magdasnews.gr
Για την υγεία μας

Κακοκαιρία: Οι πλημμύρες μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα υγείας – Οδηγίες για την προστασία των πολιτών

Οι πλημμύρες που προκάλεσε η κακοκαιρία Daniel στη Θεσσαλία μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας, γι’ αυτό και το υπουργείο Υγείας έδωσε οδηγίες τόσο για την κυκλοφορία των πολιτών στις πληγείσες περιοχές όσο και για τη διαχείριση των τροφίμων και του νερού και την πιθανότητα να προκύψουν έκτακτες ανάγκες.

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, προχώρησε νωρίτερα σήμερα Κυριακή (10.9.2023) σε έκτακτη ενημέρωση των πολιτών για τις συνέπειες στην υγεία μας από την πλημμύρα που προκάλεσε η κακοκαιρία και μετέτρεψε σε απέραντη λίμνη ολόκληρα χωριά της Θεσσαλίας.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, οι πολίτες στις πλημμυρισμένες περιοχές της Θεσσαλίας θα πρέπει να λάβουν τα εξής μέτρα:

Οδηγίες για την κυκλοφορία των πολιτών σε πλημμυρισμένες περιοχές:

Οδηγίες για τον καθαρισμό του σπιτιού:

Οδηγίες για την κατανάλωση νερού και τροφίμων:

Οδηγίες σχετικά με ζώα (κατοικίδια ή εκτροφής):

Επισημάνσεις για την ασφάλεια των πολιτών:

Μείνετε ασφαλείς και κρατήστε τα παιδιά σας ασφαλή, ως εξής:

Τι είπε η Ειρήνη Αγαπηδάκη

«Οι πολίτες στις πληγείσες περιοχές θα πρέπει να μην καταναλώνουν μολυσμένο νερό και όλα τα στάσιμα και λιμνάζοντα ύδατα πρέπει να τα αντιμετωπίζουν ως δυνητικά μολυσμένα», εξήγησε μεταξύ άλλων η κ. Αγαπηδάκη, σημειώνοντας ότι οι πολίτες θα πρέπει να χρησιμοποιούν εμφιαλωμένο νερό για κάθε είδους εργασία, για την προσωπική τους υγιεινή, για να πιούν νερό, για να μαγειρέψουν, ενδεχομένως ακόμα και για εργασίες που πρέπει να κάνουν μέσα στο σπίτι.

«Εξίσου σημαντικό είναι να αποφεύγουμε την επαφή με τα μολυσμένα ύδατα, τις λάσπες, να μην αφήνουμε τα κατοικίδιά μας να παίζουν μέσα στις λάσπες ή να πίνουν νερό από αυτό, γιατί όπως είπαμε το αντιμετωπίζουμε όλοι ως δυνητικά μολυσμένο.

Είναι σημαντικό να έχουμε κατά νου ότι όλα αυτά τα στάσιμα ύδατα έχουν φερτά υλικά που έχουν παρασυρθεί όλες αυτές τις μέρες από τις πλημμύρες νεκρά ζώα και είναι σημαντικό να μπορούμε να έχουμε τη δυνατότητα να απομονώνουμε τα ζωντανά κατοικίδια ζώα εκτροφής από τις περιοχές στις οποίες υπάρχουν νεκρά ζώα σε σχέση με αυτό.

Οι πολίτες που εντοπίζουν νεκρά ζώα που έχουν παρασυρθεί από τις πλημμύρες σε διάφορες περιοχές είναι σημαντικό να ειδοποιούν την Περιφέρεια, τους δήμους, τις αρμόδιες υπηρεσίες, προκειμένου να γίνεται άμεσα η συλλογή των ζώων και να προχωρήσουν στις διαδικασίες καύσης και ταφής. Έχουν ήδη ξεκινήσει επιχειρήσεις σε αυτό τον τομέα», είπε επίσης η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας.

Πηγή: iatropedia.gr / Ρεπορτάζ: Γιάννα Σουλάκη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Δυσλειτουργία θυρεοειδή & εγκυμοσύνη: Ποιες οι επιπτώσεις;

News Room A

Μύθοι και αλήθειες για την ψωρίαση

News Room A

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά πιθανόν να αυξάνουν τον κίνδυνο για Parkinson

News Room A