magdasnews.gr
News

Οι Παλαιστίνιοι αξιώνουν από το Δικαστήριο της Χάγης να τελειώσει η ισραηλινή κατοχή

ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΧΑΓΗΣ

Σήμερα, ο παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών, Ρίαντ αλ Μάλικι, εξέφρασε την αίτησή του για άμεσο τερματισμό της ισραηλινής κατοχής των παλαιστινιακών εδαφών κατά την έναρξη των ακροάσεων σχετικά με το νομικό καθεστώς των εδαφών στο δικαστήριο των Ηνωμένων Εθνών.

Περισσότερες από 50 χώρες έχουν κληθεί να παρουσιάσουν τα επιχειρήματά τους ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης έως τις 26 Φεβρουαρίου, έπειτα από αίτημα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για μια γνωμοδότηση σχετικά με την κατοχή.

Ο Αλ Μάλικι κατηγόρησε το Ισραήλ για διακρίσεις και απαρτχάιντ εναντίον των Παλαιστινίων, υποστηρίζοντας ότι αυτοί έχουν υποφέρει από την πολιτική του “εκτοπισμού, της υποδούλωσης, ή του θανάτου”.

Οι δικαστές αναμένεται να αξιολογήσουν τις απόψεις και να εκδώσουν απόφαση μετά από αρκετούς μήνες.

Το Ισραήλ κατέλαβε τη Δυτική Όχθη, τη Γάζα και την Ανατολική Ιερουσαλήμ κατά τον πόλεμο του 1967. Αν και αποχώρησε από τη Γάζα το 2005, εξακολουθεί να ελέγχει τα σύνορά της.

“Ηθική, πολιτική και νομική υποχρέωση”

Η ακροαματική διαδικασία ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου είναι μέρος των προσπαθειών των Παλαιστινίων ώστε διεθνείς νομικοί θεσμοί να εξετάσουν τη συμπεριφορά του Ισραήλ. Αυτές έχουν αυξηθεί αφότου το Ισραήλ εξαπέλυσε τον πόλεμο στη Γάζα σε απάντηση για τις επιθέσεις της Χαμάς που σκότωσαν 1.200 ανθρώπους, σύμφωνα με ισραηλινούς απολογισμούς.

Ο Αλ Μάλικι επανέλαβε τις κατηγορίες για γενοκτονία του Ισραήλ στη Γάζα, τις οποίες απέκρουσε σθεναρά το Ισραήλ σε χωριστές ακροάσεις στη Χάγη τον περασμένο μήνα.

“Η γενοκτονία που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Γάζα είναι αποτέλεσμα δεκαετιών ατιμωρησίας και αδράνειας. Ο τερματισμός της ατιμωρησίας του Ισραήλ είναι μια ηθική, πολιτική και νομική υποχρέωση”, είπε ο Μάλικι.

Είναι η δεύτερη φορά που η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ζητάει από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης γνωμοδότηση σε σχέση με τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

Τον Ιούλιο του 2004 το Διεθνές Δικαστήριο είχε κρίνει ότι το τείχος που έχει κατασκευάσει το Ισραήλ στη Δυτική Όχθη παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και θα πρέπει να κατεδαφιστεί, ωστόσο παραμένει στη θέση του μέχρι σήμερα.

Τώρα οι δικαστές καλούνται να εξετάσουν την “κατοχή, τον εποικισμό και την προσάρτηση…, περιλαμβανομένων μέτρων που αποσκοπούν στην αλλοίωση του δημογραφικού χαρακτήρα και του καθεστώτος της Ιερής Πόλης της Ιερουσαλήμ [από το Ισραήλ], και την υιοθέτηση από αυτό σχετικής μεροληπτικής νομοθεσίας και μέτρων”.

Μεταξύ των χωρών που προγραμματίζεται να συμμετάσχουν στις ακροάσεις είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο ισχυρότερος υποστηρικτής του Ισραήλ, η Κίνα, η Ρωσία, η Νότια Αφρική και η Αίγυπτος. Το Ισραήλ δεν θα συμμετάσχει, αν και έχει στείλει γραπτές παρατηρήσεις.

Από το 1967, το Ισραήλ έχει επεκτείνει σε μεγάλο βαθμό τους εβραϊκούς οικισμούς στη Δυτική Όχθη — κάτι που οι Παλαιστίνιοι λένε πως θέτει σε κίνδυνο τη δημιουργία ενός βιώσιμου παλαιστινιακού κράτους. Έχει επίσης προσαρτήσει την Ανατολική Ιερουσαλήμ, μια κίνηση που δεν αναγνωρίζεται από τις περισσότερες χώρες.

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ζήτησε επίσης από τους 15 δικαστές του Διεθνούς Δικαστηρίου να γνωμοδοτήσουν για το πώς αυτές οι πολιτικές και πρακτικές “επηρεάζουν το νομικό καθεστώς της κατοχής” και ποιες νομικές επιπτώσεις προκύπτουν για όλες τις χώρες και τα Ηνωμένα Έθνη από αυτό το καθεστώς.

Σχετικές αναρτήσεις

Απίστευτο περιστατικό στην Κόρινθο: Του έκαναν νεκροψία και βρήκαν μέσα του… ιατρικό εργαλείο!

Newsroom

Αδιανόητο: Τρία χρόνια μετά τον σεισμό στον Τύρναβο οι κάτοικοι συνεχίζουν να ζουν σε κοντέινερ

Newsroom

Δείτε 4 αυτοκίνητα που έχουν πάρει το όνομα τους απο ζώδια

News Room G