magdasnews.gr
Συνεντεύξεις - NewsitΤετ α τετ με την Μάγδα

Γρηγόρης Ζαριφόπουλος: Αυτά είναι τα νέα μέτρα που θα εφαρμοστούν αν χρειαστεί

Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι από τα υπουργεία που έχουν παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην κρίση του κορονοϊού. Έχει αναδειχθεί σε ένα Υπουργείο «κλειδί» για να ανοίξει όλες τις πόρτες των υπηρεσιών που χρειάζεται ο Έλληνας πολίτης στην Ελλάδα του 2020 με ένα απλό κλικ.

Όλα λόγω της πανδημίας έγιναν σε χρόνο ρεκόρ και έτσι σήμερα εκατομμύρια Έλληνες μένοντας σε καραντίνα καταλαβαίνουν πόσο χρήσιμη είναι η περίφημη  «Βίβλος του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας μας». Η προσπάθεια που γίνεται είναι να φέρουμε το κράτος στον υπολογιστή μας και στο κινητό μας.

Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αρμόδιος για θέματα Ψηφιακής Στρατηγικής, Γρηγόρης Ζαριφόπουλος μιλάει στο newsit.gr και τη Μάγδα Τσέγκου και εξηγεί πόσο αλλάζει ολοκληρωτικά η συναλλαγή των πολιτών με το κράτος και τις δημόσιες υπηρεσίες μέσω του Gov.gr.

Ο Υπουργός αναφέρθηκε εκτενώς και στην άυλη συνταγογράφηση, την υπηρεσία που έχουν ενεργοποιήσει πάνω από 155 χιλιάδες συμπολίτες μας, μέσω sms. Απαντάει σε όσους φοβούνται ότι γίνεται κατάχρηση των προσωπικών τους δεδομένων, μέσω της χρήσης του 13033 και εξηγεί ποια θα είναι τα επιπλέον μέτρα περιορισμού, αν χρειαστεί να πάρει η κυβέρνηση, σε περίπτωση που οι πολίτες δεν δείξουν πειθαρχία. Μιλάει για τους δημόσιους υπαλλήλους του Υπουργείου του, που εργάζονται σκληρά για να είμαστε όλοι στα σπίτια μας με ασφάλεια, και φυσικά απαντά στο ερώτημα αν κινδυνεύει να πέσει το ίντερνετ λόγω υπερφόρτωσης του δικτύου.

Επιπροσθέτως, αναφέρεται και στις νέες ταυτότητες που θα έρθουν στο τέλος του χρόνου, οι οποίες θα φέρουν και ψηφιακή υπογραφή, αλλά και το μοναδικό αριθμό που θα χαρακτηρίζει τον κάθε πολίτη από τη γέννησή του.

Αυτά θα είναι τα νέα μέτρα περιορισμού αν χρειαστεί

«Είναι πιθανόν να πάμε σε μία αυστηροποίηση των μέτρων αλλά υπάρχει ένα πολύ μικρό ποσοστό συμπολιτών μας που δεν είναι συνεπές με τις οδηγίες που δίνονται και σε κάποιες περιπτώσεις γίνεται κατάχρηση. Προκειμένου να προστατευθούμε όλοι μας, είναι πολύ πιθανόν να ανακοινωθεί μία αυστηροποίηση των μέτρων. Σε αυτή την περίπτωση, ένα σενάριο το οποίο εξετάζεται, είναι να χρησιμοποιούμε αποκλειστικά τα μηνύματα SMS στο 13033 και η βεβαίωση μέσω της εκτυπωμένης φόρμας τύπου Β, είτε μέσω της συμπλήρωσης μίας κόλλας χαρτί, αυτό το μέσο να είναι διαθέσιμο αποκλειστικά για τους μεγαλύτερους σε ηλικία συμπολίτες μας που μάλλον δεν έχουν την εξοικείωση με το μήνυμα στο 13033, για όλους τους υπόλοιπους, να αποτελεί το 13033 το μοναδικό τρόπο δήλωσης του λόγου μετακίνησης, με ένα όριο. Να πούμε δηλαδή μέχρι 2 μηνύματα την ημέρα, θα δούμε ποιος θα είναι αυτός ο αριθμός. Πέρα αυτών των μηνυμάτων, σε περίπτωση που θα προσπαθήσουμε να στείλουμε ένα μήνυμα, αν το όριο είναι 2, αυτό το μήνυμα να γυρίζει πίσω. Άρα σε περίπτωση ελέγχου να μην μπορούμε να δείξουμε παρά μόνο το τελευταίο μήνυμα. Άρα λοιπόν για παράδειγμα, αν στις 11 το πρωί βγήκαμε για super market, αλλά στον έλεγχο είμαστε έξω στις 5 το απόγευμα γιατί για κάποιο λόγο βγήκαμε μία τρίτη φορά, αυτό να είναι ένα πρόβλημα. Προσπαθούμε να περιορίσουμε τις άσκοπες μετακινήσεις. Ξέρετε, είμαστε όλοι μαζί σε αυτό. Πρέπει και είναι πρωτοφανές αυτό το οποίο συμβαίνει και για μένα πολύ ελπιδοφόρο, υπάρχει μία συστράτευση αυτή τη στιγμή πολιτών και κράτους και γίνεται αυτό για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτή, την κρίση την οποία βιώνουμε, μακάρι αυτό να μας φτάσει μέχρι τέλους και να βγούμε από αυτή την περιπέτεια, αλλά πρέπει και να συνεργαστούμε όλοι. Πρέπει να συνεργαστούμε όλοι σε αυτή την προσπάθεια.»

Το μεγάλο δημιούργημα της Βίβλου ψηφιακού μετασχηματισμού

«Η Βίβλος του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας μας είναι, η εθνική ψηφιακή στρατηγική της Ελλάδος για τα επόμενα 5 χρόνια. Είναι ένα κείμενο το οποίο παρουσιάζει όχι μόνο τις αρχές σχεδιασμού των έργων πληροφορικής, αλλά πηγαίνει και σε μεγάλη λεπτομέρεια όσον αφορά τα συγκεκριμένα έργα πληροφορικής τα οποία να υλοποιήσουν αυτόν τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Πάμε σε πολύ συγκεκριμένη λεπτομέρεια και εδώ συνεργαστήκαμε στενά με όλα τα Υπουργεία, ώστε ανά τομέα πολιτικής να παρουσιάσουμε και τη στρατηγική, αλλά και τα έργα που θα την υλοποιήσουν. Στην υγεία, στη ναυτιλία, στον τουρισμό, στην παιδιά κ.ο.κ. Παρουσιάζουμε κάποιους βασικούς πυλώνες σε αυτή την προσπάθεια όσον αφορά την αναβάθμιση των υποδομών του κράτους, όσον αφορά τις ψηφιακές δεξιότητες που πρέπει να έχει ο πληθυσμός, γιατί όταν διαθέσουμε ψηφιακά εργαλεία στους πολίτες, πρέπει και οι πολίτες να μπορούν να τα αξιοποιήσουν. Πόσο μάλλον και όταν οι δουλειές του μέλλοντος, γνωρίζουμε από όλες τις μελέτες ότι θα απαιτούν βασικές και σε κάποιες αρκετές περιπτώσεις και προηγμένες ψηφιακές δεξιότητες. Οπότε κοιτάμε τις υποδομές, τις δεξιότητες, το ψηφιακό κράτος, όλα αυτά τα οποία κάνουμε μέσα από το gov.gr αλλά και πώς να ενσωματώσουμε την τεχνολογία σε όλου τους επί μέρους τομείς. Στην ιατρική με τηλεϊατρική, στη δικαιοσύνη με τηλεσυνεδριάσεις κ.ο.κ. Είναι λοιπόν ένα κείμενο στρατηγικής, με τις βασικές αρχές, στρατηγικές, αλλά και τα έργα που θα υλοποιήσει η προσπάθεια αυτή.»

Η επιδημία κορονοϊού και ο εγκλεισμός άλλαξαν τα σχέδια της κυβέρνησης για την υλοποίηση του gov.gr

«Σίγουρα. Ο σχεδιασμός έχει ξεκινήσει στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης από την πρώτη ημέρα που αναλάβαμε. Δεν περιμέναμε, για να το πω έτσι απλά, μία τέτοια πρωτόγνωρη κατάσταση για να ανεβάσουμε κάποιες από τις υπηρεσίες τις οποίες πλέον διαθέτουμε στους πολίτες. Ξεκινήσαμε να σχεδιάσουμε το gov.gr, ξεκινήσαμε να γράφουμε και να αναλύουμε τη στρατηγική και τα έργα από την πρώτη στιγμή. Έπρεπε όμως λόγω της κατάστασης να επισπεύσουμε τις διαδικασίες αυτές. Εκεί λοιπόν που το gov.gr θα ήταν στον αέρα περίπου τον Ιούνιο, η δοκιμαστική του έκδοση είναι πλέον στον αέρα για να μπορέσει να εξυπηρετήσει τους συμπολίτες μας, στις εξ αποστάσεως συναλλαγές τους με το δημόσιο. Δεν είναι απλό ξέρετε ένας προγραμματιστής να επισπεύσει τη δουλειά του κατά τρεις μήνες. Αυτό απαιτεί πολλά ξενύχτια και ειδικά οι προγραμματιστές του Εθνικού Δικτύου Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας που είναι ένας εποπτευόμενους φορείς του Υπουργείου μας, όπως και οι προγραμματιστές της Τεχνολογικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης, που βγάλαν την άυλη συνταγογράφηση και φορείς της αγοράς, δούλεψαν πάρα πολύ για να βγουν όλα αυτά στην ώρα τους τώρα.»

Gov.gr: Ποιες αλλαγές μπορούμε να έχουμε μέσα από αυτή την πύλη;

«Το gov.gr μας επιτρέπει να έχουμε συναλλαγές με το κράτος εξ αποστάσεως. Από το σπίτι μας, από το γραφείο μας. Τo gov.gr είναι μία ενιαία ψηφιακή πύλη. Θα είναι η μοναδική πύλη εισόδου και από κει και πέρα, για τον κάθε πολίτη η δυνατότητα να εξυπηρετηθεί από τις διαφορετικές υπηρεσίες. Φανταστείτε το σαν ένα πολυκατάστημα, σαν ένα Mall όπου εκεί βρίσκει κανείς όλες τις υπηρεσίες τις οποίες χρειάζεται για να ολοκληρώσει κάποια συναλλαγή του. Είναι οργανωμένο με ένα πολύ σύγχρονο και φιλικό προς το χρήστη τρόπο και ουσιαστικά βάζει τον χρήστη στο επίκεντρο, τον πολίτη και όχι την δημόσια διοίκηση. Το κράτος είναι ένα. Τον πολίτη δεν τον ενδιαφέρει αν η συγκεκριμένη υπηρεσία  διεκπεραιώνεται σε κάποια ανεξάρτητη αρχή, ή σε κάποιο Υπουργείο. Μια ανάγκη έχει ο πολίτης. Οργανώνουμε λοιπόν το gov.gr με βάση της ανάγκες, είτε αυτές έχουν να κάνουν με την υγεία, την πρόνοια, είτε έχουν να κάνουν με άλλα θέματα. Οπότε με βάση τις ανάγκες των πολιτών, ο πολίτης μπορεί να βρει αυτό το οποίο χρειάζεται και να ολοκληρώσει αυτή τη συναλλαγή ηλεκτρονικά. Αυτή τη στιγμή διαθέτουμε περίπου 500 τέτοιες υπηρεσίες. Μία από τις υπηρεσίες τώρα που παρέχουμε μέσα από το gov.gr είναι η ηλεκτρονική εξουσιοδότηση και ηλεκτρονική υπεύθυνη δήλωση. Γνωρίζετε ότι τα θέματα που έχουν να κάνουν με τη θεώρηση του γνησίου υπογραφής, είναι θέματα τα οποία μας οδηγούν πολύ συχνά στα ΚΕΠ και τα βρίσκουμε πολύ συχνά στην καθημερινότητά μας. Πλέον αυτές οι αιτήσεις μπορούν να γίνονται από το σπίτι μας, από την εργασία μας. Είναι πολύ απλή η διαδικασία, ταυτοποιούμαστε στο σύστημα με τους κωδικούς του TAXIS και από εκεί και πέρα, ακολουθούμε κάποια πολύ συγκεκριμένα βήματα, υπάρχουν κάποιες προ συμπληρωμένες φόρμες και χρησιμοποιήθηκαν για τις άδειες ειδικού σκοπού αυτές τις μέρες, αλλά υπάρχει η δυνατότητα και ελεύθερου κειμένου στο ηλεκτρονικό έντυπο της εξουσιοδότησης και της υπεύθυνης δήλωσης και μετά αυτό κατατίθεται ηλεκτρονικά. Μπορεί δηλαδή να αποσταλεί ηλεκτρονικά στον αποδέκτη και έχει την ίδια ισχύ, έχει την εγκυρότητα της ίδιας αίτησης…»

Η άυλη συνταγογράφηση εκτελείται με sms και αλλάζει τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων

«Πολύ πρόσφατα επίσης ανακοινώσαμε την άυλη συνταγογράφηση. Η άυλη συνταγογράφηση μας επιτρέπει να πάρουμε ένα sms στο κινητό μας, ένα οποιοδήποτε κινητό, είτε είναι έξυπνο είτε είναι απλό κινητό και με αυτό να πάμε στο φαρμακείο και να πάρουμε τα φάρμακά μας. Γλιτώνουμε λοιπόν την μετάβαση το ιατρείο και αυτό καταλαβαίνετε πόσο σημαντικό είναι στην παρούσα συγκυρία κυρίως για τους χρονίως πάσχοντες συμπολίτες μας, οι οποίοι επαναλαμβάνουν συνταγές. Και ειδικά τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού που θέλουμε να τις προστατεύσουμε. Ο πολίτης χρειάζεται απλά να ενεργοποιήσει αυτή την υπηρεσία μέσα από το gov.gr. Μέχρι στιγμής, αυτή τη στιγμή που μιλάμε, την υπηρεσία την έχουν ενεργοποιήσει πάνω από 155 χιλιάδες συμπολίτες μας, έχουμε αυτή τη στιγμή ένα περίπου 10% των συνταγών να εκτελείται άυλα και με sms το οποίο θα λαμβάνουν, με το barcode της συνταγής, θα μπορούν να πάνε στο φαρμακείο να πάρουν τα φάρμακά τους.»

Σαρωτικές αλλαγές και απλούστευση των διαδικασιών για τους γονείς που αποκτούν παιδί

«Η προσπάθεια που γίνεται είναι να φέρουμε το κράτος στον υπολογιστή μας και στο έξυπνο κινητό μας. Να γλιτώσουμε αυτές τις πολλές χαμένες παραγωγικές ώρες που όλοι έχουμε βιώσει, που πρέπει με φυσική μετακίνηση να πάμε από τη μία υπηρεσία του δημοσίου στην άλλη και να ταλαιπωρηθούμε και αυτό και χαμένες παραγωγικές ώρες και εκνευρισμός. Η διαδικασία της γέννησης είναι ένα τέτοιο χαρακτηριστικό παράδειγμα. Εκεί που ο γονέας θα έπρεπε μέχρι και χθες, να φύγει από το μαιευτήριο, να πάει στο ληξιαρχείο, να δηλώσει τη γέννηση του παιδιού του, να πάει στο ΚΕΠ να πάρει τον αριθμό ΑΜΚΑ, με τον αριθμό ΑΜΚΑ να πάει στον ασφαλιστικό φορέα και να ασφαλίσει το νεογνό και πλέον από 1η Ιανουαρίου θα έπρεπε να πάει και στον ΟΠΕΚΑ για να πάρει και το επίδομα γέννησης σε περίπτωση που το δικαιούνταν. Όλες αυτές οι ουρές, όλες αυτές οι φυσικές μετακινήσεις, πλέον εξαφανίζονται και όλη η διαδικασία ολοκληρώνεται στο μαιευτήριο, ο γονέας δηλώνει εκεί τη γέννηση, παίρνει τον αριθμό ΑΜΚΑ του νεογνού, το παιδί ασφαλίζεται αυτομάτως στον ασφαλιστικό φορέα των γονέων και με κατάθεση του IBAN πιστώνεται το ποσό του επιδόματος.
Αν πούμε ότι έχουμε περίπου 90.000 γεννήσεις στη χώρα μας, καταλαβαίνετε, πόσες παραγωγές ανθρωποώρες γλυτώνουμε μέσα από αυτή την ψηφιοποίηση. Αυτός είναι και ο σχεδιασμός να δούμε όλα τα σχετικά γεγονότα ζωής, όπως λέμε, να τα απλουστεύσουμε όσων αφορά τις διοικητικές τους διαδικασίες και μετά να τις ψηφιοποιήσουμε. Καταλαβαίνει κανείς ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει τόσο γρήγορα γιατί έχουμε μία πολύ μεγάλη γραφειοκρατία στις περισσότερες των περιπτώσεων, έχουμε συστήματα του δημοσίου τα οποία δεν δια λειτουργούν όπως λέμε, δηλαδή δεν μιλάει το ένα στο άλλο, οπότε είναι δύσκολο πολλές φορές να ταυτοποιήσουμε τον ίδιο πολίτη γιατί ο κάθε ένας από μας είναι ταυτοποιημένος με διαφορετικά στοιχεία σε αυτά τα διαφορετικά μητρώα, σε κάποια με το ΑΜΚΑ, σε κάποια με το ΑΦΜ, έχουμε πολλούς αριθμούς που μας χαρακτηρίζουν. Όλα αυτά θα γίνουν πολύ πιο απλά όταν πάρουμε στο τέλος της επόμενης χρονιάς της νέες ταυτότητες οι οποίες θα φέρουν και ψηφιακή υπογραφή αλλά και θα φέρουν το μοναδικό αριθμό που θα χαρακτηρίζει τον κάθε πολίτη απ’ την γέννησή του, όλα αυτά λοιπόν και επειδή πολλές φορές χρειάζονται και κάποιες νομοθετικές παρεμβάσεις, παίρνουν κάποιο χρόνο.»

Το 13033 δέχεται 2 εκατομμύρια μηνύματα την ημέρα κατά μέσο όρο

«Κοιτάξτε, νομίζω πως η μεγάλη πλειονότητα των πολιτών συμμορφώνεται με τα μέτρα και είναι πολύ σημαντικό αυτό και πρέπει να πούμε ένα μπράβο στον κόσμο ο οποίος συμμορφώνεται, ακολουθεί τις οδηγίες των ειδικών, όπως η κυβέρνηση ακολουθεί τις οδηγίες των ειδικών, προκειμένου να προστατευθούμε όλοι, να προστατευθεί η δημόσια υγεία και μέχρι στιγμής πηγαίνουμε πολύ καλά.
Δείξαμε πειθαρχία και θεωρώ ότι και το κράτος και η κυβέρνηση έδειξε πολύ γρήγορα αντανακλαστικά, αποφασιστικότητα, υπευθυνότητα και ταχύτητα. Θέλω να πιστεύω ότι αυτό θα συνεχίσει. Το 13033 λοιπόν είναι ένα σύστημα το οποίο ανέβηκε πολύ λίγες ώρες προκειμένου να διευκολύνει την κατάσταση, δέχεται περίπου 2 εκατομμύρια μηνύματα την ημέρα κατά μέσο όρο, δείχνει λοιπόν ότι οι πολίτες το χρησιμοποιούν προκειμένου να ακολουθήσουν τα μέτρα και όταν χρειάζεται κατ εξαίρεση να μετακινηθούν να μπορούν να επιδείξουν σε περίπτωση ελέγχου τον λόγο για τον οποίο μετακινούνται. Το σύστημα, επειδή έχω δεχθεί τέτοιες ερωτήσεις, έχει τη δυνατότητα να διαχειριστεί κάποια εκατομμύρια μηνυμάτων ανά ώρα, οπότε το συνολικό αυτών των 2 εκατομμυρίων στο 24ωρο δείχνει ότι το σύστημα δεν θα έχει κανένα θέμα, όσων αφορά την αρτιότητά του.»

Γίνεται ή όχι κατάχρηση των προσωπικών δεδομένων μέσω της χρήσης του 13033;

«Θέλω να είμαι πολύ ξεκάθαρος. Δεν αποθηκεύεται κανένα στοιχείο από τα μηνύματα αυτά στις 13033. Τα μηνύματα αυτά σβήνονται αμέσως με το που λαμβάνονται. Δεν τα διαχειρίζεται κανείς, δεν υπάρχουν στατιστικά στοιχεία μέσα από αυτά. Το μήνυμα μέχρι και τώρα είχε και θα συνεχίσει την έννοια του αποκόμματος. Εκεί δηλαδή που είχαμε το έντυπο συμπληρωμένο, ή την λευκή κόλλα χαρτί συμπληρωμένη, την ίδια χρήση είχε και το μήνυμα στο 13033, την ίδια χρήση θα συνεχίσει να έχει. Ένα απόκομμα το οποίο αντί να είναι στο χαρτί, βρίσκεται στο κινητό μας. Δεν υπάρχει λοιπόν κανένα θέμα προσωπικών δεδομένων, απλά βάζουμε ή θα βάλουμε έναν περιορισμό, στο πόσα μηνύματα μπορεί το συγκεκριμένο τηλέφωνο να στείλει στο 13033. Αν υπερβούμε το όριο αυτό, δεν θα μπορούμε να πάρουμε το μήνυμα, θα γυρίσω πίσω το μήνυμα αυτό. Αυτό θα διευκολύνει τους ελέγχους, όπως τους περιέγραψα νωρίτερα. Τίποτα άλλο δεν πρόκειται να γίνει, όσων αφορά τα προσωπικά μας δεδομένα, όπως και τίποτα δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής όσον αφορά τα προσωπικά μας δεδομένα. Το κράτος δεν έχει καμία διάθεση αυτή τη στιγμή να κάνει τίποτα παραπάνω, από το να μας προστατεύει όλους από αυτό το οποίο βιώνουμε εμείς και όλος ο κόσμος. Δεν είναι εισπρακτικά τα μέτρα, άλλωστε τα πρόστιμα τα οποία συλλέγονται υποστηρίζουν το εθνικό σύστημα υγείας. Δεν υπάρχει κάποιος λόγος αυτή τη στιγμή να τιμωρήσει το κράτος καθέναν, ούτε και να τον παρακολουθήσει, ούτε και να κρατήσει τα προσωπικά του δεδομένα.»

Θα αντέξει το διαδίκτυο;

«Το διαδίκτυο δεν θα πέσει. Δεν μπορεί να πέσει. Δεν υφίσταται αυτό σαν έννοια. Άρα από αυτό να είμαστε όλοι ήσυχοι, δεν τίθεται τέτοιο θέμα. Καταλαβαίνουμε ταυτόχρονα ότι πλέον σχεδόν το σύνολο της ανθρώπινης επικοινωνίας, όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά παγκοσμίως, περνάει πλέον μέσα από τα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα. Άρα τα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα, παγκοσμίως και στην χώρα μας, δέχονται πολύ μεγάλη πίεση, πρωτόγνωρη. Είναι λοιπόν πολύ φυσιολογικό, ειδικά κάποιες ώρες της ημέρας, να βλέπουμε χαμηλότερες ταχύτητες στο διαδίκτυο. Κάτι το οποίο συνέβαινε να ξέρετε. Ακόμα και σε κανονικές συνθήκες, έχουμε άλλες ταχύτητες αν συνδεθούμε στο διαδίκτυο στις 3μιση τα ξημερώματα και άλλες ταχύτητες στις 12 το μεσημέρι, πόσο μάλλον τώρα που πολλοί συμπολίτες μας χρησιμοποιούν τις τηλεδιασκέψεις και εργάζονται από το σπίτι, έχουμε τα προγράμματα τηλεκπαίδευσης, αλλά και πολύς κόσμος κάθεται σπίτι, δεν μπορεί αν ψυχαγωγηθεί με άλλο τρόπο και θα ψυχαγωγηθεί σωστά μέσα από το διαδίκτυο. Δεν πρόκειται λοιπόν το σύστημα να πέσει. Το υπουργείο ψηφιακής διακυβέρνησης με τους προνιακούς παρόχους βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία και παρακολουθούμε αυτή την υπερφόρτωση των δικτύων. Υπάρχουν τρόποι, υπάρχουν μέσα να περιορίσουμε την κίνηση σε κάποιους ιστοτόπους, δεν είμαστε εκεί στη χώρα μας, δεν έχουμε τέτοιο θέμα. Σε επίπεδο ευρωπαϊκό, όπως γνωρίζετε, όπως διαβάζετε, έχουν γίνει οι επαφές με κάποιους παρόχους σε video streaming, netflix και λοιπά, προκειμένου να μειωθεί αν θέλετε, η ποιότητα του προϊόντος ώστε να μειωθούν και τα δεδομένα τα οποία καταναλώνονται, αλλά δεν νομίζω πως θα έχουμε κάποιο θέμα. Από εκεί και πέρα, όλοι μας μπορούμε υπεύθυνα να κάνουμε κάποια προφανή πράγματα τα οποία τα αναρτήσαμε και στην σελίδα του Υπουργείου μας, ένα δεκάλογο ορθολογικής χρήσης του διαδικτύου, πράγματα που έχουν να κάνουν και με την κοινή λογική. Αν θέλουμε να κατεβάσουμε ένα πολύ μεγάλο αρχείο, ή να στείλουμε ένα πολύ μεγάλο αρχείο ΄προσπαθούμε αν θέλουμε να το στείλουμε, να το συμπιέσουμε όσο το δυνατόν και αν μπορούμε να το κάνουμε εκτός των ωρών 9 με 6 το απόγευμα που είναι και οι ώρες εργασίας και το σύστημα έχει μεγάλο φόρτο από τηλεργασία και τηλεκπαίδευση. Κάποια απλά πράγματα που μπορούμε όλοι μας να κάνουμε προκειμένου να βοηθηθούμε όλοι μας στην προσπάθεια αυτή που καταβάλουμε.»

Όλη η συνέντευξη του κ. Ζαριφόπουλου στο newsit.gr

Πηγή: newsit.gr

Related posts

Άδωνις Γεωργιάδης στη Μάγδα Τσέγκου : «Σε ένα μήνα θα ξεκινήσουν τα έργα στο Ελληνικό»

News Room M

Δρ. Χατζηστεφάνου: Ο κορυφαίος χειρουργός που μεταμορφώνει πρόσωπα και αλλάζει ζωές

News Room M

Ο Νεκτάριος Νικολόπουλος μιλάει για πρώτη στη Μάγδα Τσέγκου για όλα όσα έχει ζήσει στη «νύχτα» και στην εστίαση (video)

News Room A