magdasnews.gr
Για την υγεία μας

Πανεπιστήμιο Βoστώνη Μελέτη: Αποκαλύπτει στα μακροφάγα μηχανισμούς που είναι απαραίτητοι για τη λοίμωξη covid-19

Πανεπιστήμιο Βσστώνη Μελέτη: Η απορρύθμιση των μακροφάγων κατά τη διάρκεια της λοίμωξης SARS-CoV-2 και η υπερβολική παραγωγή προφλεγμονωδών κυτταροκινών από αυτά τα μακροφάγα έχει υποτεθεί ότι συμβάλλει στη σοβαρότητα της νόσου COVID-19. Ωστόσο, οι μηχανισμοί που συμβάλλουν στην υπερφλεγμονώδη απόκριση των μακροφάγων παρέμειναν ασαφείς. Τώρα, ερευνητές της Ιατρικής Σχολής Chobanian & Avedisian του Πανεπιστημίου της Βοστώνης εντόπισαν έναν υποδοχέα, τον CD169 (που ονομάζεται επίσης Siglec1), ο οποίος εκφράζεται αποκλειστικά στα μακροφάγα και συμβάλλει στην υπερφλεγμονώδη απόκριση των μακροφάγων κατά τη μόλυνση με SARS-CoV-2. Τα ευρήματα αυτά μπορεί να δώσουν μια εξήγηση για το πώς η μόλυνση των μακροφάγων στους πνεύμονες των ασθενών με COVID-19 από τον SARS-CoV-2 προάγει τις φλεγμονώδεις αποκρίσεις.

“Αυτά τα μακροφάγα δεν εκφράζουν τον ACE2, τον υποδοχέα του SARS-CoV-2. Αντίθετα, η είσοδος του SARS-CoV-2 στα μακροφάγα διευκολύνθηκε από μια λεκτίνη, την CD169, η οποία αναγνωρίζει την πρωτεΐνη spike του SARS-CoV-2”, εξήγησε ο αντίστοιχος συγγραφέας Suryaram Gummuluru, Ph.D., καθηγητής μικροβιολογίας. Για να ελέγξουν τη θεωρία τους, οι ερευνητές συνέκριναν τα ανθρώπινα μακροφάγα που εξέφραζαν το CD169 με εκείνα που δεν εξέφραζαν και στη συνέχεια εξέθεσαν τα κύτταρα αυτά στον SARS-CoV-2. “Διαπιστώσαμε ότι τα μακροφάγα που εξέφραζαν το CD169 ήταν ιδιαίτερα επιτρεπτά για την είσοδο του ιού και την έναρξη του πολλαπλασιασμού του ιού, αλλά η ολοκλήρωση του κύκλου ζωής του ιού παρεμποδίστηκε και εμπόδισε την παραγωγή νέων μολυσματικών σωματιδίων του ιού. Παραδόξως, η έναρξη του πολλαπλασιασμού του ιού και η έκφραση ματαιωμένων ιικών μεταγράφων σε CD169+ μακροφάγα, ήταν επαρκής για να ενεργοποιήσει τους μηχανισμούς επιτήρησης του ξενιστή (έμφυτη ανοσολογική απόκριση) και να προκαλέσει την έκφραση προφλεγμονωδών αποκρίσεων”, δήλωσε ο Gummuluru.

Οι ερευνητές υποθέτουν ότι η επίμονη ενεργοποίηση των μηχανισμών ανίχνευσης του ιού που ανιχνεύουν αυτά τα ενδιάμεσα προϊόντα αντιγραφής του ιού στα μακροφάγα μπορεί να συμβάλει στην ανώμαλη φλεγμονή που σχετίζεται με τη σοβαρή νόσο COVID-19. Σύμφωνα με τους ερευνητές, απαιτούνται μελλοντικές μελέτες για να εξεταστούν οι μοριακές λεπτομέρειες αυτού του μοναδικού μηχανισμού εισόδου του ιού και του περιορισμένου πολλαπλασιασμού του ιού στα μακροφάγα, καθώς και το πώς αυτός ο μηχανισμός εισόδου διαφέρει από τη συμβατική οδό εισόδου με τη μεσολάβηση του ACE2. “Είναι σημαντικό να εξεταστούν οι θεραπείες που στοχεύουν σε αυτόν τον εναλλακτικό μηχανισμό εισόδου του ιού, καθώς μπορεί να αποδειχθούν χρήσιμες για τη βελτίωση των βλαβερών επιπτώσεων της λοίμωξης SARS-CoV-2 στα μακροφάγα”, προσθέτει.

Τα ευρήματα αυτά δημοσιεύονται online στο περιοδικό στο PLoS Pathogens.

ΠΗΓΗ

Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Η ευλογιά των πιθήκων μπορεί να επηρεάσει τα μάτια και την όραση

News Room A

Πρήξιμο στο στομάχι: Όλες οι ήπιες αλλά και πολύ σοβαρές αιτίες – Πότε πρέπει να σας δει γιατρός!

News Room A

Κόλπος φροντίδα: 4 tips για υγιή κόλπο & υγιές αιδοίο

News Room A