magdasnews.gr
People & Politics

Δούκας: Δεν αποτύχαμε στην ΚΕΔΕ – Το στοίχημα και το πρόβλημα των δήμων

ΧΑΡΗΣ ΔΟΥΚΑΣ

«Το ψηφοδέλτιο στη ΚΕΔΕ συγκέντρωσε ένα ποσοστό που άγγιξε το 30%, σε ένα τοπίο με τον ελληνικό χάρτη βαμμένο μπλε στις δημοτικές εκλογές» αναφέρει ο Χάρης Δούκας στα ΝΕΑ.

Στο εκλογικό αποτέλεσμα στην ΚΕΔΕ αλλά και τα στοιχήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν, κατά την πενταετή τους θητεία, οι δήμαρχοι αναφέρθηκε στην πρώτη του συνέντευξη, στα ΝΕΑ, μετά τις εκλογές της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας ο δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας.

Οι εκλογές του Σαββάτου ήταν μόνο η αρχή ανέφερε ο κ. Δούκας αναφερόμενος στην προσπάθεια συνένωσης των δυνάμεων της αντιπολίτευσης.

«Μέσα σε έναν μήνα οι πιο δημιουργικές, οι πιο μεταρρυθμιστικές, οι πιο ελπιδοφόρες δυνάμεις της Αυτοδιοίκησης απ’ όλη την Ελλάδα κατάφεραν να συναντηθούν, να συνεργαστούν και να συγκροτήσουν ένα κοινό ψηφοδέλτιο στις αρχαιρεσίες για το συλλογικό όργανο των δημάρχων. Το ψηφοδέλτιο αυτό συγκέντρωσε ένα ποσοστό που άγγιξε το 30%. Σε ένα τοπίο με τον ελληνικό χάρτη βαμμένο μπλε στις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου, με ελάχιστες εξαιρέσεις, με σημαντικότερη την ιστορική ανατροπή στον Δήμο Αθηναίων. Και σε ένα τοπίο που είχε σημαδευτεί – από την προεκλογική ακόμη περίοδο – από το κυβερνητικό αφήγημα ότι… τύχη θα έχουν μόνο οι αρεστοί δήμαρχοι. Και αυτό το κυβερνητικό μήνυμα το βρήκαμε μπροστά μας, καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, σε πλήρη εφαρμογή. Κι όμως αντέξαμε, σηκώσαμε ανάστημα», ανέφερε.

Ο κ. Δούκας, αν και γνώρισε τον δυσμενή συσχετισμό δυνάμεων αποφάσισε να δώσει τη μάχη της ΚΕΔΕ. «Θα μπορούσαμε να κάτσουμε στις δάφνες της νίκης μας στον δήμο της Αθήνας. Αλλά αποφασίσαμε να δώσουμε τη μάχη στην ΚΕΔΕ, αν και ήταν λίγο-πολύ προδιαγεγραμμένη, καθώς οι συσχετισμοί είχαν καταγραφεί από τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών. Σε έναν μήνα γύρισα σχεδόν όλη την Ελλάδα, συναντήθηκα και μίλησα με δημάρχους που αγωνιούν για τα μελλούμενα. Συζητήσαμε και βρήκαμε κοινό τόπο συνεννόησης. Επιδιώξαμε και τελικά καταφέραμε τη συνεργασία όλων των αυτοδιοικητικών δυνάμεων που πιστεύουν και διεκδικούν ένα νέο, σύγχρονο, μεταρρυθμιστικό χάρτη για την Αυτοδιοίκηση στη χώρα μας».

Ο δήμαρχος Αθηναίων δεν συμμερίζεται την εκτίμηση ότι εκ του αποτελέσματος το εγχείρημα της συνεργασίας, απέτυχε. «Είναι λάθος να ερμηνεύει κανείς τις συνεργασίες στον χώρο της Αυτοδιοίκησης με κομματικά γυαλιά. Για πρώτη φορά ύστερα από πολλά χρόνια, υπήρχε ενιαία έκφραση του προοδευτικού χώρου. Και αυτό έγινε στην Αυτοδιοίκηση, που αποτελεί την πιο κοντινή μορφή εξουσίας στον πολίτη. Με τη συνεργασία μας απαντήσαμε στην πράξη απέναντι σε εδραιωμένα συστήματα και κατεστημένα».

Αναφερόμενος στο μεγάλο στοίχημα για τους δήμους την επόμενη πενταετία ο κ. Δούκας υπογράμμισε ότι είναι να  εξασφαλίσουν ένα βιώσιμο μέλλον για όλους μας αλλά και για τις επόμενες γενιές και τόνισε ότι η πολυπλοκότητα και η κρισιμότητα των προβλημάτων απαιτούν ένα νέο κύμα μεταρρυθμίσεων για δήμους ισχυρούς, ανεξάρτητους, με ενισχυμένες αρμοδιότητες και επαρκείς πόρους. Που θα αποτελούν μοχλό ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών, που θα θωρακίζουν τις πόλεις απέναντι στις μεγάλες σύγχρονες απειλές και θα δημιουργούν νέες ευκαιρίες αξιοποιώντας τις μεγάλες τεχνολογικές εξελίξεις.

Σε ότι αφορά το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι δήμοι ο κ. Δούκας τόνισε οτι το μεγαλύτερο πρόβλημα που θα πρέπει κατ’ αρχήν να αντιμετωπίσουν είναι η παραβίαση της συνταγματικής επιταγής για διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια της Αυτοδιοίκησης, η οποία δεν είναι αυτοσκοπός αλλά το μέσο το οποίο οι δήμοι θα καταφέρουν να λειτουργήσουν υπέρ των τοπικών κοινωνιών. Αμεσα θα πρέπει να διασφαλιστεί η απόδοση όλων των πόρων που έχουν θεσμοθετηθεί υπέρ των δήμων και βεβαίως να σταματήσει να νομοθετεί η κυβέρνηση, αφαιρώντας αρμοδιότητες από τους δήμους.

Σχετικές αναρτήσεις

Εγκατέλειψε την Ελλάδα η χήρα του Γιώργου Τράγκα – Μετακόμισε μόνιμα στο Μαϊάμι

News Room A

Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών σε συνωμοσιολόγους: «Πηγαίνετε μία βόλτα στα Νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης να δείτε πόσοι άνθρωποι πεθαίνουν καθημερινά»

News Room A

Μπιλ Γκέιτς: Ο άνθρωπος που προέβλεψε τον κορωνοϊό, προειδοποιεί τώρα για δύο ακόμη κρίσεις

News Room A