magdasnews.gr
Για την υγεία μας

Ηλικία: Πώς επηρεάζεται η ψυχική υγεία ανάλογα την ηλικία

Έως και ένας στους πέντε ηλικιωμένους αντιμετωπίζει προβλήματα ψυχικής υγείας που δεν αποτελούν φυσιολογικό μέρος της γήρανσης – οι πιο συνηθισμένες από τις οποίες είναι το άγχος ή οι διαταραχές της διάθεσης, συμπεριλαμβανομένης της κατάθλιψης. Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτά τα ζητήματα ψυχικής υγείας ανταποκρίνονται καλά στη θεραπεία. Δυστυχώς, πολύ συχνά οι ηλικιωμένοι δεν αναζητούν ούτε λαμβάνουν τη βοήθεια που χρειάζονται. Οι ασθένειες ψυχικής υγείας που δεν έχουν διαγνωστεί και δεν αντιμετωπίζονται έχουν σοβαρές επιπτώσεις για τους ηλικιωμένους και τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να κατανοήσετε αυτά τα «10 γεγονότα που πρέπει να γνωρίζετε για την ψυχική υγεία και τη γήρανση».

Τα προβλήματα ψυχικής υγείας δεν αποτελούν φυσιολογικό μέρος της γήρανσης.

Ενώ οι ηλικιωμένοι μπορεί να βιώσουν πολλές απώλειες, η βαθιά θλίψη που παραμένει μπορεί να σηματοδοτεί κλινική κατάθλιψη. Ομοίως, μια αγχώδης διαταραχή διαφέρει από τις συνήθεις ανησυχίες. Ένας στους τέσσερις Αμερικανούς ενήλικες έχει διαγνώσιμη ψυχική διαταραχή κατά τη διάρκεια ενός έτους. Περίπου το έξι τοις εκατό των ηλικιωμένων έχουν μια διαγνώσιμη καταθλιπτική ασθένεια. Η ψυχική υγεία είναι εξίσου σημαντική με τη σωματική υγεία. Η καλή ψυχική υγεία συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στη συνολική αίσθηση ευεξίας. Οι μη θεραπευμένες διαταραχές ψυχικής υγείας σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας μπορεί να οδηγήσουν σε μειωμένη λειτουργικότητα, κατάχρηση ουσιών, κακή ποιότητα ζωής και αυξημένη θνησιμότητα.

Έρευνες δείχνουν ότι η ψυχική ασθένεια μπορεί να επιβραδύνει την επούλωση από σωματικές ασθένειες. Οι υγιείς ηλικιωμένοι μπορούν να συνεχίσουν να ευδοκιμούν, να μεγαλώνουν και να απολαμβάνουν τη ζωή! Το διάβασμα, το περπάτημα και η κοινωνικοποίηση είναι μερικές μόνο από τις δραστηριότητες που απολαμβάνουν πολλά άτομα σε οποιαδήποτε ηλικία. Η άσκηση του μυαλού και του σώματός σας και η διατήρηση κοινωνικών σχέσεων είναι επίσης καλό για την ψυχική σας υγεία.

Τα προβλήματα ψυχικής υγείας αποτελούν κίνδυνο για τους ηλικιωμένους, ανεξαρτήτως ιστορικού.

Ενώ ορισμένοι ενήλικες διανύουν τη ζωή τους διαχειριζόμενοι μια χρόνια ψυχική ασθένεια, τα προβλήματα ψυχικής υγείας μπορεί επίσης να εμφανιστούν αργά στη ζωή τους. Μερικές φορές η ψυχική υγεία επιδεινώνεται ως απόκριση σε εγκεφαλικό επεισόδιο, νόσο του Πάρκινσον, καρκίνο, αρθρίτιδα ή διαβήτη, ακόμη και σε ορισμένα φάρμακα. Οι ηλικιωμένοι χωρίς ιστορικό κατάχρησης ουσιών μπορεί να κάνουν κατάχρηση φαρμάκων, αλκοόλ ή ναρκωτικών. Η αυτοκτονία αποτελεί κίνδυνο για τους ηλικιωμένους. Οι ηλικιωμένοι έχουν το υψηλότερο ποσοστό αυτοκτονιών στη χώρα. Τα άτομα ηλικίας 85 ετών και άνω έχουν το υψηλότερο ποσοστό αυτοκτονιών. τα άτομα ηλικίας 75 έως 84 ετών έχουν τη δεύτερη υψηλότερη. Οι απόπειρες αυτοκτονίας των ηλικιωμένων είναι πιο θανατηφόρες. Για τα άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω, υπάρχει μία αυτοκτονία για κάθε τέσσερις απόπειρες σε σύγκριση με μία αυτοκτονία για κάθε 20 απόπειρες για όλες τις άλλες ηλικιακές ομάδες. Αυτά τα συμπτώματα απαιτούν διαβούλευση με έναν επαγγελματία υγείας: Θλίψη που κράτησε περισσότερο από δύο εβδομάδες.

Συνεχείς ανησυχίες για θέματα όπως τα χρήματα, η οικογένεια και η υγεία. Συνεχείς δυσκολίες στον ύπνο ή στη συγκέντρωση Συχνό πρόβλημα να θυμάστε πράγματα ή αισθάνεστε σύγχυση σε οικεία μέρη Πίνετε περισσότερα από ένα αλκοολούχα ποτά την ημέρα ή λαμβάνετε περισσότερα φάρμακα από αυτά που συνταγογραφούνται. Οι ηλικιωμένοι μπορούν να βοηθηθούν με την ίδια επιτυχία με τους νεότερους. Το ογδόντα τοις εκατό των ηλικιωμένων ανέρρωσε από την κατάθλιψη μετά από θεραπεία που περιελάμβανε ψυχοθεραπεία και αντικαταθλιπτικά φάρμακα. Το σύστημα υγείας μας δεν βοηθά επαρκώς τους ηλικιωμένους με ψυχικές διαταραχές.

Το Medicare καλύπτει το 80 τοις εκατό ενός προβλήματος σωματικής υγείας, αλλά μόνο το 50 τοις εκατό ενός προβλήματος ψυχικής υγείας. Αυτό αποτελεί εμπόδιο στη θεραπεία για πολλούς ανθρώπους. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι έως και το 63 τοις εκατό των ηλικιωμένων με ψυχική διαταραχή δεν λαμβάνουν τις υπηρεσίες που χρειάζονται. Το 75 τοις εκατό όσων αυτοκτονούν έχουν επισκεφθεί γιατρό πρωτοβάθμιας περίθαλψης εντός ενός μήνα από την αυτοκτονία τους. Η λανθασμένη διάγνωση και η αποφυγή είναι συχνές. Οι γιατροί πρωτοβάθμιας περίθαλψης αποτυγχάνουν να διαγνώσουν κατάθλιψη στο 50 τοις εκατό των περιπτώσεων. Μόνο οι μισοί από τους ηλικιωμένους που συζητούν συγκεκριμένα προβλήματα ψυχικής υγείας με έναν γιατρό λαμβάνουν οποιαδήποτε θεραπεία. Οι ηλικιωμένοι έχουν μοναδικές ανάγκες φροντίδας ψυχικής υγείας.

Η αλλαγή του σώματος και της χημείας, οι αλλαγές στην οικογένεια και τις φιλίες, και οι αλλαγές στις συνθήκες διαβίωσης, όλα έχουν επίδραση στην ψυχική υγεία και πρέπει να ληφθούν υπόψη στη θεραπεία. Μερικές φορές η βοήθεια στην επίλυση βασικών προβλημάτων, όπως η μεταφορά, μπορεί να μειώσει το άγχος, να βελτιώσει τις συνδέσεις με την κοινότητα και να βελτιώσει τις προοπτικές και τη διάθεση. Εάν οι ηλικιωμένοι λαμβάνουν πολλά φάρμακα για διάφορες ασθένειες, οι αλληλεπιδράσεις και οι παρενέργειες μπορεί να επηρεάσουν τη διάθεση και τη συμπεριφορά.

ΠΗΓΗ

Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Άθληση: Γιατί είναι απαραίτητος ο προληπτικός καρδιολογικός έλεγχος

News Room A

Όλα τα τελευταία δεδομένα για την σκλήρυνση κατά πλάκας: 14 οι διαθέσιμες θεραπείες

News Room

Κορονoϊός: Έρχεται εφαρμογή στο κινητό που θα αξιολογεί τον ιό από τον ήχο της φωνής και του βήχα

News Room A