Αν και οι ξηροί καρποί αποτελούν ένα από τα πιο θρεπτικά σνακ που μπορεί κανείς να καταναλώσει, υπάρχει ένας που παρά τη δημοφιλία του, θεωρείται ο πιο επικίνδυνος για την υγεία, ειδικά όσον αφορά τον κίνδυνο καρκίνου του ήπατος.
Πρόκειται για τα αράπικα φιστίκια, τα οποία εκτίθενται σε έναν μύκητα που σχετίζεται με τον εν λόγω καρκίνο, την αφλατοξίνη.
Οι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες, βιταμίνες, αντιοξειδωτικά, καλά λιπαρά οξέα, πολυφαινόλες και άλλες ευεργετικές ουσίες για τον οργανισμό. Παρ’ όλα αυτά, προτείνεται η περιορισμένη κατανάλωση τους, καθώς είναι υψηλοί σε θερμίδες και μπορεί να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις σε ορισμένους ανθρώπους.
Επιπλέον, τα αράπικα φιστίκια, σύμφωνα με το National Peanut Board, εκτίθενται στην αφλατοξίνη, μια τοξική ουσία που σχετίζεται με τον καρκίνο του ήπατος. Η αφλατοξίνη είναι ένα υποπροϊόν της μούχλας Aspergillus, και η έκθεση σε αυτήν μπορεί να είναι πιο πιθανή όταν τα φιστίκια παράγονται σε περιοχές της Αφρικής και της Ασίας.