magdasnews.gr
News

Ισραηλινοί βομβαρδισμοί στον νότο, νέες συνομιλίες με την ελπίδα για εκεχειρία

ΓΑΖΑ

Προχθές τη νύχτα, ο ισραηλινός στρατός πραγματοποίησε βομβαρδισμούς στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, εν μέσω ανθρωπιστικής κρίσης σύμφωνα με μάρτυρες, την ίδια στιγμή που μια ισραηλινή αντιπροσωπεία συμμετέχει σε συνομιλίες στο Παρίσι για να επιτύχει μια νέα εκεχειρία, καθώς αναφέρουν τα μέσα ενημέρωσης.

Οι αεροπορικές επιδρομές στόχευσαν τις πόλεις Χαν Γιούνις και Ράφα στο νότιο άκρο της Λωρίδας της Γάζας, σύμφωνα με δημοσιογράφο του AFP. Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς ανέφερε ότι τη νύχτα σκοτώθηκαν 110 άνθρωποι σε όλη την παλαιστινιακή περιοχή που πολιορκείται από το Ισραήλ από την αρχή του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου.

Μετά από περισσότερους από τέσσερις μήνες πολέμου και την κλιμάκωση της κρίσης από την επίθεση της Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος, περίπου 2,2 εκατομμύρια άνθρωποι, η συντριπτική πλειονότητα του πληθυσμού της Λωρίδας της Γάζας, αντιμετωπίζουν την απειλή της πείνας, όπως αναφέρει ο ΟΗΕ.

Μιλώντας για την ανθρωπιστική κατάσταση, μια εκτοπισμένη γυναίκα στον καταυλισμό της Τζαμπαλίγια δήλωσε: «Όλα τα στρώματα της παλαιστινιακής κοινωνίας υποφέρουν βαριά, φτάσαμε στο στάδιο της ακραίας φτώχειας και της πείνας. Δεν έχουμε πλέον τη δυνατότητα να αγοράσουμε τρόφιμα ή άλλα αγαθά».

Η ανθρωπιστική βοήθεια, επικυρωμένη από το Ισραήλ, εισέρχεται κυρίως στη Γάζα από τη Ράφα μέσω Αιγύπτου. Ωστόσο, η μεταφορά της προς τα βόρεια έχει δυσκολέψει λόγω των καταστροφών και των συγκρούσεων.

Παράλληλα, ισραηλινή αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον επικεφαλής της ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών Μοσάντ, Δαβίντ Μπαρνέα, βρίσκεται στο Παρίσι ελπίζοντας σε μια απεμπλοκή των συνομιλιών για μια νέα εκεχειρία με τη Χαμάς, όπως αναφέρουν ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

«Οριακό σημείο»

Σε αντίποινα για την επίθεση της Χαμάς, το Ισραήλ ορκίστηκε να εξαλείψει το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα, το οποίο ανέβηκε στην εξουσία στη Γάζα το 2007 και έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ και την ΕΕ. Ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε επίθεση που έχει στοιχίσει τη ζωή σε 29.514 ανθρώπους στη Γάζα, στην πλειονότητά τους αμάχους, σύμφωνα με τον απολογισμό που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.

Στο μεταξύ ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου υπέβαλε σήμερα στο υπουργικό του συμβούλιο ασφαλείας σχέδιο για την μεταπολεμική περίοδο στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

Το σχέδιο αυτό, το οποίο υπενθυμίζει στο προοίμιό του τους στόχους εξάρθρωσης της Χαμάς και του Ισλαμικού Τζιχάντ στη Γάζα, προβλέπει κυρίως τη διαχείριση του θύλακα από τοπικούς αξιωματούχους, όπως και τη διάλυση της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες UNRWA.

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας αυτής, στην οποία εργάζονται γύρω στους 30.000 ανθρώπους στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, στον Λίβανο, στην Ιορδανία και στη Συρία, όπου διαχειρίζεται κυρίως σχολεία και νοσοκομεία, δήλωσε χθες, Πέμπτη, ότι η UNRWA έχει φτάσει σε «οριακό σημείο».

Η υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ βρίσκεται στο επίκεντρο πολεμικής από τότε που το Ισραήλ κατηγόρησε 12 εργαζομένους της ότι συμμετείχαν στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου της Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος, τους οποίους η υπηρεσία απομάκρυνε αμέσως. Ωστόσο μολονότι «μέχρι τώρα, καμία απόδειξη δεν έχει προσκομιστεί από το Ισραήλ στην UNRWA», 16 χώρες ανέστειλαν την χρηματοδότησή τους, συνολικού ύψους 450 εκατομμυρίων δολαρίων, πρόσθεσε ο επικεφαλής της, ο Φιλίπ Λαζαρινί, προειδοποιώντας ότι οι επιχειρήσεις της υπηρεσίας σε όλη την περιοχή «θα κινδυνεύσουν σοβαρά από τον Μάρτιο».

Σχετικές αναρτήσεις

ΣΟΚ στην Φλώρινα: Οπλοστάσιο εντοπίστηκε σε σπίτι ζευγαριού

News Room G

Πότε ανοίγουν τα σχολεία μετά το Πάσχα

Newsroom

Στο Κάιρο την ερχόμενη εβδομάδα η Φον ντερ Λάιεν με τους πρωθυπουργούς Ελλάδας, Ιταλίας, Βελγίου

News Room G