magdasnews.gr
Ζωή

Βράβευση της Πρόεδρου του Ναυτικού Μουσείου της Ελλάδος

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 9 Μαρτίου στην Παλαιά Βουλή εκδήλωση από τον Σύνδεσμο Γυναικών Θεσσαλονίκης Μακεδονίας ¨εν Αθήναις¨, κατά την οποία απενεμήθη το ¨Αριστείο Τιμής¨ του Συνδέσμου στην κυρία Αναστασία Αναγνωστοπούλου – Παλούμπη, Πρόεδρο του Ναυτικού Μουσείου της Ελλάδος, η οποία βραβεύτηκε ως ¨Γυναίκα της Χρονιάς¨. Την εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος κυρία Βίκυ Φλέσσα.  

 

Η Πρόεδρος του Συνδέσμου κυρία Καίτη Γάκη – Καψή, καλωσόρισε τους παρευρισκομένους εκ μέρους όλων των μελών του Συνδέσμου και μίλησε για την απόφαση απονομής του Αριστείου στην κυρία Αναστασία Αναγνωστοπούλου – Παλούμπη, ως αναγνώριση του πολύπλευρου, διαχρονικού έργου της και της σημασίας του για τη διάσωση και προβολή της ναυτικής μας ιστορίας και κληρονομιάς:  «…ο Σύνδεσμος Γυναικών Θεσσαλονίκης Μακεδονίας «εν Αθήναις»απονέμει το ΑΡΙΣΤΕΙΟ του Συνδέσμου μας στην κυρία Αναστασία Αναγνωστοπούλου-Παλούμπη, Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Ναυτικού Μουσείου της Ελλάδος διότι με σεβασμό και σοβαρότητα με ήθος και συνέπεια, με αγάπη και αφοσίωση  αφιέρωσε τη ζωή της στη διάσωση της θαλασσινής μας  ιστορίας μέσα από τα κειμήλια του Ναυτικού Μουσείου της Ελλάδος ώστε οι επόμενες γενιές μας να την παραλάβουν ακέραια  άρτια  και  αδιαίρετη…».   

Στην εκδήλωση απεύθυνε χαιρετισμό η πρώην Πρόεδρος της Βουλής και Αντιπρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών κυρία Άννα Μπενάκη – Ψαρούδα, η οποία αναφέρθηκε στο μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, ενώ εξήρε την προσωπικότητα της κας Αναστασίας Αναγνωστοπούλου-Παλούμπη: «…Δέχθηκα με πολλή ευχαρίστηση να συμμετάσχω στην πρωτοβουλία του Συνδέσμου Γυναικών Θεσσαλονίκης-Μακεδονίας «εν Αθήναις» να εορτάσει την ημέρα της Γυναίκας με ένα ξεχωριστό τρόπο: Να τιμήσει τη γυναίκα στο πρόσωπο της φίλης Κυρίας Αναστασίας Αναγνωστοπούλου-Παλούμπη  να τιμήσει δηλ. μια ξεχωριστή γυναικεία παρουσία με προσωπικότητα, ήθος, δυναμισμό και ικανότητες, για το εθνικής σημασίας έργο της, που θα παρουσιασθεί σε λίγο. Είναι ο καλύτερος τρόπος για να δοθεί νόημα στον εορτασμό της «Ημέρας της γυναίκας» σήμερα, που η ισότιμη θέση της γυναίκας στην κοινωνία έχει σταθεροποιηθεί, έπειτα από μακροχρόνιους αγώνες και πολλές θυσίες. Χωρίς να έχει βέβαια τερματισθεί, αλλά να συνεχίζεται με άλλους τρόπους και υπό νέες συνθήκες…».

Στη συνέχεια ανέβηκε στο βήμα ο Αντιστράτηγος ε.α. Σπυρίδων Μπελεγράτης, Πρόεδρος Συνδέσμου Επιτελών Εθνικής Αμύνης (ΣΕΕΘΑ) ο οποίος μίλησε για την πορεία της κυρίας Αναγνωστοπούλου στη Σχολή Εθνικής Αμύνης και στον Σύνδεσμο Επιτελών Εθνικής Αμύνης και εξήρε το πνεύμα της: «…Δυναμική, ανεξάρτητη που αντιμετωπίζει τη ζωή και την καθημερινότητα αλλά και τα πιθανά εμπόδια, ίσως και την ήττα, αλλά και παράλληλα την όποια νίκη, τιμώντας τους ρόλους που επέλεξε στη ζωή της. Με τα μάτια της ψυχής και του νου, που είναι γεμάτα αυτοπεποίθηση, να αναζητεί διαρκώς την ουσία μέσα από το χαμόγελο που φωτίζει τον «αέρα» δίπλα της, διαβλέποντας αλλά και προβλέποντας, τον κύριο σκοπό σε όσα πράττει…Από το 1996 εξελέγη επί σειρά ετών μέλος του Διοικητικού μας Συμβουλίου, και ήταν η πρώτη γυναίκα αιρετό μέλος μας στην συμπληρούμενη ήδη πορεία 60 ετών του ΣΕΕΘΑ. Στην ίδια θέση μέσω των αρχαιρεσιών εξελέγη τρείς φορές, αφήνοντας το στίγμα της στα πεπραγμένα του Συνδέσμου, με το άρωμα μιας δυναμικής γυναίκας… από το έτος 2011 επιλέγεται συνεχώς «αριστίδην» μέλος του ΔΣ ΣΕΕΘΑ, παμψηφεί, μέχρι σήμερα…». Ο στρατηγός επισήμανε την ενεργή  συνεισφορά της στη λειτουργία και τις δράσεις του φορέα. «…Αν επιχειρούσαμε να παραθέσουμε ολόκληρη την αναπτυχθείσα από την ίδια δραστηριότητα, είναι σίγουρο ότι θα απαιτείτο πολύ μεγάλος χρόνος. Αναφέρουμε ελάχιστες από αυτές που είναι, η συμμετοχή σε ημερίδες είτε ως εισηγήτρια είτε ως διοργανωτής, μέλος στις επιτροπές μελετών μας …Εντύπωση προκαλεί σε όλα τα μέλη μας, ότι παρά τον εξαιρετικά μεγάλο φόρτο εργασίας της, αλλά και τις πολυποίκιλες δραστηριότητές της, συνεχίζει όχι μόνο να ενδιαφέρεται αλλά και να συμπράττει με μας σε εκδηλώσεις, από την Ήπειρο μέχρι τον Έβρο, από τα νησιά του Αιγαίου μέχρι την Κύπρο (παράδειγμα το ακριτικό Αγαθονήσι) και άλλες αντίστοιχες σχεδόν σε ολόκληρη την Ελληνική επικράτεια… »

Ο Ναύαρχος ε.α. Βασίλειος Ξύδης, επίτιμος Δήμαρχος Παπάγου – Χολαργού που ακολούθησε αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετώπισε η κυρία Αναγνωστοπούλου-Παλούμπη, όταν ανέλαβε την Προεδρία του Ναυτικού Μουσείου και τις προσπάθειες που κατέβαλε να κρατήσει σε λειτουργία το φορέα: «Όταν ανέλαβε το πηδάλιο του Μουσείου το μεγαλύτερο πρόβλημα που είχε να αντιμετωπίσει ήταν η επιτακτική ανάγκη εξεύρεσης πόρων απαραίτητων για τη συνέχιση της ύπαρξής του. Η οικονομική κατάσταση του Μουσείου ήταν τραγική και ο κίνδυνος διακοπής της λειτουργίας του ορατός. Εκείνη, όμως, με το πάθος, το πείσμα, τη θέληση και την αποφασιστικότητά της ξεπέρασε κάθε εμπόδιο. Εφάρμοσε την πολιτική του ανοίγματος στην κοινωνία, ώστε ο πολλαπλασιασμός του αριθμού των μελών και φίλων του Μουσείου να λειτουργήσει ως προστατευτική ασπίδα, προφυλάσσοντάς το από το οριστικό του κλείσιμο.  Η Αναστασία κατάφερε να μεταλλάξει το Μουσείο σε ένα πρωτοποριακό πολιτιστικό φορέα με πολλαπλές δραστηριότητες…», ενώ τόνισε ιδιαίτερα την τεράστια προσφορά της στη διαφύλαξη και προβολή της ναυτικής μας ιστορίας και παράδοσης μέσω του ερευνητικού και εκπαιδευτικού έργου του Μουσείου «…στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού και ερευνητικού έργου του Μουσείου, έδωσε και συνεχίζει να δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα και στον τομέα των εκδόσεων. Με στόχο να κάνει γνωστό στο ευρύ κοινό τον πλούτο των συλλογών του και παράλληλα να προωθήσει την επιστημονική έρευνα για τη ναυτική ιστορία, παρουσιάζοντας, όσο το δυνατόν, ανέκδοτο υλικό, έχει πραγματοποιήσει τα τελευταία χρόνια ιστορικού περιεχομένου εκδόσεις, οι οποίες έχουν τιμηθεί πολλές φορές από την Ακαδημία Αθηνών…»  

Ο κ. Αντώνιος Βογιατζής, Πρόεδρος Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών- Ιδρύματος Βούρου – Ευταξία μίλησε για τη γνωριμία του με την κα Αναγνωστοπούλου-Παλούμπη και τόνισε την τεράστια προσφορά της ως Πρόεδρου του Ναυτικού Μουσείου «…ο ομιλών είχε την ευκαιρία να γνωρίσει την Πρόεδρο του Φίλου Ναυτικού Μουσείου της Ελλάδος και σήμερα δικαίως τιμωμένη κ. Αναστασία Αναγνωστοπούλου – Παλούμπη. Είχε, έτσι, και έχει τη δυνατότητα να θαυμάζει τον τρόπο διοικήσεως του εκλεκτού Μουσείου της και ιδίως, να παίρνει μαθήματα από την αγάπη και αφοσίωση στο υψηλό έργο, που επιτελεί, την εργατικότητα και μαχητικότητα της Προέδρου του για την προαγωγή του ιδίου του Μουσείου και του αντικειμένου του, που είναι η ψυχή και η καρδιά όχι απλώς της Ελλάδος, αλλά του Ελληνισμού όπου Γης……» σημείωσε δε ότι «… έχει ιδίαν εμπειρία, επισκεφθείς το Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος σε ώρες λειτουργίας της υπηρεσίας του και παραγωγής του έργου του υπό την προσωπική εργασία και καθοδήγηση της κ. Αναστασίας Αναγνωστοπούλου – Παλούμπη και την άγρυπνη συμπαράσταση του Ναυάρχου κ. Ιωάννου Παλούμπη. Σε τέτοιες ώρες, όποιος επισκεφθεί το Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος θα διαπιστώσει τη δουλειά τους και το τρόπο εργασίας τους, που έχει τα λαμπρά αποτελέσματα, που όλοι βλέπομε στις εκδηλώσεις του…»

Η κυρία Ειρήνη Νταϊφά, Πρόεδρος της Ναυτιλιακής Λέσχης Πειραιά και Εντεταλμένη Σύμβουλος Πολιτισμού του Δήμου Πειραιά παρουσίασε την πολυσχιδή δραστηριότητα της κας Αναστασίας Αναγνωστοπούλου-Παλούμπη

«…Το Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος,  συμπληρώνει φέτος τα 70 χρόνια λειτουργίας του, και έχει την τύχη να κρατά το τιμόνι του από το 2003, η Αναστασία Αναγνωστοπούλου-Παλούμπη, η πρώτη γυναίκα στην ιστορία του, που κατέχει αυτή την θέση! Πλέοντας μετά περισσής γενναιότητας και ικανότητας, ανάμεσα σε οικονομικούς και άλλους σκοπέλους, και με την βοήθεια ικανών  ανθρώπων που, όπως και η ίδια, προσφέρουν την ενέργεια και την δράση τους αφιλοκερδώς, καλλιεργούν με σταθερές και αποφασιστικές κινήσεις τη φυσιογνωμία και τη φήμη του Μουσείου, προβάλλοντας σημαντικό έργο… Έχοντας ως πρώτιστο μέλημα την συνεχή βελτίωση της παρουσίας του Μουσείου τόσο στον Πειραιά όσο και στον γενικότερο Πολιτισμικό χάρτη της Ελλάδας, καθώς και στην προσπάθεια να εδραιωθεί σε έναν διαρκώς αυξανόμενο πόλο έλξης επισκεπτών, η Πρόεδρος και το Διοικητικό Συμβούλιο του Ναυτικού Μουσείου της Ελλάδος προχωρούν και δημιουργούν ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων και δράσεων…». Η κυρία Νταϊφά αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο όραμά της για την κτηριακή αναβάθμιση του Μουσείου και την επανέκθεση της συλλογής του ώστε να μετεξελιχθεί σε ένα σύγχρονο ναυτικό μουσείο αντάξιο της ιστορίας της χώρας μας «…Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που βελτιώνει σημαντικά τις υποδομές του Μουσείου, εξωραΐζει την εξωτερική του όψη και αυξάνει σχεδόν κατά 30% τον διαθέσιμο εσωτερικό χώρο. Η πρόταση, αναδεικνύει τα κατάλοιπα της Αρχαίας Οχύρωσης και εντάσσεται πλήρως, στην εγκεκριμένη από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο μελέτη Ανάδειξης του Αρχαίου Τείχους, στην περιοχή της Μαρίνας Ζέας. Τα σχέδια της εξωτερικής εμφάνισης είναι τω όντι εντυπωσιακά και όταν υλοποιηθούν, θα κάνουν το Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος, ένα στολίδι για την περιοχή και ένα διακριτό σημείο αναφοράς της πόλης του Πειραιά!»

Ακολούθησε η βράβευση και η ομιλία της κυρίας Αναστασίας Αναγνωστοπούλου-Παλούμπη, η οποία εμφανώς συγκινημένη εξέφρασε την  ευγνωμοσύνη της προς την Πρόεδρο και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Γυναικών Θεσσαλονίκης-Μακεδονίας εν Αθήναις για την εξαιρετική τιμή αλλά και προς τους ομιλητές  για την καλοσύνη που είχαν να επαινέσουν το έργο της: «…σας ευχαριστώ για την εύνοιά σας. Θα ήταν ευκολότερο για εμένα αν εγώ είχα κληθεί να πλέξω το εγκώμιο για εσάς και να αναφερθώ στο μεγάλο έργο που έχετε κάνει και εύχομαι να συνεχίσετε να το επιτελείτε για την πατρίδα μας». Ευχαρίστησε επίσης, τη δημοσιογράφο κυρία Φλέσσα για τον υποδειγματικό συντονισμό αλλά και όλους τους παρευρισκομένους για την τόσο θερμή υποδοχή, για την εξαιρετική ευγένεια που επέδειξαν  προς το πρόσωπό της με την παρουσία τους.

«Θεωρώ…» δήλωσε «… ότι δεν είχα το δικαίωμα να αρνηθώ αυτή τη βράβευση πάνω από όλα γιατί αισθάνομαι πως αυτός ο έπαινος και η τιμή που αποδίδεται σήμερα στο πρόσωπό μου ανήκει σε όλους τους ανθρώπους του Ναυτικού Μουσείου Ελλάδος, ανήκει στους εμπνευστές, ιδρυτές και πρωτεργάτες της δημιουργίας αυτού του φορέα που καλλιεργεί την αγάπη για τη θάλασσα, διαφυλάττει και προβάλλει τη ναυτική ιστορία και παράδοση της χώρας μας, ανήκει σε όλα τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου που ανιδιοτελώς συμμετέχουν στη διοίκηση του φορέα, ανήκει στους χορηγούς και δωρητές μας που με τη γενναιοδωρία τους διασφαλίζουμε την καθημερινή λειτουργία του ιδρύματος, ανήκει στα απλά μέλη που συστρατεύονται μαζί μας για τη διατήρηση της ναυτικής μας κληρονομιάς, ανήκει στους έξι μόνον εργαζόμενους του Μουσείου για την πέραν του καλώς εννοουμένου καθήκοντος προσφορά τους, ανήκει στους εθελοντές μας  που με τις γνώσεις, την εμπειρία και τις ικανότητές τους υποστηρίζουν το έργο του Μουσείου, ανήκει τέλος θα μου επιτρέψετε στην οικογένειά μου που ανέχεται την καθημερινή απουσία μου και στον σύζυγό μου ναύαρχο Ιωάννη Παλούμπη για την μεγάλη στήριξή του όλα αυτά τα χρόνια..».

Κλείνοντας τόνισε ότι «..Ως Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος έχουμε χρέος να αφηγηθούμε και να διατηρήσουμε για τις επόμενες γενιές την ιστορία  των Ελλήνων θαλασσοπόρων που κυριάρχησαν μέσα στους αιώνες: από τη θαλασσοκρατορία του βασιλιά Μίνωα, στην τριήρη των Σαλαμινομάχων, από το βυζαντινό δρόμωνα και τις ολκάδες, έως τους δυναμικούς σύγχρονους εμπορικούς στόλους των Ελλήνων εφοπλιστών…»

Στην εκδήλωση ήταν παρόντες: ο πρ. υπουργός κ. Θοδωρής Δρίτσας, η βουλευτής κα. Σοφία Βούλτεψη, ο Αρχηγός Στόλου Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης Π.Ν., ο Διευθυντής Υγειονομικού ΓΕΝ Υποναύαρχος Δημοσθένης Δαμιανός Π.Ν., ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά κ. Γεώργιος Δαβάκης, ο Πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, κ. Νικόλαος Γεράσιμος, ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, κ. Γεώργιος  Αρβανίτης, ο Πρόεδρος της Μακεδονικής Εστίας, κ. Ανδρέας Ευαγγελίδης, η Πρόεδρος του ICOM, κυρία Τέτη Χατζηνικολάου, η Διευθύντρια του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου, κυρία Αικατερίνη Δελλαπόρτα, ο κ. Κώστας Αναγνωστόπουλος, μέλος του Δ.Σ. της Ι.Ε.Ε.Ε., ο Πρόεδρος της Λέσχης Αρχιπλοιάρχων κ. Μαρίνος Τσάμης, ο Πρόεδρος της ΠΕΣΠΕΝ, κ. Δημήτριος Μηνδρινός, εκπρόσωποι από τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, της Υπηρεσίας Ιστορίας Ναυτικού, του Πειραϊκού Συνδέσμου , απόστρατοι στρατηγοί, ναύαρχοι, πτέραρχοι κ.α.

 

Σχετικές αναρτήσεις

Δενδροφύτευση στην Πεντέλη, την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου

News Room M

Amazon Web Services: Πέντε νέες καινοτόμες λύσεις στη Γενετική τεχνητή νοημοσύνη

News Room M

Αυτό είναι το van που κάνει τους δρόμους ασφαλείς για όλους

News Room G