magdasnews.gr
Για την υγεία μας

«Θερίζει» η καρδιακή ανεπάρκεια στην τρίτη ηλικία

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, η συχνότητα της καρδιακής ανεπάρκειας αυξάνεται προοδευτικά σε άτομα άνω των 65 ετών, καθώς το 10% των ατόμων τρίτης ηλικίας πάσχει από αυτήν τη νόσο.

Η καρδιακή ανεπάρκεια αποτελεί την κύρια αιτία εισαγωγής τους στο νοσοκομείο. Επιπλέον, το 30-40% των ασθενών στον γενικό πληθυσμό που πάσχουν από προχωρημένη καρδιακή ανεπάρκεια πεθαίνουν το πρώτο έτος από την εισαγωγή στο νοσοκομείο, με τη θνητότητα αυτή να υπερβαίνει ακόμη και τις βαριές μορφές καρκίνου.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Εταιρείας Μελέτης και Έρευνας της Καρδιακής Ανεπάρκειας, καθηγητή Καρδιολογίας/Επείγουσας Ιατρικής Ι. Παρίση, η εξάπλωση της νόσου έχει πάρει τη μορφή πανδημίας, επηρεάζοντας περισσότερους από 26 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Στην Ελλάδα, ο αριθμός των πάσχοντων ανέρχεται σε 200.000-250.000, με πάνω από 600-700 νοσοκομειακά κρεβάτια να καταλαμβάνονται συνεχώς από ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια.

Λαμβάνοντας υπόψη τη συνεχή αύξηση του πληθυσμού άνω των 65 ετών, αναμένεται ότι ο αριθμός των ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια θα αυξηθεί σημαντικά στο μέλλον. Αυτό επιφέρει αυξημένη ανάγκη για εξειδικευμένες και δαπανηρές θεραπείες, όπως η αμφικοιλιακή βηματοδότηση, οι απινιδωτές, η μεταμόσχευση καρδιάς και η μηχανική υποστήριξη με “τεχνητή” καρδιά.

Το 25ο Πανελλήνιο Συνέδριο Καρδιακής Ανεπάρκειας αναμένεται να παρουσιάσει τις πιο πρόσφατες εξελίξεις στην αντιμετώπιση αυτής της σοβαρής παθολογίας, καλύπτοντας τόσο τις καθιερωμένες θεραπευτικές προσεγγίσεις όσο και τα νεότερα κλινικά και ερευνητικά δεδομένα. Παράλληλα, θα εξεταστούν θέματα σχετικά με την Καρδιο-ογκολογία και η σημασία της σωματικής άσκησης, της πρόληψης και της συνεργασίας μεταξύ των επαγγελματιών υγείας. Το συνέδριο θα προσφέρει επίσης την ευκαιρία για διαλόγους και ανταλλαγή απόψεων, ενισχύοντας τη γνώση και τη συνεργασία στον τομέα της καρδιακής ανεπάρκειας.

Σχετικές αναρτήσεις

Αναστάτωση στη φαρμακοβιομηχανία από τη μείωση της «πατέντας» – Πλεύρης: «Ο Έλληνας ασθενής δεν θα στερηθεί τα φάρμακά του»

News Room A

Προσοχή στα προειδοποιητικά σημάδια που σας στέλνει το συκώτι σας: Καίριο ζήτημα γενικής υγείας

News Room A

Κορωνοϊός: Η μετάλλαξη Δέλτα επαναφέρει μάσκες, τεστ για τους εμβολιασμένους

News Room A