magdasnews.gr
Για την υγεία μας

Κορωνοϊός: Εμβόλια και παρενέργειες – Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα “ύποπτα συμπτώματα” (video)

Κορωνοϊός: Εμβόλια και παρενέργειες - Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα "ύποπτα συμπτώματα" (video)

Η λύση για να “τελειώσουμε” τον κορωνοϊό είναι μία. Τα εμβόλια και το πρόγραμμα “Ελευθερία” το οποίο συνεχίζει να “χτίζει” το τοίχος ανοσίας στη χώρα μας.

Από το Σάββατο 29 Μαΐου 2021, οι πολίτες ηλικίας 30-34 ετών θα μπορούν να επιλέξουν να κάνουν όποιο εμβόλιο θέλουν, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το απόγευμα της Τετάρτης ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

Στα συμπτώματα που αν αισθανθούμε μετά τον εμβολιασμό θα πρέπει να απευθυνθούμε σε κάποιο γιατρό αναφέρθηκε ο καθηγητής φαρμακολογίας Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλώντας στο MEGA και στο LIVE NEWS με τον Νίκο Ευαγγελάτο.

Οι παρενέργειες που μπορεί να εμφανίσουν τα εμβόλια, κρατάνε περίπου 24 ώρες και θεωρούνται φυσιολογικές από τους γιατρούς, είναι:

Για το εμβόλιο της Pfizer: 

  • κόπωση – μυαλγία
  • πόνος στο στομάχι
  • πονοκέφαλος

Για το εμβόλιο της Moderna: 

  • κόπωση
  • τάση για εμετό
  • ναυτία

Για το εμβόλιο της Astrazeneca: 

  • πυρετός
  • ρίγη
  • υπνηλία

Για το εμβόλιο της Johnson & Johnson: 

  • πονοκέφαλος
  • μυαλγία
  • πυρετός

Παράλληλα, από την 4η έως την 8η ημέρα τα εμβόλια της Astrazeneca και της Johnson & Johnson μπορεί να προκαλέσουν πονοκέφαλο, πόνο στο θώρακα, πόνο στην κοιλιά ή και διάρροια, ίλιγγο ή εμετούς, καθιώς και πρήξιμο στα άκρα και θαμπή όραση.

Μιλώντας στην εκπομπή LIVE NEWS ο καθηγητής φαρμακολογίας Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Ευάγγελος Μανωλόπουλος σημείωσε πως αυτές είναι προβλεπόμενες και αναμενόμενες παρενέργειες, οι οποίες είναι διαχειρήσιμες από τους γιατρούς.

«Όσον αφορά στα εμβόλια mRNA δεν υπάρχει κάτι που να μας προειδοποιεί να πάμε στο γιατρό, μόνο κάποιος έντονος πόνος στο στήθος, που ίσως είναι περικαρδίτιδα, η οποία αντιμετωπίζεται με αντιφλεγμονώδη και κορτιζόνη, δεν είναι επικίνδυνη για την ανθρώπινη ζωή» σημείωσε ο κ. Μανωλόπουλος, ενώ τα εμβόλια με αδενοϊό, όπως της Astrazeneca, υπογράμμισε πως εκεί παρατηρούνται κάποια φαινόμενα θρομβώσεων.

«Σε αυτή την περίπτωση υπάρχει έντονος πονοκέφαλος που δεν υποχωρεί, θολούρα στα μάτια, δυσκολία στην αναπνοή, πόνος στα πόδια, τα οποία συμπτώματα είναι έντονα και επίμονα» τόνισε ο κ. Μανωλόπουλος, σημειώνοντας πως μέχρι τώρα δεν έχουν εμφανιστεί συμπτώματα 28 ημέρες μετά τον πρώτο εμβολιασμό με τέτοιου τύπου εμβόλια.

«Αν έχει εμβολιαστεί και έχει περάσει ένας μήνας και δεν έχει εμφανίσει συμπτώματα, είναι καλά και μπορεί να κάνει και τη δεύτερη δόση» πρόσθεσε ο καθηγητής φαρμακολογίας Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Δείτε το video:

Σχετικές αναρτήσεις

Σε ποιες περιπτώσεις η ασπιρίνη μπορεί να αποδειχτεί επικίνδυνη

News Room A

Τα πρώτα νανορομπότ που βρίσκουν και καταστρέφουν τους όγκους δημιούργησαν οι επιστήμονες

News Room

Εθνική Αρχή Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής: Εξετάζει αίτημα μοναχικού άνδρα να αποκτήσει παιδί μέσω παρένθετης μητέρας

News Room A