magdasnews.gr
Για την υγεία μας

Ειρήνη Αγαπηδάκη για πλημμύρες: Οι πολίτες να ενημερώνουν τις Αρχές αν έχουν συμπτώματα

Ως δυνητικά μολυσμένα θα πρέπει να αντιμετωπίζουν οι πολίτες τα νερά στις περιοχές που έχουν πληγεί από τις πλημμύρες της κακοκαιρίας Daniel, τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, στην έκτακτη ενημέρωση που πραγματοποίησε νωρίτερα σήμερα Κυριακή (10.9.2023) το πρωί.

«Οι πολίτες στις πληγείσες περιοχές θα πρέπει να μην καταναλώνουν μολυσμένο νερό και όλα τα στάσιμα και λιμνάζοντα ύδατα πρέπει να τα αντιμετωπίζουν ως δυνητικά μολυσμένα», εξήγησε η κ. Αγαπηδάκη στην ενημέρωσή της από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος και της Πολιτικής Προστασίας στη Λάρισα, το οποίο έχει στηθεί για να αντιμετωπιστούν οι πλημμύρες και όλες οι συνέπειες της κακοκαιρίας.

«Οι πολίτες θα πρέπει να χρησιμοποιούν εμφιαλωμένο νερό για κάθε είδους εργασία, για την προσωπική τους υγιεινή, για να καταναλώσουν νερό, για να μαγειρέψουν, ενδεχομένως ακόμα και για εργασίες που πρέπει να κάνουν μέσα στο σπίτι», σημείωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας.

Παράλληλα, πρόσθεσε: «Είναι σημαντικό να γνωρίζουν οι πολίτες ότι σε όλες τις πληγείσες περιοχές διενεργούνται έλεγχοι από το αρμόδιο Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σε σχέση με την ποιότητα του νερού και οι κατά τόπους αρχές ανακοινώνουν πότε είναι ασφαλές να έχουν οι πολίτες πρόσβαση και να δώσουν σε κυκλοφορία το δίκτυο υδροδότησης. Άρα, μέχρι να έχουν οι πολίτες επίσημη ενημέρωση από τις τοπικές αρχές ότι το νερό της περιοχής είναι ασφαλές, θα πρέπει να χρησιμοποιούν εμφιαλωμένο νερό».

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν, σύμφωνα με την κα. Αγαπηδάκη, πως είναι εξίσου σημαντικό να αποφεύγουμε την επαφή με τα μολυσμένα ύδατα, τις λάσπες, να μην αφήνουμε τα κατοικίδιά μας να παίζουν μέσα στις λάσπες ή να πίνουν νερό από αυτό, γιατί δεν αποκλείεται να είναι μολυσμένο.

«Είναι σημαντικό να έχουμε κατά νου ότι όλα αυτά τα στάσιμα ύδατα έχουν φερτά υλικά που έχουν παρασυρθεί όλες αυτές τις μέρες από τις πλημμύρες νεκρά ζώα και είναι σημαντικό να μπορούμε να έχουμε τη δυνατότητα να απομονώνουμε τα ζωντανά κατοικίδια ζώα εκτροφής από τις περιοχές στις οποίες υπάρχουν νεκρά ζώα σε σχέση με αυτό», σημείωσε η αναπλ. Υπουργός Υγείας.

Τι πρέπει να κάνουν οι πολίτες με τα νεκρά ζώα

Σύμφωνα με την κα. Αγαπηδάκη, οι πολίτες που εντοπίζουν νεκρά ζώα που έχουν παρασυρθεί από τις πλημμύρες σε διάφορες περιοχές είναι σημαντικό να ειδοποιούν την Περιφέρεια, τους δήμους, τις αρμόδιες υπηρεσίες, προκειμένου να γίνεται άμεσα η συλλογή των ζώων και να προχωρήσουν στις διαδικασίες καύσης και ταφής. Έχουν ήδη ξεκινήσει επιχειρήσεις σε αυτό τον τομέα.

«Γίνεται ήδη από σήμερα τα χαράματα εντατική επιχείρηση συλλογής των νεκρών ζώων, τόσο αυτών που βρίσκονται σε κτηνοτροφικές μονάδες όσο και αυτών που βρίσκονται διάσπαρτα στις διάφορες περιοχές. Εξίσου σημαντικό είναι όταν οι πολίτες επιχειρούν να προσεγγίσουν τα σπίτια τους για να ξεκινήσουν εργασίες αποκατάστασης, να έχουν κατά νου ότι ενδεχομένως νεκρά ζώα, όπως τρωκτικά, ερπετά ή και κατοικίδια, τα οποία δυστυχώς παρασύρθηκαν από την πλημμύρα και είναι νεκρά, μπορεί να βρίσκονται μέσα στα σπίτια τους μαζί με άλλα φερτά υλικά», τονίζει η κα. Αγαπηδάκη.

Απαραίτητος ο εξοπλισμός

Οι κάτοικοι στις πλημμυρισμένες περιοχές χρειάζεται να χρησιμοποιούν ειδικό εξοπλισμό, αδιάβροχα ρούχα, γαλότσες, να μην έρχονται σε επαφή με λάσπες. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται, καθώς σε κάποιες περιοχές υπάρχει ηλεκτροδότηση. Μπορεί όμως μέσα στα σπίτια να υπάρχουν γυμνά καλώδια και πρέπει οι πολίτες να αποφύγουν τον κίνδυνο ηλεκτροπληξίας, λέει η αναπλ. υπουργός Υγείας.

Παράλληλα, επισήμανε ότι το Κέντρο Αναφοράς, Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, έχει ήδη εγκαταστήσει σύστημα επιδημιολογικής επιτήρησης προκειμένου να εντοπιστούν έγκαιρα κρούσματα γαστρεντερίτιδας ή άλλων μολυσματικών ασθενειών εξαιτίας των στάσιμων υδάτων και της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί από τις πλημμύρες.

«Αυτή τη στιγμή η κατάσταση είναι ελεγχόμενη. Είναι όμως σημαντικό οι πολίτες να καταναλώνουν εμφιαλωμένο νερό, ασφαλή, τρόφιμα σφραγισμένα, να προσέχουν ιδιαίτερα τα τρόφιμα και το νερό, να μην έχουν έρθει σε επαφή με λάσπες, αν οι συσκευασίες είναι τσακισμένες ή μερικώς κατεστραμμένες, να απορρίπτουν τα τρόφιμα και το νερό αυτό και να μην τα χρησιμοποιούν σε σχέση με τα κουνούπια», πρόσθεσε η ίδια.

Τόνισε δε, πως έχουν ήδη εγκατασταθεί σημεία δειγματοληψιών για την έγκαιρη ανίχνευση των προβλημάτων.

«Παρακολουθούμε την κατάσταση, έχουμε ήδη λάβει μέτρα και αν χρειαστεί θα ληφθούν επιπλέον μέτρα», τόνισε.

Πότε οι κάτοικοι να αναζητούν ιατρική βοήθεια

Τέλος, η κα. Ειρήνη Αγαπηδάκη επισήμανε πως η οποιαδήποτε ιατρική βοήθεια παρέχεται από τις κατά τόπους ιατρικές υπηρεσίες, τα Κέντρα Υγείας, τα νοσοκομεία, ενώ έχουν κινητοποιηθεί και οι κινητές ομάδες του ΕΟΔΥ για να παρέχουν επιπλέον βοήθεια στους πληγέντες όπου υπάρχει ανάγκη.

«Καλύπτονται ήδη οι ανάγκες σε φάρμακα, σε κατά τόπους παροχή υπηρεσιών υγείας, σε ηλικιωμένους, σε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα όπως είναι για παράδειγμα δερματικά εξανθήματα, γαστρεντερίτιδα κλπ», είπε.

Τέλος προειδοποίησε τους πολίτες στις πληγείσες περιοχές, πως αν παρατηρήσουν συμπτώματα όπως εξανθήματα, πυρετό, βήχα, πονοκέφαλο, διάρροια, θα πρέπει να απευθυνθούν αμέσως στις ιατρικές υπηρεσίες της περιοχής τους, οι οποίες με τη σειρά τους θα ενημερώνουν το Κέντρο Δημόσιας Υγείας.

«Εμείς θα λαμβάνουμε άμεσα την πληροφόρηση και θα διερευνούμε την αιτιολογία των ασθενειών, προκειμένου να ξέρουμε αν κάτι οφείλεται σε κάποιο ιογενή αίτιο, ούτως ώστε να ληφθούν και σε ευρύτερη κλίμακα τα μέτρα που χρειάζεται», κατέληξε η Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Υπενθυμίζεται ότι και το υπουργείο Υγείας έδωσε στη δημοσιότητα οδηγίες για την προστασία της υγείας των πολιτών από τις πλημμύρες.

Πηγή: iatropedia.gr / Ρεπορτάζ: Γιάννα Σουλάκη

Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Ποιες είναι οι ορμόνες της ευτυχίας και πως θα τις ενισχύσουμε

News Room A

Τα οκτώ σημάδια που στέλνει το σώμα ένα μήνα πριν το έμφραγμα

News Room

Οι επιστήμονες προειδοποιούν για κορύφωση της γρίπης τις επόμενες ημέρες – Τι πρέπει να προσέξουμε

News Room A