magdasnews.gr
Για την υγεία μας

Παιδίατροι: Κίνδυνος για αύξηση των αναπνευστικών λοιμώξων και της γρίπης στα σχολεία

Ο Κώστας Νταλούκας, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων, ζητάει να επανέλθει η μάσκα στα σχολεία, να εμβολιάσουν οι γονείς τα παιδιά τους ενώ εξηγεί γιατί ανησυχεί για τον συνδυασμό γρίπης – κορονοϊού

Τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου ανοίγουν τα σχολεία με την εξέλιξη της πανδημίας να παίζει κομβικό ρόλο, στο αν η επιστροφή των μαθητών στις τάξεις θα γίνει με μέτρα ή όχι.

O υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, έχει αποκαλύψει ότι οι σχετικές συζητήσεις με το υπουργείο Παιδείας και τους ειδικούς θα γίνουν μέχρι το τέλος του Αυγούστου, αφού θα έχουν εξεταστεί τα επιδημιολογικά δεδομένα των δύο τελευταίων εβδομάδων.

Μπορεί οι αποφάσεις να μην έχουν κλειδώσει, ωστόσο το θέμα συζητείται αρκετά, με τους ειδικούς να τοποθετούνται σχετικά σχεδόν καθημερινά εκφράζοντας τις απόψεις τους για το πώς θα βρει μαθητές και εκπαιδευτικούς το πρώτο κουδούνι μετά τις καλοκαιρινές διακοπές και τους γονείς να ανησυχούν για το πώς θα εξελιχθεί ο φετινός χειμώνας.

Ο κ. Κώστας Νταλούκας, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων, μιλώντας στο ertnews.gr ζητάει με το άνοιγμα των σχολείων να επανέλθει η χρήση μάσκας σε μαθητές και εκπαιδευτικούς μέσα στις σχολικές τάξεις αλλά και να προχωρήσουν οι γονείς, το γρηγορότερο δυνατόν, σε εμβολιασμό των παιδιών τους, ακόμα κι αν αυτά έχουν νοσήσει. Ακόμα μιλώντας για τον φετινό χειμώνα τονίζει ότι ο συνδυασμός κορονοϊού και γρίπης, είναι κάτι που τον ανησυχεί, καθώς ήδη από το καλοκαίρι έχουμε πολλά κρούσματα γρίπης.

Όπως λέει ο κ. Νταλούκας, «η κοινωνία έξω έχει ανοίξει εντελώς, δεν κρατιέται κανένα μέτρο στο μεγαλύτερο ποσοστό, όπως σε μέσα μαζικής μεταφοράς, σε αεροπλάνα… Οι νέοι βγήκαν πήγαν διακοπές, πήγαν σε μπαρ χωρίς μάσκες, αρρώστησαν οι πάντες, έχει νοσήσει πολύ μεγάλο ποσοστό. Και τίθεται το ερώτημα αν έχει νόημα να βάλουν τα παιδιά μάσκες στην αίθουσα του σχολείου… Η απάντηση η επιστημονική είναι βεβαίως κι έχει νόημα, διότι η νόσος δεν εξασφαλίζει μακροχρόνια ανοσία άρα μπορεί τα παιδιά που έχουν νοσήσει πριν από ένα, δύο ή τρεις μήνες να κολλήσουν ξανά και άρα να έχουμε συνεχώς μία ανακύκλωση της νόσου μέσα στη δεξαμενή αυτή που λέγεται σχολείο. Οι αίθουσες των σχολείων είναι κλειστοί χώροι και το χειμώνα δεν θα αερίζονται, οπότε υπάρχει πιθανότητα μετάδοσης της νόσου. Τα πράγματα βέβαια δεν είναι όπως ήταν πέρυσι ή πρόπερσι. Έχουν νοσήσει πάρα πολλά παιδιά και κάποια, δυστυχώς όχι πολλά, έχουν κάνει τα εμβόλια» και συνεχίζει: «Αυτά τα δύο έχουν βοηθήσει ώστε να αποκτήσουν και τα παιδιά ένα επίπεδο ανοσίας, το οποίο σε άλλα παιδιά είναι υψηλό και σε άλλα χαμηλό, ανάλογα με το αν έκαναν το εμβόλιο, αν κόλλησαν τη νόσο και νόσησαν αλλά και πότε. Αν κόλλησαν για παράδειγμα πριν 12 μήνες έχει κατέβει η ανοσία αυτή. Άρα, οπωσδήποτε υπάρχει μία θωράκιση πλέον, δεν είναι τόσο πολύ εύκολο να “περπατήσει” η νόσος μέσα στη σχολική κοινότητα όσο ήταν την περσινή χρονιά, αλλά η προσωπική μου άποψη είναι ότι η μάσκα δεν θα κάνει κακό και σε κανέναν να μπει μέσα στην αίθουσα που είναι κλειστός χώρος. Δεν βλέπω τον λόγο να μην παρθεί αυτό το μέτρο που έχει αποδειχθεί πολύ αποτελεσματικό και θα προφυλάξει και από την COVID αλλά και από την γρίπη, που είναι άλλο ένα πρόβλημα που περιμένουμε φέτος».

Πηγή:ertnews.gr

Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

10 Οκτωβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας!

News Room A

Έρχεται το ρινικό εμβόλιο! Πώς θα «σταματάει» τον κορωνοϊό στη μύτη

News Room A

Η τεχνητή νοημοσύνη φέρνει την επανάσταση στον τομέα της εξωσωματικής γονιμοποίησης

News Room A