magdasnews.gr
Για την υγεία μας

ΕΟΦ: Μπαράζ ανακλήσεων σε συμπληρώματα διατροφής – Βρέθηκε να περιέχουν καρκινογόνα ουσία!

ΕΟΦ: Μπαράζ ανακλήσεων σε συμπληρώματα διατροφής – Βρέθηκε να περιέχουν καρκινογόνα ουσία!

Όχι ένα, ούτε δύο, αλλά έξι συμπληρώματα διατροφής ανακάλεσε από την αγορά ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ).

Με σχετικές επιμέρους ανακοινώσεις, ο ΕΟΦ ενημερώνει και προειδοποιεί τους καταναλωτές για συγκεκριμένες παρτίδες από έξι συμπληρώματα διατροφής, όπως βλέπετε παρακάτω.

Οι ανακλήσεις αφορούν την παρουσία της καρκινογόνας ουσίας αιθυλενοξείδιο, που εντοπίστηκε μετά από σχετικούς ελέγχους. Δείτε στο τέλος του κειμένου τι είναι το αιθυλενοξείδιο.

ΕΟΦ: Ανάκληση για τα συμπληρώματα διατροφής MORINGA KAPSELN 500MG και MORINGA PULVER 500G

Ανάκληση των παρτίδων 28.10.2022, 29.10.2022, 30.10.2022, 31.10.2021 και 22.3.2023 του συμπληρώματος διατροφής MORINGA KAPSELN 500MG και της παρτίδας 12.2.2023 του συμπληρώματος διατροφής MORINGA PULVER 500G.

ΕΟΦMORINGA KAPSELN 500MG

ΕΟΦMORINGA PULVER 500G

Η ανάκληση αποφασίστηκε “διότι ανιχνεύτηκε η μη εγκεκριμένη ουσία αιθυλενοξείδιο”.

ΕΟΦ: Ανάκληση για το συμπλήρωμα διατροφής PHYTOBIOLOGICALS Dr.RATH

Η ανάκληση αφορά τις παρτίδες 2400D, 2401D, 2890D και 3087D και αποφασίστηκε διότι και σε αυτήν την περίπτωση “ανιχνεύτηκε η μη εγκεκριμένη ουσία αιθυλενοξείδιο”.

ΕΟΦPHYTOBIOLOGICALS Dr.RATH

ΕΟΦ: Ανάκληση για τα συμπληρώματα διατροφής ASHWAGANDHA BIO και SAW PALMETTO

Ανάκληση της παρτίδας 51535827230907 του συμπληρώματος διατροφής ASHWAGANDHA BIO και της παρτίδας 51535823220831 της παρτίδας του συμπληρώματος διατροφής SAW PALMETTO.

Και σε αυτήν την περίπτωση εντοπίστηκε η καρκινογόνος ουσία αιθυλενοξείδιο.

ΕΟΦASHWAGANDHA BIO

ΕΟΦSAW PALMETTO

ΕΟΦ: Ανάκληση του συμπληρώματος διατροφής MAGNESIUM BIO

Ανάκληση των παρτίδων 50371, 50563, 50674, 50933, 51909, 51345 του συμπληρώματος διατροφής MAGNESIUM BIO.

Σημείωση: Στην ανακοίνωση του ΕΟΦ για το εν λόγω συμπλήρωμα διατροφής, λόγω τεχνικού λάθους, ΔΕΝ έχει αναρτηθεί το σχετικό έντυπο της απόφασης, αλλά έχει αναρτηθεί σε επανάληψη το έντυπο που αφορά την ανάκληση για τα συμπληρώματα διατροφής ASHWAGANDHA BIO και SAW PALMETT (βλ. παραπάνω). Επομένως ΔΕΝ γνωρίζουμε αν και σε αυτήν την περίπτωση η ανάκληση αφορά τον εντοπισμό της ουσίας αιθυλενοξείδιο.

Τι είναι το αιθυλενοξείδιο (οξείδιο του αιθυλενίου)

Σε θερμοκρασία δωματίου, το αιθυλενοξείδιο είναι ένα εύφλεκτο άχρωμο αέριο με γλυκιά οσμή. Χρησιμοποιείται κυρίως για την παραγωγή άλλων χημικών, συμπεριλαμβανομένου του αντιψυκτικού. Σε μικρότερες ποσότητες, το αιθυλενοξείδιο χρησιμοποιείται ως φυτοφάρμακο και αποστειρωτικός παράγοντας. Η ικανότητα του αιθυλενοξειδίου να βλάπτει το DNA το καθιστά αποτελεσματικό αποστειρωτικό παράγοντα, αλλά επίσης εξηγεί την καρκινογόνο δράση του.

Πώς εκτίθενται οι άνθρωποι στο οξείδιο του αιθυλενίου;

Οι κύριοι τρόποι έκθεσης του ανθρώπου στο αιθυλενοξείδιο είναι η εισπνοή και η κατάποση, που μπορεί να προκύψουν μέσω επαγγελματικής, καταναλωτικής ή περιβαλλοντικής έκθεσης. Επειδή το οξείδιο του αιθυλενίου είναι εξαιρετικά εκρηκτικό και αντιδραστικό, ο εξοπλισμός που χρησιμοποιείται για την επεξεργασία του αποτελείται γενικά από ερμητικά κλειστά και πολύ αυτοματοποιημένα συστήματα, γεγονός που μειώνει τον κίνδυνο επαγγελματικής έκθεσης.

Παρά αυτές τις προφυλάξεις, οι εργαζόμενοι και οι άνθρωποι που ζουν κοντά σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις που παράγουν ή χρησιμοποιούν οξείδιο του αιθυλενίου μπορεί να εκτεθούν σε αυτό μέσω ανεξέλεγκτων βιομηχανικών εκπομπών. Ο γενικός πληθυσμός μπορεί επίσης να εκτεθεί μέσω του καπνού των τσιγάρων (σ.σ. το περιεχόμενο φυτό και όχι το αέριο της καύσης) και της χρήσης προϊόντων που έχουν αποστειρωθεί με οξείδιο του αιθυλενίου, όπως ιατρικά προϊόντα, καλλυντικά και εξοπλισμός μελισσοκομίας.

Ποιοι καρκίνοι σχετίζονται με την έκθεση σε αιθυλενοξείδιο;

Το λέμφωμα και η λευχαιμία είναι οι καρκίνοι που αναφέρονται συχνότερα ότι σχετίζονται με επαγγελματική έκθεση σε αιθυλενοξείδιο. Οι καρκίνοι του στομάχου και του μαστού μπορεί επίσης να σχετίζονται με έκθεση σε οξείδιο του αιθυλενίου.

Πηγές: https://www.cancer.govhttps://www.eof.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Διαδικτυακή Επιστημονική Ημερίδα με θέμα: Παγκόσμια ημέρα για τον καρκίνο του παγκρέατος – “Αναζητώντας το φαινομενικά αδύνατο”

News Room A

Οι φαρμακοποιοί καταγγέλλουν ότι δεν αποζημιώνονται για τους αντιγριπικούς εμβολιασμούς με ευθύνη των ΠΕΔΙ

News Room A

Διαβήτης: Η συχνότητα εμφάνισης διαβήτη αυξήθηκε στους νέους με σύνδρομο Down

News Room A