magdasnews.gr
Για την υγεία μας

Έρευνα: Ποιοι λαμβάνουν πιο συχνά καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση σύμφωνα με έρευνες;

Οι έγχρωμοι και οι ισπανόφωνοι είναι λιγότερο πιθανό από τους λευκούς να λάβουν καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση (CPR) από παρευρισκόμενους για καρδιακή ανακοπή εκτός νοσοκομείου, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο τεύχος 27 Οκτωβρίου του New England Journal of Medicine.

Ποιοι λαμβάνουν CPR;

Ο R. Angel Garcia, M.D., από το Καρδιολογικό Ινστιτούτο Saint Luke’s Mid America στο Κάνσας Σίτι του Μιζούρι, και οι συνεργάτες του εξέτασαν τη συχνότητα εμφάνισης καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης από παρευρισκόμενους σε καρδιακές ανακοπές που έγιναν μάρτυρες εκτός νοσοκομείου στο σπίτι και σε δημόσιους χώρους, ανάλογα με τη φυλή ή την εθνική ομάδα του ατόμου με καρδιακή ανακοπή. Συμπεριλήφθηκαν δεδομένα για 110.054 μάρτυρες καρδιακών ανακοπών εκτός νοσοκομείου κατά την περίοδο 2013 έως 2019.

Συνολικά, το 32,2 τοις εκατό των καρδιακών ανακοπών που έγιναν μάρτυρες εκτός νοσοκομείου συνέβη σε μαύρους ή ισπανόφωνους. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η πιθανότητα λήψης ΚΑΡΠΑ από παρευρισκόμενους στο σπίτι και σε δημόσιους χώρους ήταν χαμηλότερη για τους μαύρους και τους ισπανόφωνους έναντι των λευκών (προσαρμοσμένες αναλογίες πιθανοτήτων, 0,74 και 0,63, αντίστοιχα). Η χαμηλότερη επίπτωση της καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης από παρευρισκόμενους μεταξύ των μαύρων και ισπανόφωνων ατόμων έναντι των λευκών παρατηρήθηκε σε γειτονιές κυρίως λευκών στο σπίτι και σε δημόσιους χώρους (προσαρμοσμένες αναλογίες πιθανοτήτων, 0,82 και 0,68, αντίστοιχα), στην πλειονότητα μαύρων ή ισπανόφωνων γειτονιών στο σπίτι και σε δημόσιους χώρους (προσαρμοσμένες αναλογίες πιθανοτήτων, 0,79 και 0,63, αντίστοιχα), και σε ενσωματωμένες γειτονιές στο σπίτι και σε δημόσιες τοποθεσίες (προσαρμοσμένες αναλογίες πιθανοτήτων, 0,78 και 0,73, αντίστοιχα).

«Αυτό το εύρημα υποδηλώνει ότι μπορεί να χρειαστούν πολύπλευρες παρεμβάσεις στη δημόσια υγεία για τη μείωση των φυλετικών και εθνοτικών διαφορών στην καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση παρισταμένων», γράφουν οι συγγραφείς.

ΠΗΓΗ

Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Μόλις 4,5 λεπτά έντονης καθημερινής δραστηριότητας μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου

News Room A

Έρευνα: Φτώχεια, ανεργία και έλλειψη μόρφωσης αυξάνουν την πιθανότητα ψυχικής διαταραχής

News Room A

Μίνα Γκάγκα από την Κρήτη: Τα προβλήματα του ΕΣΥ δεν θα λυθούν από τη μια μέρα στην άλλη

News Room A