magdasnews.gr
Για την υγεία μας

Ψυχική υγεία: Πώς βοηθάει η άσκηση την ψυχική μας ευεξία;

Η άσκηση δεν αφορά μόνο την αερόβια ικανότητα και το μέγεθος των μυών. Σίγουρα, η άσκηση μπορεί να βελτιώσει τη σωματική σας υγεία και τη σωματική σας διάπλαση, να κόψει τη μέση σας, να βελτιώσει τη σεξουαλική σας ζωή και ακόμη και να προσθέσει χρόνια στη ζωή σας. Αλλά αυτό δεν είναι που παρακινεί τους περισσότερους ανθρώπους να παραμείνουν ενεργοί.

Άσκηση και Ψυχική υγεία

Οι άνθρωποι που ασκούνται τακτικά τείνουν να το κάνουν επειδή τους δίνει μια τεράστια αίσθηση ευεξίας. Αισθάνονται πιο ενεργητικοί καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, κοιμούνται καλύτερα τη νύχτα, έχουν πιο έντονες αναμνήσεις και αισθάνονται πιο χαλαροί και θετικοί για τον εαυτό τους και τη ζωή τους. Και είναι επίσης ένα ισχυρό φάρμακο για πολλές κοινές προκλήσεις ψυχικής υγείας.

Η τακτική άσκηση μπορεί να έχει βαθιά θετική επίδραση στην κατάθλιψη, το άγχος και τη ΔΕΠΥ. Επίσης, ανακουφίζει από το άγχος, βελτιώνει τη μνήμη, σας βοηθά να κοιμάστε καλύτερα και ενισχύει τη συνολική σας διάθεση. Και δεν χρειάζεται να είστε φανατικοί της φυσικής κατάστασης για να αποκομίσετε τα οφέλη. Η έρευνα δείχνει ότι οι μέτριες ποσότητες άσκησης μπορούν να κάνουν πραγματική διαφορά. Ανεξάρτητα από την ηλικία ή το επίπεδο φυσικής σας κατάστασης, μπορείτε να μάθετε να χρησιμοποιείτε την άσκηση ως ένα ισχυρό εργαλείο για να αντιμετωπίσετε προβλήματα ψυχικής υγείας, να βελτιώσετε την ενέργεια και τις προοπτικές σας και να αξιοποιήσετε περισσότερο τη ζωή.

Άσκηση και κατάθλιψη

Μελέτες δείχνουν ότι η άσκηση μπορεί να θεραπεύσει την ήπια έως μέτρια κατάθλιψη εξίσου αποτελεσματικά με τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα – αλλά χωρίς τις παρενέργειες, φυσικά. Ως ένα παράδειγμα, μια πρόσφατη μελέτη που έγινε από το Harvard T.H. Το Chan School of Public Health διαπίστωσε ότι το τρέξιμο για 15 λεπτά την ημέρα ή το περπάτημα για μία ώρα μειώνει τον κίνδυνο μείζονος κατάθλιψης κατά 26%. Εκτός από την ανακούφιση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης, η έρευνα δείχνει επίσης ότι η διατήρηση ενός προγράμματος άσκησης μπορεί να σας αποτρέψει από την υποτροπή.

Η άσκηση είναι ένας ισχυρός μαχητής της κατάθλιψης για διάφορους λόγους. Το πιο σημαντικό, προάγει κάθε είδους αλλαγές στον εγκέφαλο, συμπεριλαμβανομένης της νευρικής ανάπτυξης, της μειωμένης φλεγμονής και νέων μοτίβων δραστηριότητας που προάγουν τα συναισθήματα ηρεμίας και ευεξίας. Απελευθερώνει επίσης ενδορφίνες, ισχυρές χημικές ουσίες στον εγκέφαλό σας που ενεργοποιούν το πνεύμα σας και σας κάνουν να αισθάνεστε καλά. Τέλος, η άσκηση μπορεί επίσης να χρησιμεύσει ως απόσπαση της προσοχής, επιτρέποντάς σας να βρείτε λίγο χρόνο για να ξεφύγετε από τον κύκλο των αρνητικών σκέψεων που τροφοδοτούν την κατάθλιψη.

Άσκηση και άγχος

Η άσκηση είναι μια φυσική και αποτελεσματική θεραπεία κατά του άγχους. Ανακουφίζει από την ένταση και το στρες, ενισχύει τη σωματική και πνευματική ενέργεια και ενισχύει την ευεξία μέσω της απελευθέρωσης ενδορφινών. Οτιδήποτε σας κάνει να κινηθείτε μπορεί να σας βοηθήσει, αλλά θα έχετε μεγαλύτερο όφελος αν δώσετε προσοχή αντί να χωρίσετε ζώνες.

Προσπαθήστε να παρατηρήσετε την αίσθηση των ποδιών σας να χτυπούν στο έδαφος, για παράδειγμα, ή τον ρυθμό της αναπνοής σας ή την αίσθηση του ανέμου στο δέρμα σας. Προσθέτοντας αυτό το στοιχείο ενσυνειδητότητας – εστιάζοντας πραγματικά στο σώμα σας και στο πώς αισθάνεστε καθώς ασκείστε – όχι μόνο θα βελτιώσετε τη φυσική σας κατάσταση πιο γρήγορα, αλλά ίσως μπορείτε επίσης να διακόψετε τη ροή των συνεχών ανησυχιών που διατρέχουν το κεφάλι σας.

Έχετε παρατηρήσει ποτέ πώς αισθάνεται το σώμα σας όταν είστε υπό στρες; Οι μύες σας μπορεί να είναι τεντωμένοι, ειδικά στο πρόσωπο, το λαιμό και τους ώμους, αφήνοντάς σας πόνο στην πλάτη ή στον αυχένα ή επώδυνους πονοκεφάλους. Μπορεί να αισθανθείτε ένα σφίξιμο στο στήθος σας, έναν παλμό ή μυϊκές κράμπες. Μπορεί επίσης να αντιμετωπίσετε προβλήματα όπως αϋπνία, καούρα, στομαχόπονο, διάρροια ή συχνουρία. Η ανησυχία και η ταλαιπωρία όλων αυτών των σωματικών συμπτωμάτων μπορούν με τη σειρά τους να οδηγήσουν σε ακόμη περισσότερο άγχος, δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο μεταξύ του μυαλού και του σώματός σας.

Η άσκηση είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να σπάσετε αυτόν τον κύκλο. Εκτός από την απελευθέρωση ενδορφινών στον εγκέφαλο, η σωματική δραστηριότητα βοηθά στη χαλάρωση των μυών και στην ανακούφιση από την ένταση στο σώμα. Δεδομένου ότι το σώμα και το μυαλό είναι τόσο στενά συνδεδεμένα, όταν το σώμα σας αισθάνεται καλύτερα, το ίδιο θα κάνει και το μυαλό σας.

Άσκηση και ΔΕΠΥ

Η τακτική άσκηση είναι ένας από τους ευκολότερους και πιο αποτελεσματικούς τρόπους μείωσης των συμπτωμάτων της ΔΕΠΥ και βελτίωσης της συγκέντρωσης, του κινήτρου, της μνήμης και της διάθεσης. Η σωματική δραστηριότητα ενισχύει αμέσως τα επίπεδα ντοπαμίνης, νορεπινεφρίνης και σεροτονίνης του εγκεφάλου – όλα αυτά επηρεάζουν την εστίαση και την προσοχή. Με αυτόν τον τρόπο, η άσκηση λειτουργεί σχεδόν με τον ίδιο τρόπο όπως τα φάρμακα για τη ΔΕΠΥ όπως το Ritalin και το Adderall.

Άσκηση και PTSD και τραύμα

Τα στοιχεία δείχνουν ότι εστιάζοντας πραγματικά στο σώμα σας και στο πώς αισθάνεστε καθώς ασκείτε, μπορείτε πραγματικά να βοηθήσετε το νευρικό σας σύστημα να «ξεκολλήσει» και να αρχίσει να απομακρύνεται από την απόκριση στρες ακινητοποίησης που χαρακτηρίζει το PTSD ή το τραύμα. Αντί να αφήνετε το μυαλό σας να περιπλανάται, δώστε μεγάλη προσοχή στις φυσικές αισθήσεις στις αρθρώσεις και τους μυς σας, ακόμα και στο εσωτερικό σας καθώς το σώμα σας κινείται. Ασκήσεις που περιλαμβάνουν εγκάρσια κίνηση και που εμπλέκουν και τα χέρια και τα πόδια – όπως το περπάτημα (ειδικά στην άμμο), το τρέξιμο, το κολύμπι, η προπόνηση με βάρη ή ο χορός – είναι μερικές από τις καλύτερες επιλογές σας. Οι υπαίθριες δραστηριότητες όπως η πεζοπορία, η ιστιοπλοΐα, η ορεινή ποδηλασία, η αναρρίχηση, το ράφτινγκ στο λευκό νερό και το σκι (κατάβαση και cross-country) έχουν επίσης αποδειχθεί ότι μειώνουν τα συμπτώματα του PTSD.

ΠΗΓΗ

Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Εγκεφαλικό: Τα 4 πράγματα που πρέπει να θυμάστε εκείνη τη στιγμή

News Room A

Έρευνα: Τα «μωρά του lockdown» παρουσιάζουν αναπτυξιακές καθυστερήσεις – Μιλάνε, περπατάνε αργότερα

News Room A

Πνευμονία: Συμπτώματα, αίτια διάγνωση και θεραπεία – Όσα πρέπει να γνωρίζετε

News Room A