magdasnews.gr
Για την υγεία μας

22 Οκτωβρίου: Παγκόσμια Ημέρα για τον Τραυλισμό

Οι άνθρωποι κάνουν αστεία για τα πάντα. Κάποια από αυτά είναι πραγματικά αστεία και μερικά από αυτά είναι εντελώς σκληρά και προσβλητικά. Ειδικότερα, τα αστεία για τις αναπηρίες μπορεί να είναι πολύ κακοπροαίρετα και βλαβερά για όσους έχουν αυτές τις αναπηρίες καθώς και για τους φίλους και τις οικογένειές τους. Και γι’ αυτό υπάρχουν τόσες πολλές διαφορετικές ημέρες ευαισθητοποίησης για την αναπηρία, για να μας βοηθήσουν να καταλάβουμε πόσο πιο δύσκολη είναι η ζωή των ατόμων με αναπηρία, ακόμη και όταν οι αναπηρίες τους φαίνονται σχετικά μικρές. Ο τραυλισμός μπορεί να δημιουργήσει πραγματικά προβλήματα τόσο στην προσωπική όσο και στην επαγγελματική ζωή όσων υποφέρουν από αυτόν και να χρειαστούν χρόνια για να τεθεί υπό έλεγχο, για να μην αναφέρουμε την αμηχανία και την απογοήτευση που μπορεί να προκαλέσει στο μεταξύ.

Η ιστορία της Διεθνούς Ημέρας Ευαισθητοποίησης για τον Τραυλισμό

Ο τραυλισμός υπήρξε αντικείμενο ενδιαφέροντος πολλών γιατρών κατά τη διάρκεια των χιλιετιών, με έναν από τους πιο διάσημους τραυλιστές να είναι ο εξέχων αρχαίος Έλληνας πολιτικός και ο Δημοσθένης. Ο Δημοσθένης, που έζησε τον 4ο αιώνα π.Χ., δεν μπορούσε να μιλήσει χωρίς τραυλισμό και συχνά τον κορόιδευαν οι συνομήλικοί του, με αποτέλεσμα να γίνει αποφασισμένος να ελέγξει την κατάστασή του, ειδικά επειδή ήταν ένας εξαιρετικά έξυπνος άνθρωπος που είχε πολλά να πει για την Αθήνα. Μια από τις τακτικές που χρησιμοποίησε ήταν να εξασκείται στο να μιλάει αρκετά δυνατά ώστε να ακούγεται πάνω από τα κύματα με βότσαλα στο στόμα και μετά από πολύ σκληρή δουλειά, τα κατάφερε. Άλλοι διάσημοι που χρειάστηκε να αντιμετωπίσουν τον τραυλισμό τους είναι ο Ρωμαίος Αυτοκράτορας Κλαύδιος, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ουίνστον Τσόρτσιλ, η Μέριλιν Μονρόε και ο Τζέιμς Ερλ Τζόουνς, η φωνή του οποίου ο κόσμος γνωρίζει ως αυτή του ίδιου του Νταρθ Βέιντερ.

Στην αρχαιότητα και τον μεσαιωνικό χρόνο, τα βότανα συνιστώνταν συχνά για τον τραυλισμό, όπως και το πόσιμο νερό από το κέλυφος σαλιγκαριού, και οι πιο δεισιδαίμονες πίστευαν ότι η πάθηση μπορεί να προκληθεί από το υπερβολικό γαργαλητό ενός βρέφους ή το να του επιτρέπει να κοιτάξει τον εαυτό του στον καθρέφτη . Τον 18ο και τον 19ο αιώνα, συνταγογραφήθηκαν διάφορα είδη επικίνδυνων χειρουργικών επεμβάσεων για να βοηθήσουν στη διόρθωση της ομιλίας ενός τραυλού, από μικρές τομές στη γλώσσα ή τα χείλη μέχρι την αφαίρεση των αμυγδαλών, καμία από τις οποίες δεν ήταν αποτελεσματική. Σήμερα, συνταγογραφούνται διάφορα είδη θεραπείας διαμόρφωσης ευχέρειας που βοηθούν τον τραυλό να ασκεί περισσότερο έλεγχο στα χείλη, το σαγόνι και τη γλώσσα του. Η απλή μείωση του στρες και των επιπέδων άγχους ενός τραυλού έχει επίσης αποδειχθεί ότι βελτιώνει σημαντικά την ομιλία. Ως έσχατη λύση, μπορούν επίσης να συνταγογραφηθούν διάφοροι τύποι φαρμάκων, αν και η αποτελεσματικότητά τους φαίνεται να είναι αρκετά περιορισμένη και ένας αριθμός παρενεργειών μεγάλος.

Πώς να γιορτάσετε τη Διεθνή Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τον Τραυλισμό

Ο καλύτερος τρόπος για να γιορτάσετε με αυτόν τον τρόπο είναι να διαβάσετε μερικά ταλαντούχα άτομα με επιρροή που είχαν να αντιμετωπίσουν έναν τραυλισμό και πόση δουλειά έκαναν για να το ξεπεράσουν. Αν έχετε διάθεση για ταινία, το “The King’s Speech” είναι ένα βραβευμένο με Όσκαρ ιστορικό δράμα για τον Βασιλιά Γεώργιο ΣΤ’ της Αγγλίας και τον λογοθεραπευτή του, Lionel Logue, που συνεργάστηκαν ακούραστα για να νικήσουν επιτέλους την αναπηρία του. Εάν έχετε παιδιά, αυτή η μέρα είναι η τέλεια στιγμή για να τους μιλήσετε λίγο για τη ζωή και τους αγώνες των συμμαθητών τους με αναπηρία και κατά τα άλλα, που αγωνίζονται καθημερινά με τις συνθήκες τους. Μπορείτε επίσης να εξετάσετε το ενδεχόμενο να κάνετε μια δωρεά στη Διεθνή Ένωση Τραυλισμού για να τους βοηθήσετε να βοηθήσουν όσους δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά τη θεραπεία να βελτιώσουν τη ζωή τους.

ΠΗΓΗ

Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Πόνος στη μέση: 5 τρόποι να προφυλαχθούμε

News Room A

Δείτε πώς το γκρέιπφρουτ “καθαρίζει” και βελτιώνει την υγεία των νεφρών σας (video)

News Room A

Άνοια: Γιατί το Αλτσχάιμερ εκδηλώνεται πιο συχνά στις γυναίκες – Τα 4 μέτρα πρόληψης που συνιστούν οι γιατροί

News Room A