magdasnews.gr
Για την υγεία μας

Σύμφωνα με μελέτες, η Covid-19 συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για αυτοάνοσα φλεγμονώδη ρευματικά νοσήματα

COVID-19

Μια μεγάλη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Annals of Internal Medicine» συνδέει τη λοίμωξη από SARS-CoV-2 με αυξημένο κίνδυνο για αυτοάνοσα φλεγμονώδη ρευματικά νοσήματα έως και 12 μήνες μετά την εμφάνιση της λοίμωξης.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου Kyung Hee στη Σεούλ, Νότια Κορέα, οι οποίοι ανέλυσαν δεδομένα από δύο εθνικές μεγάλης κλίμακας μελέτες γενικού πληθυσμού στην Κορέα και την Ιαπωνία. Η ανάλυση περιελάμβανε περισσότερους από 10 εκατομμύρια Κορεάτες και 12 εκατομμύρια Ιάπωνες ενήλικες, που είχαν εξεταστεί κατά την περίοδο από Ιανουάριο του 2020 έως Δεκέμβριο του 2021.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι ασθενείς που νόσησαν με Covid-19 είχαν αυξημένο κίνδυνο για αυτοάνοσα φλεγμονώδη ρευματικά νοσήματα έως και 12 μήνες μετά τη διάγνωση, σε σύγκριση με άλλες ομάδες. Η σοβαρότητα της Covid-19 συσχετίστηκε με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης ρευματικού νοσήματος.

Επιπλέον, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι ο εμβολιασμός κατά της Covid-19 συσχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο για αυτοάνοσα φλεγμονώδη ρευματικά νοσήματα, εκτός από εκείνους που νόσησαν σοβαρά από Covid-19, ακόμα και μετά τον εμβολιασμό.

Σχετικές αναρτήσεις

Φάρμακα: Κίνδυνος αύξησης των ελλείψεων λόγω του clawback

News Room A

Κορωνοϊός: Έφερε μείωση των γεννήσεων στην Ευρώπη;

News Room A

Αιμορροΐδες και τρόπος ζωής: Τι κάνουμε λάθος;

News Room A