magdasnews.gr
Για την υγεία μας

Υγεία: Το σύμπτωμα που έχουν 1 στους 7 ενήλικες, αλλά λίγοι γνωρίζουν τι είναι

Η υγεία μπορεί να είναι πολύπλοκο πράγμα. Συχνά, εμφανίζονται συμπτώματα που δεν μπορούμε να εξηγήσουμε γιατί τα έχουμε και τι σημαίνουν. Όπως για παράδειγμα το βουητό στα αυτιά.

Τι αποκαλύπτει νέα, διεθνής μελέτη για τον αριθμό των ατόμων κάθε ηλικίας που ακούνε έναν ήχο ο οποίος δεν παράγεται από εξωτερική πηγή. Τα ποσοστά των πασχόντων ανά φύλο και ηλικία.

Περισσότερο από το 14% των ενηλίκων σε όλο τον κόσμο (ή 749 εκατομμύρια άνθρωποι) πάσχουν από βουητό στα αυτιά, το οποίο τους κάνει να ακούνε συνεχώς ήχο που δεν παράγεται από εξωτερική πηγή, αναφέρει διεθνής ομάδα επιστημόνων.

Από τους ασθενείς αυτούς, σχεδόν ο ένας στους έξι έχει σοβαρή μορφή της διαταραχής, με επιπτώσεις στην ψυχική, συναισθηματική και κοινωνική υγεία του. Ωστόσο η συντριπτική πλειονότητα των πασχόντων δεν έχουν διαγνωστεί ποτέ.

Το βουητό στα αυτιά (ή πιο σωστά εμβοές των ώτων) θεωρείται σύμπτωμα υποκείμενης νευρολογικής διαταραχής. Εκδηλώνεται με βουητό, θρόισμα, κουδούνισμα ή «σφύριγμα» που ακούει ο ασθενής, μολονότι δεν υπάρχει κάποια πηγή που να παράγει τον ενοχλητικό ήχο.

Έως στιγμής δεν υπάρχουν εγκεκριμένα φάρμακα για τη θεραπεία του. Ωστόσο μερικές θεραπευτικές προσεγγίσεις βοηθούν τους πάσχοντες να το διαχειριστούν, με ποικίλη αποτελεσματικότητα.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές από την Ιταλία, την Ολλανδία, τη Σουηδία, τη Βρετανία και τη Γερμανία, η ακριβής επίπτωση του βουητού στα αυτιά παρέμενε άγνωστη έως πρότινος. Επιπλέον, δεν ήταν γνωστοί ποιοι ασθενείς εκδηλώνουν το πιο έντονο βουητό στα αυτιά.

Πολύ συχνό πρόβλημα για την υγεία

Γι’ αυτό τον λόγο, έκαναν εκτεταμένη ανασκόπηση της ιατρικής βιβλιογραφίας που αφορά την παγκόσμια επίπτωση και συχνότητα του βουητού, τις διάφορες μορφές του και τα ποσοστά διαγνώσεως.

Συνολικά ενέταξαν στην ανάλυσή τους 95 προγενέστερες μελέτες, οι οποίες διεξήχθησαν μεταξύ 1972 και 2021.

Τα δεδομένα έδειξαν ότι το βουητό στα αυτιά είναι πολύ συχνό πρόβλημα ανεξαρτήτως ηλικίας. Προσβάλλει το 14,4% των ενηλίκων παγκοσμίως, με τα αντίστοιχα ποσοστά να είναι 14,1% στους άνδρες και 13,1% στις γυναίκες.

Μεταξύ των παιδιών και των εφήβων, το ποσοστό των πασχόντων ανέρχεται σε 13,6%. Στη συνέχεια, τα περιστατικά αυξάνονται κατ’ αναλογίαν με την ηλικία. Αρχίζουν από το 9,7% στις ηλικίες 18-44 ετών, φθάνουν στο 13,7% στις ηλικίες 45-64 ετών και υπερβαίνουν το 23% μετά τα 65 έτη.

Σημαντική διαφορά υπάρχει και μεταξύ των ηπείρων. Τα λιγότερα κρούσματα (5,2% του ενήλικου πληθυσμού) εντοπίζονται στην Αφρική και τα περισσότερα στη Νότιο Αμερική (21,9% των ενηλίκων). Στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική πάσχει το περίπου 14% των ενηλίκων.

Το σοβαρό και το χρόνιο βουητό

Το σοβαρό βουητό στα αυτιά επίσης είναι αρκετά συχνό. Σχετίζεται με την απώλεια της ακοής και προσβάλλει το 2,3% των ενηλίκων και το 2,7% των παιδιών και των εφήβων.

Ωστόσο πολύ συχνότερο είναι το χρόνιο βουητό, που προσβάλλει το 9,8% των ενηλίκων. Παρ’ όλα αυτά, μόνο το 3,4% του παγκόσμιου ενήλικου πληθυσμού έχει διαγνωστεί επισήμως με βουητό στα αυτιά. Οι υπόλοιποι ασθενείς δεν έχουν απευθυνθεί ποτέ στον γιατρό για το πρόβλημα με την ακοή τους.

«Υπολογίσαμε ότι περίπου ένας στους επτά ενήλικες υποφέρει από εμβοές των ώτων και το 2% του παγκόσμιου πληθυσμού από σοβαρές εμβοές», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Carlotta Micaela Jarach, από το Ινστιτούτο Φαρμακολογικής Έρευνας Μάριο Νέγκρι, στο Μιλάνο. «Τα ποσοστά αυτά είναι τεράστια και έχουν σοβαρό αντίκτυπο στην καθημερινή ζωή των πασχόντων. Πόσο μάλλον που συχνά το βουητό στα αυτιά συνοδεύεται από άλλα προβλήματα, όπως οι ημικρανίες, η απώλεια της ακοής και ο πόνος στην πλάτη».

Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση JAMA Neurology. Οι ερευνητές ελπίζουν ότι τα ευρήματά τους θα επιταχύνουν τις έρευνες για κάποια θεραπεία, δεδομένης της συχνότητας του προβλήματος.

Πηγή

Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Πιο νέοι βιολογικά όσοι ζουν κοντά σε πάρκα και χώρους πρασίνου

News Room A

Τι είναι η θεραπεία με ατμό για την καλοήθη υπερπλασία του προστάτη

News Room A

Τα σύκα σου προσφέρουν τα πιο σημαντικά συστατικά για τον οργανισμό σου – Δες ποια είναι

News Room M