magdasnews.gr
News

Συναγερμός στην Ιαπωνία για την «ασθένεια που τρώει τη σάρκα»!

Συναγερμός στην Ιαπωνία για την «ασθένεια που τρώει τη σάρκα»

Συναγερμός έχει σημάνει στις αρχές στην Ιαπωνία για μυστηριώδη λοίμωξη στρεπτόκοκκου που τρώει τη σάρκα.

Η θανατηφόρα αυτή λοίμωξη εξαπλώνεται με τρομακτικό ρυθμό, με τους ειδικούς να μην μπορούν να εντοπίσουν ακόμη την αιτία.

Ο στρεπτόκοκκος Α είναι γνωστός για την πρόκληση φαρυγγίτιδας στα παιδιά. Όμως μια πιο σοβαρή μορφή του βακτηρίου μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές όπως στο σύνδρομο τοξικού σοκ (STSS).

Πέρυσι καταγράφηκαν 941 επιβεβαιωμένα κρούσματα STSS, σύμφωνα με τους Japan Times. Φέτος αναμένεται να ξεπεραστεί κατά πολύ αυτός ο αριθμός.

Ήδη τους πρώτους δύο μήνες του 2024 εντοπίστηκαν στη χώρα περίπου 378 περιπτώσεις συνδρόμου στρεπτοκοκκικού τοξικού σοκ (STSS), με τους επιστήμονες να μην μπορούν να εξηγήσουν τη ραγδαία αύξηση κρουσμάτων.

Σύμφωνα με τους Japan Times συνήθως καταγράφονται κατά μέσο όρο λιγότερα από 200 κρούσματα αυτής της πιο σοβαρής μορφής στρεπτοκοκκικής νόσου της ομάδας Α κάθε χρόνο και οι φόβοι ενισχύονται επειδή οι ειδικοί ομολογούν ότι δεν γνωρίζουν τι προκαλεί την αύξηση των λοιμώξεων.

«Υπάρχουν ακόμη πολλοί άγνωστοι παράγοντες σχετικά με τις μορφές στρεπτόκοκκου με σοβαρή και ξαφνική έναρξη», δήλωσε εκπρόσωπος του Εθνικού Ινστιτούτου Λοιμωδών Νοσημάτων (NIID). «Δεν είμαστε στο στάδιο που μπορούμε να τους εξηγήσουμε».

Γιατί εξαπλώνεται στην Ιαπωνία το σύνδρομο στρεπτοκοκκικού τοξικού σοκ

Αν και οι ακριβείς λόγοι της πρόσφατης αύξησης των κρουσμάτων του συνδρόμου στρεπτοκοκκικού τοξικού σοκ στην Ιαπωνία είναι ασαφής, ειδικοί εκτιμούν ότι οφείλεται στην άρση των περιοριστικών μέτρων που είχαν επιβληθεί στη χώρα στη διάρκεια της πανδημίας της Covid-19. Η Σιράνι Σρισκάνταν, καθηγήτρια Λοιμωδών Νοσημάτων στο Imperial College του Λονδίνου θεωρεί ότι η Ιαπωνία διέρχεται μια φάση έξαρσης ασθενειών μετά την πανδημία, όπως είχε συμβεί στη Βρετανία το φθινόπωρο του 2022, όταν τουλάχιστον 30 παιδιά και συνολικά πάνω από 400 άνθρωποι πέθαναν από οστρακιά ή στρεπτόκοκκο Α και, σύμφωνα με το UKHSA.

Η Ιαπωνία διατήρησε τα περιοριστικά μέτρα για την πανδημία του κορωνοϊού μέχρι τα μέσα του περασμένου χρόνου. Ο Κεν Κικούτσι, καθηγητής Λοιμωδών Νοσημάτων στο Γυναικείο Ιατρικό Πανεπιστήμιο του Τόκιο, λέει ότι ανησυχεί πολύ για τη δραματική αύξηση φέτος στον αριθμό των ασθενών με σοβαρές στρεπτοκοκκικές λοιμώξεις.

«Κατά τη γνώμη μου, πάνω από το 50% των Ιαπώνων έχει μολυνθεί από τον Sars-CoV-2. Η ανοσολογική κατάσταση των ανθρώπων μετά την ανάρρωση από Covid-19 μπορεί να αλλάξει την ευαισθησία τους σε ορισμένους μικροοργανισμούς. Πρέπει να αποσαφηνίσουμε τον κύκλο μόλυνσης των σοβαρών διηθητικών ασθενειών από STSS και να τις θέσουμε αμέσως υπό έλεγχο».

Τι είναι το σύνδρομο στρεπτοκοκκικού τοξικού σοκ (STSS)

Σε ορισμένες περιπτώσεις οι λοιμώξεις από στρεπτόκοκκο Α είναι τόσο σοβαρές ώστε εξελίσσονται σε σύνδρομο στρεπτοκοκκικού τοξικού σοκ, που συνοδεύεται από πυρετό, ρίγη, μυϊκό άλγος, ναυτία και έμετο, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ. Οι ηλικιωμένοι μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα που μοιάζουν με κρυολόγημα, αλλά σε σπάνιες περιπτώσεις, τα συμπτώματα μπορεί να επιδεινωθούν και να περιλαμβάνουν πονόλαιμο, αμυγδαλίτιδα, πνευμονία και μηνιγγίτιδα.

Τα σοβαρά περιστατικά εξελίσσονται γρήγορα σε σήψη, ανεπάρκεια οργάνων και ακόμη και νέκρωση, γεγονός που δίνει στο STSS τη φήμη του «σαρκοφάγου». Περίπου το 30% των κρουσμάτων είναι θανατηφόρα, ανέφερε ο Guardian.

Σχετικές αναρτήσεις

Πένθος για τον Βασιλιά Κάρολο

News Room G

Εντοπίστηκε νεκρός 26χρονος στο Μικρολίμανο – Είχε εξαφανιστεί απο την Παρασκευή

News Room G

Διέγραψαν τον Μιχάλη Ταμήλο από τη Νέα Δημοκρατία

News Room G