magdasnews.gr
News

Σύμφωνα με τη Ρένα Δούρου, δεν είχε ενημερωθεί ο Αλέξης Τσίπρας για τους νεκρούς στο Μάτι

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ - ΡΕΝΑ ΔΟΥΡΟΥ

«Δεν ειπώθηκε λέξη για νεκρούς» στο Μάτι στην ενημέρωση που έγινε το μοιραίο βράδυ στον τότε πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, »

Σύμφωνα με την πρώην περιφερειάρχη Αττικής, Ρένα Δούρου, που συνέχισε την απολογία της στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας για τη φονική πυρκαγιά, η ενημέρωση που παρείχε στον Αλέξη Τσίπρα από στελέχη της πυροσβεστικής στο ΕΣΚΕ δεν ήταν εμπεριστατωμένη.

«Η αίσθησή μου είναι ότι γνώριζαν, αλλά φοβήθηκαν να περιγράψουν την τραγικότητα της κατάστασης. Έχουμε καταστροφή στο Μάτι και η ενημέρωση του πρωθυπουργού ξεκινά από τη φωτιά στο Ζεμενό», ανέφερε η κατηγορούμενη και συνέχισε λέγοντας με κατηγορηματικό τρόπο πως «δεν ειπώθηκε λέξη για νεκρούς».

«Από τότε μέχρι σήμερα προσπαθώ να καταλάβω γιατί υπήρξε αυτή η ενημέρωση… Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί έγινε έτσι αφού οι νεκροί ήταν θέμα χρόνου όπως και έγινε να αποκαλυφθούν» σημείωσε η Ρένα Δούρου η οποία λίγο νωρίτερα υπεραμύνθηκε των ενεργειών της Περιφέρειας, τονίζοντας πως σε καμία επικοινωνία δεν ζητήθηκε η συνδρομή της.

Η κ. Δούρου αναφέρθηκε στις επικοινωνίες που είχε με τον τότε υπουργό Νίκο Τόσκα περιγράφοντας ότι στις 7.21 της είπε «ότι τα πράγματα είναι δύσκολα και γίνεται προσπάθεια να σώσουν τον κόσμο» ενώ η ίδια εξέφρασε την ανησυχία της για «τη θολή εικόνα και τις πολλές εστίες φωτιάς».
«Μου είπε ότι δεν χρειάζονταν κάτι από την Περιφέρεια. Εγώ πήγα στα γραφεία του ΕΣΚΕ για να έχω καλύτερη εικόνα. Η κατάσταση ήταν ανεξέλεγκτη…», υπογράμμισε η κατηγορούμενη, η οποία στη συνέχεια πρόσθεσε ότι «η περιφέρεια δεν προβλέπεται ούτε μπορούσε να συνδράμει στο διασωστικό έργο».«Εμείς μόνοι μας ρωτούσαμε αν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι. Φτάνοντας στο ΕΣΚΕ δεν μου επέτρεψαν να μπω στο θάλαμο επιχειρήσεων. Είδα τον Τόσκα και μου είπε ότι η κατάσταση είναι δύσκολη ,ότι προσπαθούν να διασώσουν τον κόσμο και μου είπε «δεν θέλω κάτι από εσένα, κάτσε και θα δούμε»» περιέγραψε και συνέχισε:

«Ήταν 20:25 όταν η περιφερειακή σύμβουλος ενημερώθηκε για το μέτωπο της φωτιάς. Όσο χρόνο βρισκόμουν εκεί ρωτούσα και ρωτούσαμε όποιον περνούσε από μπροστά τα ίδια αγωνιώδη ερωτήματα και μου έδιναν την ίδια απάντηση πως “τα πράγματα είναι δύσκολα”». Ανακλώντας στη μνήμη της τα γεγονότα εκείνης της βραδιάς, η κ. Δούρου ανέφερε πως «υπήρχε φόβος ,ανησυχία, παγωμάρα».

«Ήταν εμφανέστατο στην ατμόσφαιρα πως κάτι τραγικό αν δεν είχε ήδη συμβεί επρόκειτο να συμβεί… Η αγωνία μου για ενημέρωση αφορούσε το πλήθος των πληγέντων που θα έπρεπε να φροντίσουμε», είπε τονίζοντας πως ακόμη και στις 21:30 το βράδυ δεν γνώριζαν την πραγματική κατάσταση που επικρατούσε.

«Προσωπικά εγώ και τα στελέχη διαρκώς προσπαθούσαμε να μάθουμε αν υπήρχε κίνδυνος και τι μπορούσαμε να κάνουμε. Δεν οχυρωθήκαμε πίσω από το θεσμικό πλαίσιο», τόνισε η κατηγορούμενη η οποία αναφερόμενη στο σκέλος της κατηγορίας που της αποδίδεται σχετικά με την μη οργανωμένη απομάκρυνση των κατοίκων είπε πως «η αρμοδιότητα ανήκει αποκλειστικά στην Πυροσβεστική».
«Η περιφέρεια έκανε τεράστια προσπάθεια να ενημερωθεί για την πορεία και την εξέλιξη της πυρκαγιάς. Αυτοί που όφειλαν να κρατήσουν ανοιχτούς τους δρόμους έμειναν εκτός «κάδρου» και βρεθήκαμε της τοπικής αυτοδιοίκησης κατηγορούμενοι. Σε όλα τα στάδια προληπτικό ,αυξημένης ετοιμότητας κατάσβεση φωτιάς η περιφέρεια Αττικής επιτέλεσε το έργο της και σωστά δεν κατηγορήθηκαν αλλά αρκετά μέλη της περιφέρειας», ανέφερε η κ. Δούρου.

Σχετικές αναρτήσεις

Αναστάτωση σε πτήση από Χανιά για Μόναχο: Χάθηκε γατάκι – Τι απαντά η αεροπορική εταιρεία

Newsroom

Γεραπετρίτης: Θέλουμε να συζητήσουμε με την Τουρκία χωρίς να είμαστε αιθεροβάμονες

News Room G

3 νεκροί στην επίθεση των Χούθι της Υεμένης στο εμπορικό πλοίο True Confidence

News Room G