magdasnews.gr
Για την υγεία μας

Κολλάει η ζυγαριά σου: Που οφείλεται και πως να το αντιμετωπίσεις;

Σου έχει τύχει να ακολουθείς μία δίαιτα προκειμένου να χάσεις βάρος και να βλέπεις το νούμερο της ζυγαριάς να παραμένει ίδιο; Μάθε, λοιπόν, ότι αυτό συμβαίνει στους περισσότερους ανθρώπους και δεν ευθύνεσαι εσύ γι’ αυτό. Μπορεί να νιώθεις ότι η προσπάθειά σου δεν έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα και πιθανότατα να θες να τα παρατήσεις. Είναι μια λανθασμένη αντιμετώπιση και μετά από λίγες μέρες σίγουρα θα το μετανιώσεις.

Γιατί δεν πέφτει ο δείκτης της ζυγαριάς σου;
Αφού έχεις χάσει κάποια κιλά, το σώμα σου, χρειάζεται λιγότερη ενέργεια, άρα και λιγότερες θερμίδες μέσα στη μέρα. Ο οργανισμός σου έχει τη τάση να επιστρέφει πίσω στα κιλά που ήταν πριν, αποθηκεύοντας περισσότερο λίπος, ώστε να αποφύγει τη λιμοκτονία, μηχανισμός που έχει μείνει από τα πιο παλιά χρόνια, όπου οι άνθρωποι στερούνταν τροφής. Όσο περισσότερο βάρος χάνεις τόσο πιο έντονο γίνεται το φαινόμενο αυτό. Σημαντικό ρόλο παίζουν και οι ορμόνες σου σε αυτό. Η λεπτίνη, η ορμόνη του κορεσμού, μειώνεται πολύ απότομα, με αποτέλεσμα ο εγκέφαλός σου να στέλνει μηνύματα ότι χρειάζεται περισσότερο φαγητό για να επέλθει κορεσμός. Παράλληλα, η γκρελίνη η ορμόνη της πείνας αυξάνεται απότομα για τον ίδιο λόγο, με αποτέλεσμα, μερικές φορές, να ξεφεύγεις από το πρόγραμμά σου και αυτό να έχει αντίκτυπο στο βάρος σου. Έτσι, μπορείς να είσαι πιο επιεικής με τον εαυτό σου την επόμενη φορά.

Τι μπορείς να κάνεις εσύ, όμως;
Μήπως έχεις υποτιμήσει την τροφή που προσλαμβάνεις; Είναι συχνό το φαινόμενο να υποτιμούνται οι ποσότητες φαγητού που καταναλώνονται μέσα στη μέρα.
Quote: Για να βοηθήσεις τον εαυτό σου σε αυτό, ξεκίνα να γράφεις σε ένα ημερολόγιο τι τρως μέσα στη μέρα σου. Θα σε βοηθήσει και να μην υποτιμάς τις ποσότητες του φαγητού που καταναλώνεις, αλλά και να τηρείς σε μεγαλύτερο βαθμό το πρόγραμμά διατροφής σου.
Από την άλλη, μήπως, δίνεις μεγάλη σημασία στο πόσο τρως και όχι στο τι τρως; Η ποιότητα των τροφίμων που καταναλώνεις μπορούν να σε βοηθήσουν, ώστε να μειώσεις το λίπος σου και να ρυθμίσεις την όρεξή σου. Τι χρειάζεται να προσέξεις:

Πρωτεΐνη: Περιλαμβάνεις ικανοποιητική ποσότητα πρωτεΐνης στα γεύματά σου; Η πρωτεΐνη σε βοηθάει ώστε να χτίσεις μυϊκή μάζα και κατά επέκταση να αυξήσεις τον μεταβολισμό σου. Επίσης, σου προσφέρει περισσότερο κορεσμό σε σχέση με τα άλλα μακροθρεπτικά συστατικά, με αποτέλεσμα να μην έχεις λιγούρες ανάμεσα στα γεύματά σου.
Νερό: Πόσο νερό πίνεις μέσα στη μέρα; Γνωρίζεις ότι η κατανάλωση ικανοποιητικής ποσότητας νερού σε βοηθάει να κάψεις περισσότερες θερμίδες μέσα στη μέρα σου; Πρόσεξε όμως, μην καταναλώνεις ροφήματα ή αναψυκτικά που σε ξεδιψούν από τη μία, αλλά από την άλλη είναι γεμάτα σάκχαρα και θερμίδες.
Σωματική δραστηριότητα: Πόσο συχνά γυμνάζεσαι μέσα στην εβδομάδα; Προσπάθησε να γυμνάζεσαι 4-5 φορές μες την εβδομάδα και για να μειώσεις το λίπος σου αλλά και για να βελτιώσεις την υγεία σου. Η άσκηση σε βοηθάει να χτίσεις μυϊκή μάζα και κατά επέκταση να αυξήσεις τον μεταβολισμό σου.

Αν όλα τα παραπάνω τα κάνεις σωστά, τότε μήπως υπάρχει κάποιο ιατρικό πρόβλημα; Καλό θα ήταν να επισκεφτείς τον γιατρό σου για κάποιες εξετάσεις, αφού μπορεί να εμφανίζεις π.χ. υποθυρεοειδισμό ή κάποια ορμονική διαταραχή και να μην το γνωρίζεις.

Να θυμάσαι ότι ακόμα και αν το νούμερο στη ζυγαριά παραμένει σταθερό, μπορεί να αλλάζει η σύσταση στο σώμα σου, δηλαδή να αυξάνονται τα υγρά ή η μυϊκή μάζα, αλλά το λίπος να μειώνεται. Επομένως, μην έχεις ως στόχο μόνο το νούμερο της ζυγαριάς, αλλά παρατήρησε και το σώμα σου π.χ αν σου μπαίνει καλύτερα ένα πιο στενό τζιν.

Συμπέρασμα
Η μείωση του βάρους θέλει υπομονή και επιμονή. Μπορεί μερικές φορές να μην παίρνεις το αποτέλεσμα που επιθυμείς, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να τα παρατήσεις ή να σε απογοητεύει. Υπάρχουν πολλοί λόγοι που μπορεί να μην πέφτει η ένδειξη στη ζυγαριά σου, εξέτασε πρώτα αυτούς που περνάνε από το χέρι σου.

Πάρης Παπαχρήστος, Διαιτολόγος στην Αθήνα, MSc

Βιβλιογραφία
1. Samantha L Thomas, Jim Hyde, Asuntha Karunaratne, Rick Kausman & Paul A Komesaroff. “They all work…when you stick to them”: A qualitative investigation of dieting, weight loss, and physical exercise, in obese individuals. 24 November 2008.
2. S Towers, S Cole, E Iboi, C Montalvo, MG Navas-Zuloaga, JAM Pringle, M Thakur, J Velazquez-Molina And A Murillo. How long do people stick to a diet resolution? A digital epidemiological estimation of weight loss diet persistence. 14 December 2020.
3. Andrei Krokhin, Dániel Marx. On the hardness of losing weight. 25 April 2012

Σχετικές αναρτήσεις

Ηλικία άνω των 40: Γιατί οι οφθαλμολογικές εξετάσεις έχουν σημασία

News Room A

Τι γίνεται με τα χρόνια νοσήματα και τις έκτακτες ανάγκες υγείας στις μέρες της πανδημίας;

News Room A

Κορονoϊός: Έρχεται εφαρμογή στο κινητό που θα αξιολογεί τον ιό από τον ήχο της φωνής και του βήχα

News Room A