magdasnews.gr
Για την υγεία μας

Οι άνδρες ή οι γυναίκες χρειάζονται περισσότερο ύπνο; Αυτός είναι ο λόγος!

Οι άνδρες ή οι γυναίκες χρειάζονται περισσότερο ύπνο; Αυτός είναι ο λόγος!

Η επιστήμη έχει διευθετήσει τη συζήτηση για το αν οι άνδρες ή οι γυναίκες χρειάζονται περισσότερο ύπνο.

Χρειάζονται πράγματι οι γυναίκες περισσότερο ύπνο από τους άνδρες;

Και η απάντηση είναι θετική. Όντως οι γυναίκες χρειάζονται περισσότερο ύπνο από τους άνδρες. Και είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο.

Και το έχουν δείξει παραπάνω από μία μελέτες.

Σύμφωνα με μια μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Duke, αποδεικνύεται ότι η κοπέλα ή η σύζυγός μας είναι αυτή που κοιμάται και όχι εμείς. Αυτό είναι σωστό, καθ′ ότι αποδεικνύεται ότι οι γυναίκες χρειάζονται περισσότερο ύπνο από τους άνδρες.

Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, αυτό δεν συμβαίνει επειδή οι γυναίκες κουράζονται πιο εύκολα ή κάνουν περισσότερη δουλειά από τους άνδρες σε μια μέρα. Στην πραγματικότητα έχει να κάνει πολύ με τον τρόπο που ο εγκέφαλος των γυναικών είναι «καλωδιωμένος» σε σχέση με τον εγκέφαλο των ανδρών.

Η μελέτη του 2008 εξέτασε 210 μεσήλικες άνδρες και γυναίκες και διαπίστωσε ότι οι γυναίκες αντιμετώπιζαν μεγαλύτερα προβλήματα υγείας από την έλλειψη ύπνου από τους άνδρες.

Επίσης, σύμφωνα με τα ευρήματα μελέτης που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Sleep Medicine Reviews, οι γυναίκες κοιμούνται χειρότερα από τους άνδρες με τους επιστήμονες να πιστεύουν ότι αυτό οφείλεται στο ότι το «ρολόι» του σώματός τους λειτουργεί περίπου έξι λεπτά πιο γρήγορα.

Το βιολογικό ρολόι καθορίζει σημαντικά το πώς λειτουργούμε. Ουσιαστικά λειτουργεί σαν ένα πρόγραμμα, ρυθμίζοντας το χρονοδιάγραμμα πολλών βιολογικών λειτουργιών, από τις ώρες που κοιμόμαστε μέχρι τις ώρες που τρώμε. Ο κιρκάδιος ρυθμός διαχειρίζεται τους ημερήσιους κύκλους ύπνου και αφύπνισης και επηρεάζει τα επίπεδα ενέργειας σε διάφορα σημεία κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Το γεγονός ότι οι γυναίκες λειτουργούν πιο… γρήγορα, σημαίνει πως ο οργανισμός τους δεν είναι απόλυτα συγχρονισμένος με το περιβάλλον και ο εγκέφαλος δεν δίνει απολύτως σωστά μηνύματα σχετικά με τις ώρες που πρέπει να ξεκουράζονται.

Ερευνητές από τα πανεπιστήμια του Χάρβαρντ, του Στάνφορντ και του Σαουθάμπτον εξέτασαν δεκάδες ακαδημαϊκές εργασίες που δημοσιεύθηκαν την τελευταία δεκαετία σχετικά με το «χάσμα του ύπνου» που υπάρχει μεταξύ ανδρών και γυναικών.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι γυναίκες είχαν σχεδόν 60% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν αϋπνία. Επιπλέον, συνολικά βαθμολογούσαν την ποιότητα του ύπνου τους χαμηλότερα από τους άνδρες.

Οι άνδρες, από την άλλη, απολάμβαναν λιγότερο βαθύ ύπνο από τις γυναίκες, ήταν πιο επιρρεπείς στο ξενύχτι και είχαν περισσότερες πιθανότητες να υποφέρουν από υπνική άπνοια.

Σχετικές αναρτήσεις

Εθνικό Μητρώο Εγκαυματιών: Ο ΕΟΠΥΥ θα καλύπτει εγκαυματίες από κάθε αιτία πυρκαγιάς

News Room A

Πότε επιβάλλεται επίσκεψη στον αγγειοχειρουργό για τη φλεβική υγεία των ποδιών;

News Room A

Κορωνοϊός: Αυτές είναι οι μακροχρόνιες επιπλοκές σε καρδιά και εγκέφαλο

News Room A