magdasnews.gr
Για την υγεία μας

Πως η βιταμίνη D βοηθά τους καρκινοπαθείς

Ασθενείς με έλλειψη βιταμίνης D που έλαβαν συμπληρώματα της βιταμίνης είχαν μειωμένη ανάγκη για ανακούφιση πόνου και χαμηλότερα επίπεδα κούρασης στην παρηγορητική αγωγή για καρκίνο, έδειξε νέα έρευνα του Karolinska Institutet που δημοσιεύτηκε στο Cancers. Στην έρευνα έλαβαν μέρος 244 ασθενείς με καρκίνο σε στάδιο παρηγορητικής αγωγής, το 2017-2020. Οι συμμετέχοντες είχαν έλλειψη βιταμίνης D στην έναρξη της έρευνας. Έλαβαν είτε αγωγή με τη βιταμίνη σε σχετικά υψηλή δόση (4000 IE/ημέρα) για 12 εβδομάδες είτε placebo. Οι ερευνητές στη συνέχεια μέτρησαν την αλλαγή στις δόσεις οπιοειδών στις 0,4,8 και 12 εβδομάδες μετά την έναρξη της έρευνας. Η Linda Björkhem, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα έδειξαν ότι αγωγή με βιταμίνη D ήταν καλά ανεκτή και ότι οι ασθενείς που την έλαβαν είχαν σημαντικά πιο αργή αύξηση των δόσεων οπιοειδών σε σχέση με την ομάδα που έλαβε εικονικό σκεύασμα κατά τη διάρκεια της έρευνας. Επίσης είχαν λιγότερη κούραση σε σύγκριση με την άλλη ομάδα. Δεν υπήρχε διαφορά μεταξύ των ομάδων όσων αφορά την ποιότητα ζωής ή τη χρήση αντιβιοτικών. Η επίδραση ήταν αρκετά μικρή αλλά στατιστικά σημαντική και μπορεί ενδεχομένως να έχει κλινική σημασία. Είναι η πρώτη φορά που φάνηκε ότι η βιταμίνη D στην παρηγορητική αγωγή ασθενών με καρκίνο έχει επίδραση στον πόνο και την κούραση, δήλωσε η Maria Helde Frankling. Μόνο 150 από τους 244 ασθενείς ολοκλήρωσαν την έρευνα διαρκείας 12 εβδομάδων, επειδή πολλοί πέθαναν κατά τη διάρκεια της έρευνας.

Ασθενείς με καρκίνο και έλλειψη βιταμίνης D που έλαβαν συμπληρώματα της βιταμίνης, είχαν μειωμένη ανάγκη για ανακούφιση πόνου και χαμηλότερα επίπεδα κούρασης, έδειξε νέα έρευνα του Karolinska Institutet που δημοσιεύτηκε στο Cancers.

Στην έρευνα έλαβαν μέρος 244 ασθενείς με καρκίνο σε στάδιο παρηγορητικής αγωγής, το 2017-2020.

Σύμφωνα με το iatronet.gr, οι συμμετέχοντες είχαν έλλειψη βιταμίνης D στην έναρξη της έρευνας. Έλαβαν είτε αγωγή με τη βιταμίνη σε σχετικά υψηλή δόση (4000 IE/ημέρα) για 12 εβδομάδες είτε placebo.

Οι ερευνητές στη συνέχεια μέτρησαν την αλλαγή στις δόσεις οπιοειδών στις 0,4,8 και 12 εβδομάδες μετά την έναρξη της έρευνας.

Η Linda Björkhem, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα έδειξαν ότι αγωγή με βιταμίνη D ήταν καλά ανεκτή και ότι οι ασθενείς που την έλαβαν είχαν σημαντικά πιο αργή αύξηση των δόσεων οπιοειδών σε σχέση με την ομάδα που έλαβε εικονικό σκεύασμα κατά τη διάρκεια της έρευνας. Επίσης είχαν λιγότερη κούραση σε σύγκριση με την άλλη ομάδα.

Δεν υπήρχε διαφορά μεταξύ των ομάδων όσων αφορά την ποιότητα ζωής ή τη χρήση αντιβιοτικών.

Η επίδραση ήταν αρκετά μικρή αλλά στατιστικά σημαντική και μπορεί ενδεχομένως να έχει κλινική σημασία.

Είναι η πρώτη φορά που φάνηκε ότι η βιταμίνη D στην παρηγορητική αγωγή ασθενών με καρκίνο έχει επίδραση στον πόνο και την κούραση, δήλωσε η Maria Helde Frankling.

Σχετικές αναρτήσεις

Kεταμίνη: Υπόσχεται πολλά για άτομα ανθεκτικά στη θεραπεία για την κατάθλιψη

News Room A

Απολογισμός της Διαδικτυακής Ημερίδας που διοργάνωσε ο Σύλλογος Κ.Ε.Φ.Ι. Αθηνών

News Room A

Κορονοϊός: Πιο σημαντικά από τις αποστάσεις αυτά τα δύο για να μην κολλήσετε σε κλειστούς χώρους

News Room M