magdasnews.gr
Για την υγεία μας

Η καθιστική ζωή “σκοτώνει”

Η καθιστική ζωή "σκοτώνει"

Για το 8% των θανάτων παγκοσμίως φαίνεται πως ευθύνεται η αδράνεια, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο British Journal of Sports Medicine. Επίσης, είναι ικανή να προκαλέσει πολλές μη μεταδοτικές νόσους, όπως καρδιοπάθεια, υπέρταση, διαβήτη, εγκεφαλικό επεισόδιο και καρκίνο.

Ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία του 2016 από 168 χώρες και διαπίστωσαν ότι τα ποσοστά μη μεταδοτικών νόσων που αποδίδονται στην καθιστική ζωή, κυμαίνονται από σχεδόν 2% για την υπέρταση, σε περισσότερο από 8% για την άνοια.

Άνθρωποι σε πλούσιες χώρες έχουν υπερδιπλάσιο κίνδυνο για τα παραπάνω σε σχέση με ανθρώπους σε φτωχές χώρες.

Το 2016, επίπεδα σωματικής αδράνειας σε πλούσιες χώρες υπολογίστηκαν να είναι υπερδιπλάσια από αυτά χωρών χαμηλού εισοδήματος.

Ωστόσο, χώρες μεσαίου εισοδήματος έχουν το μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων που κινδυνεύουν από αδράνεια λόγω των μεγάλων τους πληθυσμών.

Αυτό σημαίνει ότι ευθύνονται για το 69% όλων των θανάτων και το 74% των θανάτων από καρδιοπάθεια που συνδέονται με αδράνεια παγκοσμίως.

Το 80% των μη μεταδοτικών νόσων συμβαίνουν σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

Η επίπτωση των θανάτων που συνδέονται με τη σωματική αδράνεια είναι μεγαλύτερη σε χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής και χώρες υψηλού εισοδήματος στη δύση και στην Ασία- Ειρηνικό, σημείωσαν οι ερευνητές με επικεφαλής τον Peter Katzmarzyk, του Pennington Biomedical Research Center στο Baton Rouge.

Τα χαμηλότερα ποσοστά είναι σε χώρες της υποσαχάριας Αφρικής, της Ωκεανίας και της Νοτιανατολικής Ασίας.

Σχετικές αναρτήσεις

Πίνεις καφέ; Τότε έχεις μικρότερο κίνδυνο να “αντιμετωπίσεις” τον πρόωρο θάνατο

News Room A

Κορωνοϊός: Τι σχέση μπορεί να έχει με τη φωτιά στο δάσος – Τι κίνδυνος υπάρχει

News Room A

Ωμέγα-3: Έξι εκπληκτικά οφέλη από τα συμπληρώματα ιχθυελαίου

News Room A