magdasnews.gr
News

Απίστευτη πρόκληση Ερντογάν: Μετατρέπει σε τζαμί ακόμη ένα βυζαντινό ναό

ΜΟΝΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Η Τουρκία βρίσκεται στα τελικά στάδια για τη διεξαγωγή της πρώτης ισλαμικής προσευχής στη Μονή της Χώρας, με την εφημερίδα Yeni Safak να ανακοινώνει ότι αυτό θα συμβεί στις 23 Φεβρουαρίου.

Τέσσερα χρόνια μετά τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, φαίνεται ότι ένας ακόμη βυζαντινός ναός, η Μονή της Χώρας, θα ακολουθήσει το ίδιο μονοπάτι. Όπως αναφέρει η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Safak, στις 23 Φεβρουαρίου αναμένεται να γίνει η πρώτη ισλαμική προσευχή στη Μονή της Χώρας.

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχε λάβει την απόφαση για τη μετατροπή της μονής το 2020, αλλά η εφαρμογή του σχεδίου αναβλήθηκε για την πραγματοποίηση έργων αποκατάστασης.

Η Μονή της Χώρας, που λειτουργούσε ως μουσείο για 79 χρόνια, είχε μετατραπεί σε τζαμί από τους Οθωμανούς και στη συνέχεια είχε γίνει μουσείο με απόφαση του Μουσταφά Κεμάλ. Ωστόσο, το 2019 εκδόθηκε απόφαση από το Ανώτατο Τουρκικό Δικαστήριο να μετατραπεί ξανά σε τζαμί.

Η Μονή της Χώρας βρίσκεται στη βορειοδυτική πλευρά του ιστορικού κέντρου της Κωνσταντινούπολης και αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς ναούς στην πόλη.

Αναμένεται με ενδιαφέρον η αντίδραση της Αθήνας σε αυτή την εξέλιξη, καθώς η μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί έρχεται σε αντίθεση με τον χαρακτήρα του ναού ως ένα από τα σημαντικότερα μνημεία παγκοσμίου πολιτιστικού κληρονομιάς.

Σχετικές αναρτήσεις

ΣΟΚ στην Βρετανία: Με καρκίνο διαγνώστηκε ο Βασιλιάς Κάρολος

News Room G

Ψηφιακή εξεταστική η απάντηση του Κυρίακου Πιερρακάκη στις καταλήψεις

News Room G

Κέιτ Μίντλετον: Cancel από διεθνή πρακτορεία στην πρώτη επίσημη φωτογραφία της – Τα λάθη που εντόπισαν, είναι… πειραγμένη;

Newsroom