magdasnews.gr
Για την υγεία μας

Νέες έρευνες για τα εμβόλια: Καλύτερος ο συνδυασμός εμβολίων παρά δύο δόσεις με το AstraZeneca

Νέες ερευνές για τα εμβόλια: Καλύτερος ο συνδυασμός εμβολίων παρά δύο δόσεις με το AstraZeneca

Ο εμβολιασμός με διαφορετικά εμβόλια, όπως αυτά της AstraZeneca και της Pfizer-BioNTech, μπορεί να δημιουργήσει μία πολύ ισχυρή ανοσία στον οργανισμό μας, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Συγκεκριμένα, ε πρόσφατη δημοσίευση στο περιοδικό Nature διερευνάται η αποτελεσματικότητα συνδυασμού διαφορετικών εμβολίων. Τα αποτελέσματα μελετώνται από τους καθηγητές της Ιατρικής του ΕΚΠΑ Δημήτριο Παρασκευή (αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής) και Θάνο Δημόπουλο (πρύτανης ΕΚΠΑ).

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι συνδυαστικά σχήματα εμβολιασμού θα “φέρουν” πιο ισχυρή ανοσία, σε σχέση με τις δύο δόσεις ενός μόνο εμβολίου, απλοποιώντας ταυτόχρονα τις διαδικασίες εμβολιασμού σε χώρες που ίσως αντιμετωπίζουν μεγάλες ελλείψεις στον αριθμό των εμβολίων.

Αξίζει να σημειωθεί πως την περασμένη εβδομάδα, μία μελέτη του Ηνωμένου Βασιλείου που ονομάζεται Com-COV, η οποία εξέτασε τους συνδυασμούς αυτών των δύο εμβολίων, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα άτομα στις ομάδες συνδυασμού παρουσίασαν υψηλότερα ποσοστά ήπιων ανεπιθύμητων ενεργειών, όπως πυρετός, από ό,τι τα άτομα που έλαβαν δύο δόσεις του ίδιου εμβολίου.

Η διαδικασία της έρευνας και τα αποτελέσματα:

Ξεκινώντας τον Απρίλιο, η ισπανική δοκιμή CombivacS περιέλαβε 663 άτομα που ήδη είχαν λάβει μία δόση του εμβολίου της Oxford-AstraZeneca, το οποίο χρησιμοποιεί έναν αβλαβή “αδενοϊό” από χιμπατζή ως φορέα για τη μεταβίβαση στα κύτταρα του ξενιστή της πληροφορίας για την παραγωγή της πρωτεΐνης του SARS-CoV-2. Τα δύο τρίτα των συμμετεχόντων επιλέχθηκαν τυχαία να λάβουν το mRNA εμβόλιο της Pfizer, τουλάχιστον οκτώ εβδομάδες μετά την πρώτη δόση.

Η δεύτερη δόση του εμβολίου mRNA βρέθηκε να αυξάνει σημαντικά την ανοσιακή απάντηση των συμμετεχόντων που ήδη είχαν λάβει μία δόση του εμβολίου Oxford-AstraZeneca. Μετά τη δεύτερη δόση, οι συμμετέχοντες άρχισαν να παράγουν πολύ υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων από ό,τι στο παρελθόν και αυτά τα αντισώματα ήταν σε θέση να εξουδετερώσουν τον κορωνοϊό. Οι συμμετέχοντες που δεν έλαβαν δεύτερη δόση δεν παρουσίασαν καμία αλλαγή στα επίπεδα αντισωμάτων.

Σχετικές αναρτήσεις

SOS απο ΠΟΥ:Η έλλειψη άσκησης στοιχίζει παγκοσμίως 27 δισ.ευρώ ετησίως

News Room A

Τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή

News Room

Εποχικές ιώσεις: Έχετε γρίπη, RSV ή COVID-19; Τι πρέπει να γνωρίζετε

News Room A