magdasnews.gr
People & Politics

Ο διεθνούς φήμης αρχιτέκτονας Παναγιώτης Τόμπρας επέστρεψε στην Ελλάδα

Το NouPou συνάντησε τον αρχιτέκτονα και ιδρυτή της εταιρείας Top Mentor Consultants με έδρα τη Νέα Σμύρνη, Παναγιώτη Τόμπρα και συνομίλησε μαζί του για την πορεία του, ενώ ο ίδιος εξηγεί πώς οι επενδύσεις μεταμορφώνουν και αναβαθμίζουν το κτιριακό απόθεμα της Ελλάδας.

Έχοντας θητεύσει για αρκετά χρόνια στο εξωτερικό, δραστηριοποιούμενος σε σημαντικά αλλά και ταυτόχρονα εμβληματικά κατασκευαστικά project, ο αρχιτέκτονας Παναγιώτης Τόμπρας επέλεξε να επιστρέψει στην Ελλάδα, διαβλέποντας τις δυνατότητες και τις προοπτικές της χώρας, με νέες επενδύσεις και αναπτύξεις που έρχονται να μεταμορφώσουν και να αναβαθμίσουν το κτιριακό της απόθεμα. Ίδρυσε την εταιρεία Top Mentor Consultants, όπου εκτός από τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό, αναλαμβάνει την κατασκευή αλλά και το project management και συμβουλεύει υποψήφιους επενδυτές, συνεργαζόμενη με όλους όσους επιθυμούν να δημιουργήσουν κάτι καινούργιο κατασκευαστικά στη χώρα, είτε αναβαθμίζοντας υφιστάμενα ακίνητα, είτε δημιουργώντας νεόδμητες κατασκευές.

«Ολοκλήρωσα τις σπουδές μου στη Βενετία ως αρχιτέκτονας το 2002. Κατόπιν δημιούργησα το δικό μου γραφείο στη Σπάρτη καθώς και υποκατάστημα στη Μονεμβασιά. Αντικείμενό μας ήταν κυρίως ο σχεδιασμός ξενοδοχείων, εξοχικών κατοικιών και βιλών, κυρίως στη Νότια Λακωνία από τη Μονεμβασιά έως και την Ελαφόνησο. Η κρίση του 2009 με οδήγησε στην απόφαση να μετακομίσω στο εξωτερικό. Η πρώτη μου στάση ήταν στη Μελβούρνη, όπου έμεινα για δύο χρόνια. Εκεί ήμουν υπεύθυνος για την κατασκευή ενός νέου ξενοδοχείου με την ονομασία Pegasus Hotel καθώς και 120 μεζονετών. Στη συνέχεια έζησα στη Ντόχα του Κατάρ όπου ανέλαβα καθήκοντα διευθυντή σχεδιασμού στο Sheraton Hotel, στο Pearl Project, ένα έργο κατασκευής 5 υψηλών πύργων και 1.300 επιμέρους ιδιοκτησιών, καθώς και στο εμπορικό κέντρο North Gate Mall. Στη συνέχεια παρέμεινα για 5 χρόνια στο Ντουμπάι, ως υπεύθυνος σχεδιασμού του Μουσείου του Μέλλοντος καθώς και της παγκοσμίου βεληνεκούς έκθεσης Expo 2020».

Όνειρο η επιστροφή στην Ελλάδα

Παρά τη διεθνή καριέρα που πραγματοποίησε, το όνειρό του ήταν να επιστρέψει στην Ελλάδα. Κάτι που έκανε πράξη την τελευταία διετία, μετά από μία μικρή ενδιάμεση στάση στο Κάιρο της Αιγύπτου, κατά την περίοδο των lockdowns. «Ο επαναπατρισμός μου συνάντησε την περίοδο εξάπλωσης του κορωνοϊού. Γεγονός που έκανε ιδιαίτερα δύσκολη την επαφή μου με τον κόσμο, καθότι η πανδημία ανέκοψε την κατασκευαστική δραστηριότητα ανά τον κόσμο. Στο Κάιρο παρέμεινα για περίπου πέντε μήνες, συμβάλλοντας στην κατασκευή του Μουσείου της πόλης».

Η ίδρυση της Top Mentor Consultants

Από την επιστροφή του στην Ελλάδα και ύστερα, δημιούργησε την Top Mentor Consultants με έδρα τη Νέα Σμύρνη. Αυτή την περίοδο συμμετέχει στον σχεδιασμό δύο πολυτελών ξενοδοχείων που πρόκειται να κατασκευαστούν στη Μυτιλήνη, με συνολική επιφάνεια 8.000 τ.μ. και 2.000 τ.μ. αντίστοιχα. Επίσης, έχει αναλάβει να σχεδιάσει ένα εστιατόριο στο ίδιο νησί. Στον Πειραιά ανακαινίζει υφιστάμενο κτίριο, το οποίο θα μετατραπεί σε boutique hotel επί της οδού Κουντουριώτου. Σύντομα πρόκειται να ανακαινίσει υφιστάμενη ξενοδοχειακή μονάδα στην περιοχή των Καμμένων Βούρλων.

Για εκείνον η φυγή στο εξωτερικό αποτέλεσε μία λύση ανάγκης τα προηγούμενα χρόνια, όπως λέει στο NouPou. «Ήταν μία επιλογή που ακολούθησε την έρευνα που πραγματοποίησα τότε, αναζητώντας χώρες με προοπτική ανάπτυξης, δεδομένης της οικονομικής κρίσης που αντιμετώπιζε την ίδια εποχή η Ελλάδα. Μεταξύ των επιλογών μου ήταν χώρες όπως η Αυστραλία και ο Καναδάς. Διάλεξα την Αυστραλία λόγω του κλίματος και του γεγονότος ότι διαμένουν εκεί πολλοί Έλληνες. Ταυτόχρονα, στη χώρα διαμένουν αρκετοί Ιταλοί, γεγονός που διευκόλυνε τη δουλειά μου, δεδομένου ότι μιλάω άπταιστα την ιταλική γλώσσα. Έκανα ένα ταξίδι, χωρίς να γνωρίζω κανέναν, χωρίς να έχω δουλειά. Το ταξίδι ξεκίνησε αρχικά για δύο εβδομάδες και έμεινα στην Αυστραλία για δύο χρόνια».

Όπως λέει ο κύριος Τόμπρας κατά την παραμονή του στο εξωτερικό, μετέτρεψε την τύχη του σε πράξεις και ευκαιρίες, αναλαμβάνοντας αρκετές δουλειές σε όλες τις προαναφερόμενες χώρες. «Προκάλεσα την τύχη μου και δικαιώθηκα. Κατά τη διαδρομή μου στο εξωτερικό κατάφερα να διευθύνω ορισμένα από τα μεγαλύτερα projects, ιδίως στις χώρες της Μέσης Ανατολής».

«Αγαπάω την Ελλάδα και πιστεύω στις δυνατότητές της»

Στο ερώτημα γιατί προτίμησε να επιστρέψει στην Ελλάδα παρά τη σημαντική καριέρα που είχε χτίσει στο εξωτερικό, απαντά χωρίς περιστροφές: «Είναι μία ερώτηση που μου κάνουν όλοι. Αγαπάω την Ελλάδα και πιστεύω στις δυνατότητές της. Η χώρα έχει ποιότητα ζωής, ενώ βρίσκεται και σε ένα πολύ καλό momentum με σημαντικές ευκαιρίες στον κατασκευαστικό τομέα και πολλές επενδύσεις να βρίσκονται σε εξέλιξη. Την ίδια στιγμή η κατασκευαστική δραστηριότητα στην δημιουργία μεγάλων projects στο Ντουμπάι, είχε σταδιακά αρχίσει να φθίνει. Και αυτό το γεγονός με παρακίνησε να λάβω την απόφαση να επιστρέψω στην Ελλάδα. Ωστόσο, διατηρώ ακόμα συνεργασίες εκτός συνόρων, σε χώρες όπως η Σαουδική Αραβία ή το Καζακστάν».

O ίδιος στοχεύει να δημιουργήσει το μεγαλύτερο αρχιτεκτονικό γραφείο στην Ελλάδα μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια. «Το ενδιαφέρον μας επικεντρώνεται στον σχεδιασμό ξενοδοχείων και πολυτελών κατοικιών, αντλώντας στοιχεία από τη διεθνή μου εμπειρία».

«Βλέπω ότι λείπει ο επαγγελματισμός που εγώ γνώρισα σε χώρες του εξωτερικού. Δεν με φοβίζει τίποτα ωστόσο, βάζω ψηλά τον πήχη και προχωράω. Όπως πέτυχα στο εξωτερικό, το ίδιο πιστεύω ότι θα κάνω και στην Ελλάδα. Αυτή τη στιγμή βρίσκομαι σε συζητήσεις με επενδυτές κυρίως από το εξωτερικό, οι οποίοι ενδιαφέρονται να έρθουν στην Ελλάδα. Στόχος είναι τόσο τα νότια προάστια, όσο και άλλες περιοχές».

Τα αγαπημένα στέκια των νοτίων προαστίων

Κάτοικος των νοτίων προαστίων για αρκετά χρόνια της ζωής του, προτιμά και κινείται στην ευρύτερη περιοχή. «Αυτό που μου αρέσει περισσότερο είναι η Βουλιαγμένη και το Καβούρι. Ξεχωρίζω τον συνδυασμό της θάλασσας και του πρασίνου που διατηρούν αυτές οι δύο περιοχές. Σχεδόν καθημερινά κάνω μία βόλτα στα νότια, συχνά πηγαίνω με το laptop μου και δουλεύω δίπλα στη θάλασσα, σε κάποιο από τα αγαπημένα μου στέκια. Δεν μου αρέσει να είμαι κλεισμένος στο γραφείο κι έτσι τον περισσότερο χρόνο μου τον περνάω έξω». Αγαπημένα του στέκια είναι το Caretta στην παραλία Γλυφάδας, το Aqua Marina στη Βουλιαγμένη, το Blends στη Γλυφάδα αλλά και ο Αστέρας Βουλιαγμένης.

Για τα νότια προάστια εκφράζει την πεποίθηση ότι η περιοχή θα δει ακόμα μεγαλύτερη ανάπτυξη στον τομέα των ακινήτων τα επόμενα χρόνια. «Θα πρέπει ωστόσο να διατηρήσουμε ενεργούς πνεύμονες πρασίνου. Οι προοπτικές πάντως για την περιοχή είναι περισσότερο από ενθαρρυντικές. Το Ελληνικό, η Β’ Πλαζ Βούλας που θα φτιάξει η ΤΕΜΕΣ, τα Αστέρια Γλυφάδα και άλλες επενδύσεις που θα υλοποιηθούν, θα δημιουργήσουν μία από τις πιο ξεχωριστές παραλιακές ζώνες στον κόσμο».

Βρείτε τη σελίδα του στο instagram εδώ!

Σχετικές αναρτήσεις

Το ήξερες; Η Βαλίσσα Ελισάβετ έχει ΜΟΝΟ δύο επαφές στο κινητό της και ΔΕΝ είναι αυτές που φαντάζεσαι

News Room A

Ιωάννα Παλιοσπύρου: “Με πολλούς συνανθρώπους μας, με ενώνει ο πόνος”

News Room A

Το επικό σχόλιο του Λευτέρη Πετρούνια στον Στέφανο Τσιτσιπά που έγινε viral

News Room A