magdasnews.gr
News

Ενεργοποιήθηκε η ηλεκτρονική πλατφόρμα επιστολικής ψήφου για τις ευρωεκλογές

ΕΠΙΣΤΟΛΙΚΗ ΨΗΦΟΣ

Από σήμερα τέθηκε σε λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους επιστολικής ψήφου, μετά την έγκριση του σχετικού νόμου πριν λίγες εβδομάδες.

Αυτό αποτελεί μια καινοτόμο κίνηση για την Ελλάδα, προσφέροντας τη δυνατότητα επιστολικής ψήφου για πρώτη φορά στη χώρα, καθιστώντας την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος πιο εύκολη για τους πολίτες, είτε βρίσκονται εντός είτε εκτός Ελλάδας.

Η εφαρμογή της επιστολικής ψήφου είναι ανοικτή σε όλους τους Έλληνες πολίτες που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και επιθυμούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, είτε βρίσκονται εντός είτε εκτός Ελλάδας.

Οι πολίτες εντός Ελλάδας μπορούν να εγγραφούν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους επιστολικής ψήφου μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, χρησιμοποιώντας το taxisnet και τα προσωπικά τους διαπιστευτήρια.

Οι Έλληνες που διαμένουν στο εξωτερικό μπορούν επίσης να εγγραφούν μέσω taxisnet, υποβάλλοντας τα στοιχεία του διαβατηρίου και του δελτίου ταυτότητας συνδυαστικά, ή μέσω υποβολής των στοιχείων του διαβατηρίου και του αριθμού δημοτολογίου.

Για όσους δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο, οι εντός Ελλάδας εκλογείς μπορούν να επισκεφθούν τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών, ενώ οι εκτός Ελλάδας εκλογείς μπορούν να απευθυνθούν στις ελληνικές Προξενικές Αρχές.

Η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως δήλωσε: «Η επιστολική ψήφος είναι μια μεταρρύθμιση ιστορικής και εθνικής σημασίας. Στις ευρωεκλογές του 2024, πενήντα χρόνια μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, δεν θα υπάρχει πλέον κανένα εμπόδιο για τη συμμετοχή όλων, σε Ελλάδα και εξωτερικό, στην εκλογική διαδικασία. Η επιστολική ψήφος βαθαίνει τη Δημοκρατία».

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος δήλωσε: «Από σήμερα, όποιος πολίτης είναι εγγεγραμμένος στους εκλογικούς καταλόγους μπορεί να υποβάλει αίτηση για να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα με επιστολική ψήφο στις προσεχείς ευρωεκλογές. Με εύκολο και απλό τρόπο, ανεξαρτήτως αν κάποιος είναι εντός ή εκτός της χώρας, μέσα σε 5 περίπου λεπτά της ώρας μπορεί να εγγραφεί ώστε να ψηφίσει εύκολα και με ασφάλεια».

Σχετικές αναρτήσεις

Εκ νέου υποψήφια με το CDU η Φ.Ντ. Λάιεν για την ΕΕ

News Room G

Κατεπείγουσα έρευνα από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων για τα mail σε απόδημους στην Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου

News Room G

Καιρός αύριο: Θυελλώδεις άνεμοι και τοπικές βροχές

News Room M