Παρότι οι χειρουργικές επεμβάσεις και η αναισθησία συνήθως αποφεύγονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, έως και 1% των εγκύων μπορεί να χρειαστεί να υποβληθούν σε επείγουσα επέμβαση για περιστατικά όπως είναι η σκωληκοειδίτιδα.
«Αν και τα ευρήματα της μελέτης δεν αλλάζουν τις συστάσεις, σύμφωνα με τις οποίες πρέπει να γίνονται μόνο επείγουσες και βασικές χειρουργικές επεμβάσεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, τα ευρήματά μας μπορούν να καθησυχάσουν τις γυναίκες που χρειάζονται χειρουργική επέμβαση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης», λέει ο συγγραφέας της μελέτης και επικεφαλής του τομέα αναισθησιολογίας στα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία Leuven στο Βέλγιο, Steffen Rex.
Στη μελέτη συμμετείχαν πάνω από 500 παιδιά ηλικίας 2 έως 18 ετών.
Οι ερευνητές συνέκριναν τη νευροαναπτυξιακή πορεία όσων είχαν εκτεθεί σε αναισθησία ενώ βρίσκονταν στη μήτρα με εκείνων που δεν είχαν εκτεθεί σε αναισθησία.
Μελέτησαν αξιολογήσεις για τον έλεγχο της συμπεριφοράς, τα ψυχοκοινωνικά προβλήματα και τις μαθησιακές δυσκολίες τους, καθώς και ψυχιατρικές διαγνώσεις.
Δεν βρήκαν στατιστικά σημαντικές διαφορές μεταξύ των δύο ομάδων παιδιών. Η επίδραση της αναισθησίας ήταν παρόμοιας έκτασης με την επίδραση παραγόντων, όπως το επίπεδο εκπαίδευσης των γονέων και η ηλικία της μητέρας κατά τον τοκετό.
Η έκθεση σε αναισθησία κατά τη διάρκεια μιας επείγουσας χειρουργικής επέμβασης δεν συσχετίστηκε με κλινικά σημαντικές επιπτώσεις, ανέφεραν οι συγγραφείς της μελέτης.
Οι μητέρες είχαν υποβληθεί σε αναισθησία με σύγχρονα φάρμακα και τεχνικές, καθιστώντας τα ευρήματά τους επίκαιρα, σημείωσαν οι ερευνητές.
Προηγούμενη ανάλυση μελετών σε ζώα είχε δείξει ότι η γενική αναισθησία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης θα μπορούσε να βλάψει τον εγκέφαλο του εμβρύου και να έχει επιπτώσεις στη μάθηση και τη μνήμη.
Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ είχε εκδώσει προειδοποίηση το 2016 σύμφωνα με την οποία η επαναλαμβανόμενη ή παρατεταμένη χρήση γενικής αναισθησίας κατά το τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης μπορεί να έχει επιπτώσεις στην ανάπτυξη του εμβρύου.
Η καθυστέρηση μιας χειρουργικής επέμβασης όμως, κάποιες φορές δεν αποτελεί επιλογή. Στην περίπτωση της σκωληκοειδίτιδας, για παράδειγμα, η καθυστερημένη θεραπεία μπορεί να οδηγήσει σε αποβολή ή σήψη για τη μητέρα.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Anaesthesia.