magdasnews.gr
Για την υγεία μας

Αν τρώτε 1,5 κουταλιά από αυτά, “θωρακίζετε” την καρδιά σας

Αν τρώτε 1,5 κουταλιά από αυτά, "θωρακίζετε" την καρδιά σας

Μόνο 1,5 κουταλάκι του γλυκού από βότανα και μπαχαρικά καθημερινά μπορεί να βελτιώσει την υγεία της καρδιάς σας, σύμφωνα με νέα έρευνα στα πανεπιστήμια Penn State και Texas Tech. 

Σύμφωνα με το iatropedia.gr , οι 71 συμμετέχοντες στη μελέτη είχαν αυξημένο κίνδυνο για υπέρταση ή αντίσταση στην ινσουλίνη και έλαβαν οδηγίες από τους ερευνητές να προσθέσουν 6,6 ή 3,3 ή 0,5 γραμμάρια βοτάνων και μπαχαρικών την ημέρα στα γεύματά τους για έναν μήνα.

Αν και τα αποτελέσματα δεν έδειξαν σημαντικές αλλαγές στα επίπεδα σακχάρου ή χοληστερόλης στο αίμα, όσοι έτρωγαν 6,6 γραμμάρια μπαχαρικών (το οποίο ισοδυναμεί με περίπου 1,5 κουταλάκι του γλυκού) είδαν τα επίπεδα της αρτηριακής τους πίεσης να βελτιώνονται σε σύγκριση με εκείνους που έτρωγαν λιγότερα μπαχαρικά στο φαγητό τους.

Παρά την περιορισμένη έρευνα σχετικά με τις θετικές επιπτώσεις που μπορούν να έχουν τα βότανα και τα μπαχαρικά στην υγεία, ορισμένες μελέτες έχουν βρει ότι μερικά καρυκεύματα μπορούν να κάνουν πιο υγιεινό ένα ήδη θρεπτικό γεύμα.

Για παράδειγμα, μια ανάλυση του 2020 επί 12 επιμέρους μελετών, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Experimental and Therapeutic Medicine, περιλάμβανε δεδομένα για περισσότερα από 550 άτομα με υπέρταση. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η λήψη συμπληρωμάτων σκόρδου θα μπορούσε να μειώσει την συστολική και διαστολική αρτηριακή πίεση τόσο αποτελεσματικά όσο και τα φάρμακα για την υπέρταση.

Η κανέλα έχει επίσης αποδειχθεί ότι έχει παρόμοια καρδιαγγειακά οφέλη. Μια μετα-ανάλυση που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Critical Reviews in Food Science and Nutrition το 2019, η οποία περιλάμβανε δεδομένα για 641 άτομα, έδειξε ότι η ενσωμάτωση της κανέλας στην καθημερινή διατροφή μείωσε σημαντικά την αρτηριακή πίεση.

Σχετικές αναρτήσεις

Κορωνοϊός: Η μετάλλαξη Δέλτα επαναφέρει μάσκες, τεστ για τους εμβολιασμένους

News Room A

Καταστρέφοντας τις πρωτεΐνες: Πώς τα πεινασμένα καρκινικά κύτταρα αλλάζουν πηγές τροφής

News Room A

Νοσοκομείο «Αττικόν»: Σχέδιο εξάλειψης ράντζων εντός της εβδομάδας – Σε κέντρο αποκατάστασης οι υγιείς «ασθενείς»

News Room A