magdasnews.gr
News

Δίνουν F-35 στην Τουρκία οι Η.Π.Α. εάν…

ΕΡΝΤΟΓΑΝ - ΜΠΑΙΝΤΕΝ

Η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Βικτόρια Νούλαντ, δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον είναι πρόθυμη να δεχτεί την Τουρκία στο εξοπλιστικό πρόγραμμα των μαχητικών αεροσκαφών F-35, εάν η Άγκυρα εγκαταλείψει το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα S-400.

Σύμφωνα με το CNN Turk, η Βικτόρια Νούλαντ ανέφερε: “Αν λύσουμε το θέμα των S-400, θα χαρούμε να επαναφέρουμε την Τουρκία στο πρόγραμμα των F-35”. Υπογράμμισε επίσης ότι, αφού λυθεί το ζήτημα, θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι η Τουρκία διαθέτει ισχυρή αντιαεροπορική άμυνα.

Η αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε επίσης στις διαπραγματεύσεις για την πώληση πυραύλων Patriot, τις οποίες η Τουρκία εγκατέλειψε υιοθετώντας τα S-400. Εξέφρασε την επιθυμία να επανέλθουν οι συνομιλίες για τα F-35 αφού λυθεί το θέμα των S-400.

Το ζήτημα των S-400 είχε οδηγήσει στον αποκλεισμό της Τουρκίας από το πρόγραμμα F-35. Η Ουάσινγκτον έχει εκφράσει την ανησυχία της για τη συμβατότητα των S-400 με τα δυτικά συστήματα πολέμου και τον φόβο ότι μπορεί να χρησιμοποιηθούν για να παρακολουθούν τα F-35.

Η Τουρκία είχε εκφράσει την πρόθεσή της να αλλάξει πορεία και να επανέλθει στις συνομιλίες για τα F-35, καθώς και να ενισχύσει την αεράμυνά της.

Σχετικές αναρτήσεις

Νίκος Ανδρουλάκης: «Η χώρα θα πάει μπροστά με ένα ισχυρό δημόσιο πανεπιστήμιο και με μη κρατικά μη κερδοσκοπικά βάσει του σκανδιναβικού μοντέλου, όπως προτείνουμε σήμερα»

News Room G

Χαμός στην εναέρια κυκλοφορία:Συνδικάτο στη Γερμανία προκήρυξε απεργιακή κινητοποίηση στη Lufthansa την Τετάρτη

News Room G

Σπάνιο είδος ψαριού «πιάστηκε» στη Φθιώτιδα – Δείτε φωτογραφία

Newsroom