθρώπους ίσως είναι πιο συχνή απ’ ό,τι πίστευε η επιστημονική κοινότητα.

«Ουδείς γνωρίζει πόσο συχνός είναι ο κορωνοϊός που ανακαλύψαμε. Ούτε είναι γνωστό αν μεταδίδεται εύκολα από τους σκύλους στους ανθρώπους. Και φυσικά δεν ξέρουμε αν μεταδίδεται μεταξύ των ανθρώπων», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Gregory Gray, καθηγητής Ιατρικής, Παγκόσμιας Υγείας & Περιβαλλοντικής Υγείας στο Πανεπιστήμιο Duke της Βόρεια Καρολίνας.

«Το πιο σημαντικό είναι πως οι κορωνοϊοί μάλλον περνούν από τα ζώα στους ανθρώπους συχνότερα απ’ όσο νομίζαμε. Απλώς δεν γίνεται αντιληπτό», πρόσθεσε. «Και αυτό διότι τα περισσότερα διαγνωστικά τεστ στα νοσοκομεία ανιχνεύουν μόνο τους γνωστούς κορωνοϊούς».

Πως βρήκαν τον νέο ιό

Ο Dr. Gray και οι συνεργάτες του εντόπισαν τον νέο κορωνοϊό κατά τις δοκιμές ενός νέου μοριακού διαγνωστικού τεστ που ανέπτυξαν. Ειδικότερα, το χρησιμοποίησαν για να εξετάσουν ρινοφαρυγγικά δείγματα από 301 ασθενείς οι οποίοι την περίοδο 2017-2018 είχαν νοσηλευθεί με πνευμονία στη Μαλαισία.

Οι περισσότεροι ασθενείς ήταν παιδιά που ζούσαν σε αγροτικές περιοχές. Έτσι, έρχονταν συχνά σε επαφή με οικόσιτα ζώα όπως οι σκύλοι, αλλά και με άγρια.

Οι ερευνητές εντόπισαν σε οκτώ από τα δείγματα (στο 2,5%) γενετικό υλικό από κορωνοϊό των σκύλων (CCoV). Αναλύοντας τα δείγματα περαιτέρω, κατάφεραν να απομονώσουν το γενετικό υλικό από ένα από αυτά. Η αποκωδικοποίηση του RNA του επιβεβαίωσε πως ήταν κορωνοϊός των σκύλων.

Απαραίτητη η επαγρύπνηση 

«Πιθανώς κυκλοφορούν και μεταδίδονται στους ανθρώπους πολλαπλοί κορωνοϊοί των σκύλων», εκτίμησε ο Dr. Gray. Ωστόσο, «παραμένουν άγνωστοι, διότι μάλλον δεν διαφεύγουν από τον πρώτο ξενιστή τους. Πρέπει όμως να έχουμε το νου μας και να τους καταγράφουμε. Η επιτήρηση μπορεί π.χ. να αρχίσει  από τους ανθρώπους που αρρωσταίνουν αρκετά σοβαρά ώστε να χρειάζονται μεταφορά στο νοσοκομείο».

Όπως εξήγησε, η επαγρύπνηση είναι απαραίτητη για να αποφύγουμε μια νέα πανδημία. «Ο κορωνοϊός SARS-CoV-2 και κάθε άλλος ιός δεν προκαλεί πανδημία σε μία νύχτα», τόνισε. «Χρειάζεται χρόνια για να προσαρμοσθεί στο ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα και να μάθει να αποφεύγει τις επιθέσεις του. Ύστερα πρέπει να αποκτήσει την ικανότητα να περνά από άνθρωπο σε άνθρωπο. Επομένως έχουμε το χρονικό περιθώριο να εντοπίσουμε εγκαίρως κάθε δυνητική νέα απειλή».

Σχετικές αναρτήσεις

Άνοια: Η περιοδοντίτιδα και η απώλεια δοντιών αυξάνουν τον κίνδυνο

News Room A

Kαμπανάκι του Kινδύνου: Στους χρήστες ναρκωτικών – Αυξάνεται η πιθανότητα να εμφανίσουν κολπική μαρμαρυγή

News Room A

Κορωνοϊός: Το χάπι της Merck είναι αποτελεσματικό σε κάθε μετάλλαξη!

News Room A