magdasnews.gr
News

ΕΝΦΙΑ: Τέλος χρόνου για την πληρωμή της τελευταίας δόσης του 2023

ΕΝΦΙΑ

Για να δουν το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ για το 2023, οι ιδιοκτήτες ακινήτων πρέπει να επισκεφθούν τον ιστότοπο myAADE. Σήμερα ολοκληρώνεται η προθεσμία πληρωμής της 10ης δόσης του ΕΝΦΙΑ του 2023.

Οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να καταβάλουν ολόκληρο το ποσό της δόσης του ΕΝΦΙΑ με πιστωτική κάρτα ή να επιλέξουν την πληρωμή σε 12 άτοκες δόσεις. Επιπλέον, μπορούν να καταβάλουν το ποσό μέσω διαφόρων ψηφιακών και φυσικών καναλιών των τραπεζών.

Εναλλακτικά, μπορούν να επιλέξουν την πάγια ρύθμιση, που προσφέρει έως 24 δόσεις με επιτόκιο 5,87%. Δεν απαιτείται η λήξη οποιασδήποτε προηγούμενης οφειλής για την ένταξη σε αυτή τη ρύθμιση.

Η αίτηση για ρύθμιση υποβάλλεται ηλεκτρονικά μαζί με υπεύθυνη δήλωση μέσω της ειδικής εφαρμογής του συστήματος Τaxisnet στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ. Κατά την υποβολή, ο φορολογούμενος συμπληρώνει σχετικά πεδία που αποτυπώνουν την εισοδηματική και περιουσιακή του κατάσταση. Επιπλέον, μπορεί να επιλέξει την άντληση στοιχείων από προηγούμενες φορολογικές δηλώσεις.

Τέλος, το ποσό επιστροφής φόρου εισοδήματος συμψηφίζεται με τον ΕΝΦΙΑ.

Πού θα βρούμε το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ;

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων για να δουν το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ για το 2023 θα πρέπει να επισκεφθούν τον ιστότοπο myAADE και να ακολουθήσουν τα εξής βήματα:

  • Μπαίνετε στην αρχική σελίδα του myAADE.
  • Κάνετε κλικ στο παράθυρο “Εφαρμογές”.
  • Κάνετε κλικ στην επιλογή “Δημοφιλείς Εφαρμογές”.
  • Κάνετε κλικ στη “Δήλωση Ε9/ΕΝΦΙΑ”.
  • Θα ανοίξει η σελίδα με τον ΕΝΦΙΑ και το Ε9. Η είσοδος στη σελίδα γίνεται με τους κωδικούς Taxisnet.

Ο νέος ΕΝΦΙΑ

Στο μεταξύ, εντός Απριλίου αναμένεται να αναρτηθούν στο Taxisnet τα νέα εκκαθαριστικά σημειώματα του ΕΝΦΙΑ που θα προβλέπουν ότι ο φετινός λογαριασμός θα μπορεί να εξοφληθεί σε 11 μηνιαίες δόσεις αντί για 10 με την πρώτη δόση να καταβάλλεται στις 30 Απριλίου 2024 και την τελευταία στο τέλος Φεβρουαρίου 2025.

Από το 2025, ο ΕΝΦΙΑ θα εξοφλείται σε 12 μηνιαίες δόσεις. Η πρώτη δόση θα καταβάλλεται έως το τέλος Μαρτίου κάθε έτους.

Επίσης, σε σχέση με το Ε9, οι όποιες διορθώσεις θα πρέπει να γίνουν μέχρι τις 31 Μαρτίου 2024, ενώ μέχρι την ίδια ημερομηνία θα πρέπει να συμπληρώσουν το Ε9 όσοι το 2023 αγόρασαν ή απέκτησαν με γονική παροχή, δωρεά ή κληρονομιά κάποιο ακίνητο, καθώς και όσοι πούλησαν ή μεταβίβασαν στα παιδιά τους ή τα εγγόνια τους ακίνητα. Επίσης μπορούν να διορθώσουν τα περιγραφικά στοιχεία των ακινήτων τους, καθώς επίσης και τα στοιχεία για τα ποσοστά συνιδιοκτησίας και τα είδη των εμπράγματων δικαιωμάτων τους.

Ασφάλιση κατοικιών

Στο μεταξύ, έως την 1η Μαρτίου  έχουν περιθώριο οι ιδιοκτήτες ασφαλισμένων κατοικιών για να “κλειδώσουν” την έκπτωση 10% στον φετινό ΕΝΦΙΑ μετά και τη σχετική παράταση που δίνει το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας. καθώς η προθεσμία υποβολής λήγει σήμερα. Η παράταση κρίνεται απαραίτητη από το  οικονομικού επιτελείου, ώστε να δοθεί επαρκές περιθώριο σε όσους έχουν ασφαλίσει τα ακίνητά τους για φυσικές καταστροφές και δεν έχουν προλάβει να υποβάλουν τη σχετική αίτηση στην πλατφόρμα my Property.Στη συνέχεια με το πέρας της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων, οι ασφαλιστικές εταιρείες θα πρέπει έως τις 11 Μαρτίου να επιβεβαιώσουν τα στοιχεία που έχουν καταγραφεί στην πλατφόρμα.

Σχετικές αναρτήσεις

Σοκαριστικό το σημείωμα αυτοχειρίας του Πατέρα της 14χρονης που βιάστηκε στο Ρέθυμνο

News Room G

Θανατική ποινή σε πατέρα και σύντροφο στη Κίνα-Έριξαν δύο μικρά παιδιά από το 15ο όροφο

News Room G

Ποια είναι η ξανθιά ηθοποιός που έπαιζε φρουτάκια μαζί με τον Κωνσταντίνο Πολυχρονόπουλο;

News Room G